6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Jestem bardzo ciekawy...

użytkownik usunięty

... tego filmu. Pasjonuję się wojskowością starożytną - bawię się w rekonstrukcje w realu, robię modele 3d żołnierzy, zbieram mnóstwo booków z tablicami uzbrojenia i wojowników, więc tylko czekam na takie filmy, których jest mało a ostatnio wcale. :)
Jestem pozytywnie nastawiony póki co, jednak mogliby wybrać inną epokę np. okres republiki kiedy Rzymianie walczyli z hellenistycznymi państwami. Zobaczyć katafraktów w akcji - miodzio, a i efekty batalistyczne byłby genialne. :)

ocenił(a) film na 4

Mogliby trzasnąć 1, 2 lub 3 wojnę punicką (albo wszystkie 3 w 3 częściach :D ).

rzecz to zbyt ambitna jak na poziom wiedzy i erudycji scenarzystów i twórców filmowych. Dla nich chyba starożytność to albo Cezar albo jego epoka-nic oryginalnego. Mi tez brakuje watków z epoki hellenistycznej, gdy Rzym konfrontował się z monarchiami hellenistycznymi albo wojen punickich(zwłaszcza po klęsce pod Kannami, gdy walczył o swój byt i zachowanie tożsamości) Brakuje również obrazu schyłku Imperium przełom IV/V w ne., czy czasów wczesnobizantyjskich(co prawda w sieci krążą zapowiedzi o filmie East of Byzantium ale ma on dotyczyć nie tyle co Bizancjum ale Armenii) A jeżeli już to chyba w każdym filmie brak jest dbałości o detale i wiarygodność historyczną. Szkoda.

Magister_Perotinus

wiekszosc filmow jest robionych dla kilkunastoletnich polanalfabetow chodzacych na popcorn do kina. jesli chcemy czegos rozumnego do wyboru zostaja juz tylko seriale typu Rzym (wczesniej Ja Klaudiusz), Kompania Braci i wkrotce Pacyfik. w Europie filmy historyczne to prawie wylacznie ataki na Kosciol Katolicki-zamierzone lub nie lewackie agitki. sa wyjatki typu Latający Holender ale zazwyczaj biezace przekonania polityczne nadaja ton filmom z naszego kontynentu. Centurion zapowiada sie na kolejnego Krola Artura, niby bez magii i czarow, ale jednak bajka. oby przynajmniej dobrze zrobiona. po latach nawet taki gniot jak 13.Wojownik nieco szlachetnieje...

ocenił(a) film na 5

A ja się cieszę. Ostatnio interesuję się rzymską brytanią, choć dopiero zaczynam się edukować na ten temat. Mam nadzieję, ze "dominacja Piktów w Brytanii" to tylko błąd w opisie, a nie faktyczne założenie filmu. Pożyjemy, zobaczymy.

użytkownik usunięty
balbin777

Jesteś w którejś z grup rekonstrukcyjnych? :)
Zapraszam do siebie na forum poświecone historii wojskowości, zawiera tysiące ilustracji z wojownikami jak i różne rekonstrukcje. :)