6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

nurtuje mnie zawsze jedno pytanie.
Po co tym wszystkim władcom (jest ich mnóstwo w historii ludzkości) potrzebne były wojny?
Siedzi sobie taki, żądny krwi gostek na tronie, wypowiada wojnę, a biedni ludzie giną.
Podbijanie nowych terenów przez zachłanność, przecież żaden z nich nie zabrał tego ze
sobą do grobu.
Przypomina mi się anegdota jak dwie pchły biły się o to, do której z nich należy pies.
Dla mnie film niezły, piękne krajobrazy, wiara w prawie niemożliwe, swoją drogą nie
potępiam "Piktów" bo bronili swojego kraju, ale centurion i jego towarzysze też mieli prawo
do życia, przecież nie byli tam z własnej woli. Ale wojna to wojna, nie ma miejsca na
sentymenty, zabij albo giń, co prawda ten film mija się z prawdą historyczną, ale co to ma do
rzeczy? Miejsca, ludzie, mieszanka ras, to tylko wzmaga problem i tragedię wojny, bo dotyczy
ona wszystkich nacji,
Nie mam pojęcia co twórcy filmu chcieli pokazać, ja tak to odbieram.
Polecam, film warty obejrzenia, ale z kolei odradzam malkontentom, nie oglądajcie, bo jest
się do czego przyczepić, oj jest.

ocenił(a) film na 8
Burmistrz

Potrzebne im wojny bo wojna daje tereny a tereny podatki i tym samym kasę. Ale przede wszystkim prowadzili wojny aby być zapamiętanym przez historię, żeby ich imię było wspominane. Jak jakiś zwykły człowiek umrze to oprócz rodziny nikt nie wie kto to był itp a z czasem wszyscy o nim zapomną. A o jakimś władcy takim jak np Cezar, Napoleon nie.