6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29045
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

dlaczego ten film był taki antypiktyjski (czytaj antyszkocki)? Piktowie to ci źli, a ci dobrzy, czyli "nasi", to Rzymianie. Podejrzewam, że twórca filmu ma problemy narodowościowe.

użytkownik usunięty
zbigniewgi

Jakby piktowie byli dobrzy to byś jęczał czemu ten film jest antyrzymski. No i weź tu dogódź polaczkowi.

Nie powinno się raczej najeźdźców przedstawiać jako dobrych. I nie wyzywaj bez powodu nikogo od polaczków.

Tak, drażni mnie w tym filmie jednoznacznie negatywna ocena tubylców, a kolega powinien raczej pomyśleć o jakimś forum na Onecie. Tam znalazłby zapewne godnych siebie adwersarzy. Pozdrawiam

masz jakiś problem narodowościowy ?
Izrael czeka

zbigniewgi

ale jesteście typami oglądaliście film do końca?

antypiktyjski heheh tylko sie rozesmiać
1. przywódca piktów chwycił za miecz kiedy zabili mu rodzinne tak był rolnikiem czy kimś takim
2. zabili rzymian bo ich najechali a tych którzy przezyli ścigali za syna przywódcy
3. reżyser pokazuje dobroć rzymian którzy ostatniego człowieka który przezył podstępnie skazują na śmierć

oglądajcie filmy i myślcie bo tak naprawde wygrała miłość rzymianina (niby rzymianina) do piktyjki albo odwrotnie jak kto woli :) będą żyć długo i szczęśliwie w lesie

Bzium_3

a zapomniałem dodać że nasza wielka myśliwa miała uraze do rzymian bo tak z przyjaźni zabili jej rodzinę zgwałciki i ucieli język to naprade pokazanie rzymian z dobrej strony macie racje

Bzium_3

Niemniej jednak reżyser/scenarzysta kibicuje dzielnym rzymskim chłopakom walczącymi ze szkocką przyrodą, wilkami i barbarzyńskimi Piktami, którzy w swoim prymitywizmie i okrucieństwie zawzięli się na naszych wspaniałych bohaterów. Podobnie Krzyżacy postrzegali Prusów.

ocenił(a) film na 8
zbigniewgi

Ciekawe w którym monecie. Oglądałeś ten film w ogolę? Jak to kibicuje? Bez sensu te twoje niby argumenty. Jakby im kibicował to wycieli by piktow i wrodzili w chwale do domu jak a jakim jamerykanskim hicie.

ocenił(a) film na 8
ma_rcin

Racja, film wcale nie jest antypiktyjski, prędzej antyrzymski. Obie strony konfliktu mają swoje motywy i zostało to przekonująco przedstawione. Scenarzysta/reżyser nikomu nie kibicuje, Rzymianie są zaszczuci przez prawie cały film. Poza tym okazuje się, że walczyli o nic i zginęli na darmo a przedstawiciele Rzymu całą sprawę zatuszowali. Więc tak jakby skazali swoich ludzi na śmierć. Dlatego i z powodów o których już wyżej wspomniano uważam, że film nie przedstawia imperium rzymskiego w pozytywnych barwach.

zbigniewgi

i jeszcze jedno SPOILERY hehe

Bzium_3

wlasnie :P

zbigniewgi

a ja podejrzewam, ze nie obejrzales filmu...

G_rabarz

Ja również skłaniam się do stwierdzenia, że nie widziałeś wcale filmu, pewnie jedynie zwiastun, w związku z czym twój post można potłuc o kant twojej dupy.

A nie oglądałeś dlatego ponieważ ostatnie minuty filmu wybitnie jasno dają do zrozumienia, że nie ma mowy o podziale na złych Piktów i dobrych Rzymian.

ocenił(a) film na 7
Nick_filmweb

myślę, że niektórym " z automatu" włączyło się myślenie, że Rzymianie są tymi dobrymi, tylko dlatego, że historia przedstawiona została z ich kamery (większość filmów jest tak skonstruowanych, że główni bohaterowie to Ci dobrzy, pokonujący tych złych). Nic bardziej mylnego. To Piktowie bronili swych ziem.

ocenił(a) film na 6
zbigniewgi

Piktowie negatywni ? To chyba inna wersje widziałem bo dla mnie negatywnymi bohaterami byli wlasnie Rzymianie. Film po prostu opowiadal historie z ich strony ale nie było zadnego patetycznego gowna ( co zdarza \sie prawie zawsze ) ,że my to ci dobrzy a oni barbarzynskie bydlo do wyciecia...

EDIT - napisalem w sumie to samo co kilka osob wczesniej , Jak widze teraz.

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Chciałbym tylko zauważyć, że Szkoci nie są Piktami, nigdy nimi nie byli. Szkoci to potomkowie plemion Iroszkockich, które najechały ziemie piktyjskie. Więc niezależnie od wymowy filmu - antypiktyjska czy nie - nie może być mowy o antyszkockiej postawie.