6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29045
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Straszna cienizna. Jaki film w tym klimacie, oprócz "Gladiatora" jest godny uwagi?

ocenił(a) film na 5
Fifth_Horseman

w klimacie nawalania mieczem przychodzi mi na myśl : Arn ( 2 części ) , Królestwo niebieskie, Rob Roy,Kapitan Alatriste , Trzy królestwa - pare jakiś sensownych pewnie jeszcze się znajdzie , serial jest fajny Spartakus blood and sand ( pomijając że w każdym odcinku po parę razy uprawiją sex xD)

ocenił(a) film na 4
pawelmatrix125

A z takich związanych z antykiem, albo ze starożytnym Rzymem poza tymi paroma, które wymieniłeś?

ocenił(a) film na 3
Fifth_Horseman

300, Clash of the Titans, możesz Aleksandra spróbować przetrawić. Jak mi się coś przypomni ciekawego to dopiszę :)

Fifth_Horseman

Juliusz Cezar z 2001r.,serial Rzym (dla mnie troche raczej ukazuje obyczaje spoleczne niz obiektywizm historyczny)
serial Ancient Rome(zwlaszcza Konstantyn i Upadek-fabularyzowany dokument)
Wiekszosc filmow to komercja,bardziej nawiazuja do pewnych wydarzen historycznych i postaci, niz trzymia sie obiekywnych faktow.
Na 2011 zapowiadaja The Eagle -watek zaglady IX legionu.Moze ten film czyms pozytywnym zaskoczy...

ocenił(a) film na 7
Fifth_Horseman

Polecam ,,Króla Artura", bardzo dobry film, choć niektórym ludziom się nie podoba.

ocenił(a) film na 8
doliwaq

oj, warto ... tam są świetne zdjęcia "naszego" Idziaka

ocenił(a) film na 3
doliwaq

bo niektórzy ludzie myślą że Król Artur to postać historyczna, Merlin pewno też :D
Mi powiem szczerze też się nie podobał Król Artur, ale to raczej przez czas i realia w których film został osadzony. Po prostu Król Artur nie pasuje mi do Rzymu, kojarzy mi się bardziej z Zamkiem i okrągłym stołem w ogromnej zamkowej komnacie. I przez to moje wyobrażenie film nie podobał mi się tak jakbym tego chciał, choć kawałek Zimmera "Knight's March" czy "All of Them" i tak powoduje u mnie ciarki :)

ocenił(a) film na 8
Fifth_Horseman

BRAVEHERT - WALECZNE SERCE ... jak dla mnie rewelacja! ... ale to nie antyczny Rzym