Straszna cienizna. Jaki film w tym klimacie, oprócz "Gladiatora" jest godny uwagi?
w klimacie nawalania mieczem przychodzi mi na myśl : Arn ( 2 części ) , Królestwo niebieskie, Rob Roy,Kapitan Alatriste , Trzy królestwa - pare jakiś sensownych pewnie jeszcze się znajdzie , serial jest fajny Spartakus blood and sand ( pomijając że w każdym odcinku po parę razy uprawiją sex xD)
A z takich związanych z antykiem, albo ze starożytnym Rzymem poza tymi paroma, które wymieniłeś?
300, Clash of the Titans, możesz Aleksandra spróbować przetrawić. Jak mi się coś przypomni ciekawego to dopiszę :)
Juliusz Cezar z 2001r.,serial Rzym (dla mnie troche raczej ukazuje obyczaje spoleczne niz obiektywizm historyczny)
serial Ancient Rome(zwlaszcza Konstantyn i Upadek-fabularyzowany dokument)
Wiekszosc filmow to komercja,bardziej nawiazuja do pewnych wydarzen historycznych i postaci, niz trzymia sie obiekywnych faktow.
Na 2011 zapowiadaja The Eagle -watek zaglady IX legionu.Moze ten film czyms pozytywnym zaskoczy...
Polecam ,,Króla Artura", bardzo dobry film, choć niektórym ludziom się nie podoba.
bo niektórzy ludzie myślą że Król Artur to postać historyczna, Merlin pewno też :D
Mi powiem szczerze też się nie podobał Król Artur, ale to raczej przez czas i realia w których film został osadzony. Po prostu Król Artur nie pasuje mi do Rzymu, kojarzy mi się bardziej z Zamkiem i okrągłym stołem w ogromnej zamkowej komnacie. I przez to moje wyobrażenie film nie podobał mi się tak jakbym tego chciał, choć kawałek Zimmera "Knight's March" czy "All of Them" i tak powoduje u mnie ciarki :)