6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Trailer wypada negatywnie

użytkownik usunięty

Oglądając go miałem wrażenie że to Król Artur 2. Liczyłem na inny typ filmu. Na pewno nie będzie to na co czekałem. Obejrzę i wypowiem się co do filmu.

hmm, strasznie "czyści" są ci bohaterowie w trailerze, jak po wyjściu od kosmetyczki i do tego ten tekst "live united or die divided" czyli znowu przenoszenie wartości i ideałów z innej epoki na niewłaściwy grunt - to nie te czasy. Technicznie wygląda ładnie, ale mentalności ludzi epoki i realiów historycznych raczej nie odda.

użytkownik usunięty
New_World_Order

Takiego czegoś właśnie nie lubię. Jakby to nazwać - uwspółcześniania filmów historycznych.

Z drugiej jednak strony na bezrybiu i rak ryba. Jestem maniakiem historii każdym obrazie w lot łapię "co jest nie tak", ale na prawdziwe widowisko historyczne bez upiększania w dzisiejszym kinie raczej nie ma co liczyć. Trzeba zacisnąć zęby i brać co jest, dlatego dość wysoko oceniam filmy pokroju "13ty Wojownik" czy "Królestwo Niebieskie" - podoba mi się mimo wszystko klimat i strona techniczna. Osobiście największe nadzieje wiąże teraz z nowym projektem Mela Gibsona związanym z Wikingami. Podoba mi się "technika" w filmach twórcy "Apocalypto", cały ten brud i co więcej autentyczne języki używane w tamtych czasach. Z talentem i podejściem Gibsona może coś
z tego wyjść.

użytkownik usunięty
New_World_Order

Mi z kolei podobała się bitwa pod Gaugamelą w Alexandrze. Film jako film był najwyżej dobry, ale bitwa zrobiona była rewelacyjnie i bardzo realistycznie. Na dodatek to jedyny film starożytny w którym uzbrojenie żołnierzy idealnie pasowało do epoki w której toczy się akcja. Nawet pojawili się jeźdźcy scytyjscy /Saków, czy katafrakci. Bardzo dobrych konsultantów mieli przy filmie.
Właśnie starożytność jest rzadko kręcona. Szczerze mówiąc bym chciał by Gibson nakręcił coś o epoce hellenistycznej. Możliwosci tam dużo, ale nikt się nie podejmuje. :)

Technicznie świetnie wykonany, tyle że scenariusz mógłby być nie wiem czy lepszy, ale na pewno inny. Stone skupił się na Aleksandrze z innej perspektywy. Przydałby się obraz inwazji Hunów z bitwą na Polach Katalaunijskich bądź np. powstanie w Arminiusza. Ale bez żadnych durnych romansów, tylko brutalna prawda, cały brud syf bez cudowania