Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419585
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

Genialny film, 1/10

użytkownik usunięty

Myślę, że jakby ogrodzenie było pod napięciem film mógłby być lepszy.

ocenił(a) film na 9

Niespodzianka - to ogrodzenie było pod napięciem.

ocenił(a) film na 8
Nyna90

Bez kitu :P

użytkownik usunięty
Nyna90

Wierzysz w to?

ocenił(a) film na 6

rzucił w te ogrodzenie kamieniem czy czymś i było pokazane wtedy że jest pod napięciem :D

ocenił(a) film na 9
Meija17

haha :D

użytkownik usunięty
Meija17

zabawne...

Komentarz ośmiolatka.
Co jeszcze o filmie chciałeś nam powiedzieć Chłopczyku?

użytkownik usunięty
gpz500

Tak sądzę.

I gdyby jeszcze głowę mu urwało i zaczęło tryskać krwią na wszystkie strony... Tak? Tak sądzisz?

użytkownik usunięty
gpz500

Wtedy można by było to podciągnąć pod dobrą czarną komedie, a nie moralizatorskie, czarno-białe opowiastki.

ocenił(a) film na 2
gpz500

Chciał powiedzieć, ze ten film do dno.

użytkownik usunięty

Rzeczywiście, litry posoki mogły uratować ten film.

Niemożliwe, aby człowiek mógł tak myśleć.
Więc po co ten post? Trolujessz?

użytkownik usunięty
gpz500

Niemożliwa to jest ochlokracja, zawsze źle a później biadolą.

ocenił(a) film na 2
gpz500

Trolluje, bo Tobie podoba się ten chłam, którego głownym celem jest wywieranie oznak współczucia u oglądających? Film robiony tylko i wyłącznie, żeby zarobić na ludzkich uczuciach, w dodatku takie tam są bajki, że szkoda nawet o tym mówić. A to, że zajmuje 31. miejsce w tym śmiesznym rankingu to dopiero pogarda dla innych filmów.

pitixpl

Podoba?
A jaką dałem ocenę?

ocenił(a) film na 2
gpz500

Nie wiem, bo bo nie widać oceny.

pitixpl

Bo jeszcze filmu nie oblądałem, ale jest pierwszy w kolejce :-)

ocenił(a) film na 2
gpz500

No to odradzam. Kino dla uczuciowych kobiet, film ma za zadanie wywoływać jedynie głebsze uczucia i jest robiony tylko pod to żeby zarobić kasę, tylko i wyłącznie.

użytkownik usunięty
gpz500

ja polecam film jest bardzo poruszający ;)
na końcu się prawie popłakałem i cały czas byłem zdołowany ;))

ocenił(a) film na 9

a co to by zmieniło w twojej ocenie, dałbyś wtedy 2?

użytkownik usunięty
poziomka4

Bardzo możliwe. Film byłby bardziej emocjonujący, bardziej nieprzewidywalny. Czuć by było większe napięcie między bohaterami...

ocenił(a) film na 9

ale to nic nie zmienia w filmie! mam pytanie ile ty masz lat?

użytkownik usunięty
poziomka4

wystarczająco

użytkownik usunięty

...dużo, żeby opuścić nocnik, ale jednak za mało na dobre kino ;)

użytkownik usunięty

Mam rozumieć, że to dobre kino to te z Hanksem?

użytkownik usunięty

Między innymi, ma perełki w swojej filmografii, przecież nie mam na myśli Pasiastego.

użytkownik usunięty

Perełki to ma taki Toshiro Mifune, a nie ten chłopiec do komedii romantycznych...

użytkownik usunięty

Tom jest głównie aktorem komediowym. Nie umniejszaj mu, proszę.

użytkownik usunięty

Ale ja mu nie umniejszam, aktor do kina emocjonalnego, który ma robić słodkie oczy. Nie widzę przebłysków.

użytkownik usunięty

Cóż za ignorancja :(

użytkownik usunięty

Dodaj jeszcze troll i hejter.
Hanks gra w typie kina: familijnie-komediowo-rozrywkowym i jakże świetnych, ambitnych amerykańskich dramatach (dramat doskonale pasuje jako określenie tego jak w przeciągu kilkunastu/kilkudziesięciu lat zapadł się amerykański art house).

użytkownik usunięty

Nie dodam, bo Cię nie znam.
Tom sprawdza się w przeróżnych gatunkach, nawet w fantasy i kinie gangsterskim. Polecam Ci zapoznać się szerzej z jego filmografią.

użytkownik usunięty

Jednak sobie odpuszczę.

użytkownik usunięty

Ok, ale nie gadaj za dużo, skoro nie wiesz :)

użytkownik usunięty

Wiem dość dużo i hamburgery Mi się przejadły.

użytkownik usunięty

Aha szkoda. Hamburgery są dobre, ale rzeczywiście nie na dłuższą metę, bo szkodzą zdrowiu.

ocenił(a) film na 9

nie uważam ten film za arcydzieło ale przynajmniej na 7 zasługuje bo to by była dopiero żenada jakby ocena zmierzchu była wyższa albo równa!

użytkownik usunięty
poziomka4

Zmierz to seria, która rozmienia gatunek, jakim jest horror.
Chłopiec uchodzi za dramat wojenny i w tej kategorii jest słabiutki. Ja mogę powiedzieć, że żenadą jest to, że ten wyrób ma podobną ocenę do takiego Czasu Apokalipsy. Sugerując się TOP100 można powiedzieć, że to być może najlepszy dramat wojenny w historii.. Film nie przedstawia szerszego pola do interpretacji, nie mówię, że musi to być od razu taka Cienka Czerwona Linia Malicka, ale powinien zasugerować widzowi o co mu chodzi. Tutaj wszystko podane na tacy, w sposób nachalny i bezpłciowy.

ocenił(a) film na 9

Zmierzch jest horrorem? A to ciekawe.

użytkownik usunięty
poziomka4

Właśnie o to chodzi, zrobili z tego romansidło ze stworkami.

ocenił(a) film na 9

no to się zgadzam. Jak widzę np na liście filmów Zmierzch a pod nim gatunek horror to normalnie padam. Nie wiem kto wpadł na tak idiotyczny pomysł. To zwykłe romansidło.

A co do chłopca... to zgadzam się nie jest to najlepszy dramat wojenny jaki oglądałam ale z pewnością nie zasługuję na ocene 1.

poziomka4

1 nie, ale 6, góra 7 to maksymalna ocena, jaką można mu wystawić. Ten film nie jest ani odkrywczy, ani zaskakujący, ani - moje "ulubione" słowo - życiowy. Już sobie wyobrażam żydowskiego chlopca, który podbiega do płotu, całe dnie spedza na zabawie z niemieckim chłopcem, SS-mani w ogóle nic nie widzą - to nie amerykańscy żołnierze, bo tylko oni widzą i słyszą wszystko, co tam tępe szwaby. Film wymusza na widzu określone emocje, nie porusza żadnych tematów tabu, kompletnie nic - bezpłciowa bajeczka o dwóch nieszczęśliwyc chłopcach. Brakowało mi tylko na końcu dzielnych amerykańskich żołnierzy, którzy zdobywają Auschwitz.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

no właśnie 6 albo 7, a nie 1. właśnie przez takie oceny z dupy wyjęte ranking filmwebu przypomina totalny chaos. A jak ktoś mi mówi że jakby ogrodzenie było pod napięciem to dałby dwa, to już całkiem mnie osłabia.

poziomka4

A to, że w rankingu jest przed takimi filmami, jak "Prestiż", "Full Metal Jacket", "Siedmiu Samurajów", "Mechaniczna Pomarańcza", "Taksówkarz", "Lśnienie" to chyba jakiś niesmaczny żart.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

co do rankingu filmwebu całkowicie się zgadzam!

użytkownik usunięty
poziomka4

Dla Mnie zasługuje na 1, czemu dramat ma nie zasługiwać? Jeden z gorszych filmów wojennych, które oglądałem.

użytkownik usunięty

To nie jest wojenny, tylko familijny. Nie wiem, kto go tak sklasyfikował. Jako familijny daje radę tak na 7.

użytkownik usunięty

Tak samo familijny jak taka Zielona Mila.
Cała familijna otoczka powstała w wyniku zniekształcenia gatunków. Film jest wojenny, bo rozgrywa się w realiach wojny i podejmuję tą tematykę. Tak samo E.T to sci-fi, bo opowiada o obcych.

użytkownik usunięty

Co mi tu wyjeżdżasz z Zieloną Milą, jak jesteśmy na forum Pasiaka. Filmy wojenne zwykle charakteryzują się bitwami (FMJ, Szeregowiec). Tutaj co prawda mamy nawiązanie do wojny, bo akcja rozgrywa się w jej czasie, ale to wszystko jest pokazane oczami dziecka. Realiów to tam zbyt wielu nie ma, specjalnie to tak "przesłodzili", bo ukazuje wojnę z punktu widzenia dziecka.