Chłopiec w pasiastej piżamie

The Boy in the Striped Pyjamas
2008
8,1 420 tys. ocen
8,1 10 1 419572
6,2 28 krytyków
Chłopiec w pasiastej piżamie
powrót do forum filmu Chłopiec w pasiastej piżamie

1. infantylizmy scenariusza (nie mówię tu oczywiście o perspektywie postrzegania rzeczywistości przez chłopca)
2. język angielski w dialogach (niemiecki spowodowałby lepszy odbiór)
3. straszna przewidywalność wydarzeń, szczególnie w końcówce, brak zaskoczenia widza, po prostu z góry wiadomo czego można się spodziewać (dla osób które nie czytały książki jak ja)

Odnoszę wrażenie, że wystarczy poruszyć w filmie temat okołożydowski aby z automatu załapał się on na wysokie noty. Nie ważne jak będzie wykonany i jak wiarygodny. Ale o holokauście. Patrzmy na filmy jako samodzielne byty. Jako dzieła. Czy ten film w takim kontekście zasługuje na pierwszą 30-tkę w TOP100!!!???

ocenił(a) film na 3
manuka

Nie, nie zasługuje. To słaby film. Ocena na FW to niezły dowcip :)

ocenił(a) film na 7
manuka

Wg zasad Filmwebu filmu oceniają użytkownicy. Widocznie większość z nich ma zupełnie inne zdanie niż ty. Musisz się z tym liczyć.

ocenił(a) film na 7
SylviaBlack

Kurczę, nie wiedziałem, że filmy na Filmwebie oceniają uzytkownicy. Dzięki za tę cenną podpowiedź. To chyba jednak zmienię zdanie o tej piżamce. Chyba muszę.

ocenił(a) film na 8
manuka

Od razu się najeżasz, po co? Powiedziałeś, że film słaby i nie zasługuje na 30-tkę. Ale to oceniają również użytkownicy, ok? A SylviaBlack tylko Ci napisała, abyś liczył się również z tym, że wiele osób uważa inaczej. Właściwie-większość. A tak apropo- w tym filmie wcale nie chodziło o nieprzewidywalność. Produkcja jest amerykańska. Sam się ucz roli po niemiecku. A wysoka nota (przynajmniej w moim przypadku) jest wywołana miejscem i towarzystwem, z jakim to oglądałam. A oglądałam ze swoją klasą, w szkole. Chodzę do 6 klasy, więc teraz odpowiada Ci dziecko, ale wszyscy oglądali, rozumiesz? W ciszy i skupieniu. Zainteresowani. A nie wiem czy byle jak zrobiony film o chłopcu i jego przemyśleniach zainteresowałby dzieci. Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 7
indzietka2000

A zatem jako dziecko kierowałaś się wyłącznie emocjami w ocenie a nie obiektywną analizą składowych filmu. Jeśli rozumiesz co mam na myśli.
Tak samo zapewne postąpiła reszta Twojej klasy oraz oceniający, dzięki którym to przeciętne w gruncie rzeczy dzieło jest w pierwszej 30-tce.

ocenił(a) film na 8
manuka

Może i tak...ale kto powiedział, że dziecko daje złą ocenę? Po części przyznaję Ci rację, nie mam jeszcze dokładnie wyrobionego zdania na inne tematy, momentami brakuje mi obiektywizmu, jednakże...starałam się oceniać go, jak już ochłonęłam i oceniam na 8. Pisałam o tym, w innym poście, nie dałam 8, bo "o fajny, na koniec smutno, dobra daje 8", nie nie nie...dałam za muzyke, pomysł, grę aktorską i jeszcze domyślenia. A no i oczywiście ciszę w klasie :P

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 8
manuka

Eh, jak nie miałeś już o czymś pisać, to lepiej nie pisz

ocenił(a) film na 8
manuka

Aha, z tego co wiem, nikt z moejej klasy nie posiada konta na filmwebie;)

indzietka2000

Zatem pozostaje iść w ślady klasy i również takowego konta nie mieć. Kolektyw to podstawa.

ocenił(a) film na 8
adeck92

Podawanie argumentów również.

ocenił(a) film na 8
indzietka2000

Jesli rzeczywiscie ogladalas i dzielilas sie wrazeniami bedac szostoklasistka to jestem pod wielkim wrazeniem twojej dojrzalej wypowiedzi, tej i kolejnych:)
manuka powinien sie czuc zawstydzony!

manuka

Film jest kiczowaty, kompletnie nierzeczywisty, coś takiego nie mogło się wydarzyć w ogóle. Zwykły wyciskacz łez pokazujący nieprawdziwy obraz dramatu ludzi w obozach. Aż strach, że nauczyciele historii pozwalają młodym ludziom ten film ogladać, ale co tu duzo gadać, za moich czasów "czterej pancernii" to był wyznacznik oblicza II wojny światowej.