Zastanawiam się nad jedną rzeczą, może mi umknęła, jednak wydaje mi się, że nie była wyjaśniona w filmie. Skąd u ojca Królika pomysł na "pozbycie się" żony i syna, po co zlecił to bratu? Przecież w ostateczności założył drugą rodzinę, miał i kolejną żonę i znowu syna... Więc po to co wszystko?
Nie wiem czy jest to dobra odpowiedź ale postaram się wyjaśnić jakie są moje podejrzenia :
1. Na samym początku widać iż Ojciec jest bądź zaczyna być " dobrze zaopatrzony w kasę " , co widać i słychać jak rozmawiali w samochodzie że poślą dzieciaka na obóz oraz daje żonie kasę na taksówkę . Żona być może jest z ludzi co " lubi wydawać pieniądze ,lecz nie okazuję tego w prost" . Mąż się o tym dowiedział i zlecił porwanie/zabójstwo. // Później pod koniec widać jak "facetowi" dobrze z kasą idzie dom , samochód. itp.
2. Tak jak jego brat w przeszłości nie miał zbyt "dobrych wspomnień" i coś zadecydowało o tym na jego psychikę , być może to było coś w rodzaju iż z tą drugą żoną i dzieciakiem chciał zrobić podobnego co z 1 żoną i królikiem , no nie wiemy czy by to zrobił .
3. Znudził się swoją obecną żoną lub ona go zdradziła z innym , on popadł w szał i zlecił porwanie/zabójstwo.
Psychicznie chorych ciężko zrozumieć , raz mogą zachowywać się jak normalny człowiek którego widać na ulicy , a następnego dnia stają się zupełnie czymś innym niż człowiek .
Najprawdopodobniej motał sobie bogatą następczynię swej żony.Pierwszej się chciał pozbyć z pomocą brataObaj-moralni wyrzutkowie.
Co do 1 to tu nie chodzi o żadna rozrzutność. Mąż dał żonie pieniądze na taksówkę po to żeby mieć pewność że nie będzie ona wracać autobusem tylko wsiądzie do taksówki brata. Jeśli chodzi o motyw porwania to myśle że mąż zlecił zabójstwo z tej samej przyczyny z jakiej jego brat Rob zabijał te dziewczyny czyli uraz do kobiet z powodu nieszczęśliwego dzieciństwa.
Nad druga żona się znęcał ale ta udawała ze wszystko jest w porządku. Kiedy jego syn przyszedł do ich domu to sprawiali wrażenie szczęśliwej rodziny. Być może z porwana żona też mu się nie układało ale z oczywistych względów nie zostało to pokazane żeby nie zostawiać poszlak jakoby mąż miał być w to zamieszany.