PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612189}
7,1 128 tys. ocen
7,1 10 1 128350
6,2 52 krytyków
Chappie
powrót do forum filmu Chappie

Czysto teoretycznie.

Człowiek umiera - jego dusza znika. Jeśli kopiujemy bohatera do robota to co z jego duszą?
Jeśli istnieje dalej w robocie to co się stanie jeśli skopiujemy jeszcze raz? Powstaje nowa dusza? A jeżeli trafia do innego świata to kto odpowiada za czyny kopi świadomości?

ocenił(a) film na 10
ingwar89

Niet... dusza/swiadomosc przechodzi z jednego pkt do drugiego bez kopiowania

ocenił(a) film na 8
lPRUSl

No dobra, ale czysto teoretycznie. W przypadku Deona i Chappiego ich świadomość została przeniesiona bezpośrednio, ale w jeśli chodzi Yolandi jej została zgrana na pendrive. Wynika z tego, że można by było wgrać tą świadomość do wszystkich robotów na raz. To samo wrażenie odniosłem, gdy Chappie przenosił swoją świadomość do innego robota. Równie dobrze mógł wgrać ją do wszystkich.

ocenił(a) film na 10
Lafi

Oj tam oj tam, jedyna świadomość w ten sposób przeniesiona, była świadomością blondynki, postaci która od początku filmu nie grzeszyła inteligencją ani skomplikowaniem...

ocenił(a) film na 8
lPRUSl

No nie do końca się zgodzić mogę. Aby istniała dusza w ciele, potrzebna jest świadomość, ale żeby istniała świadomość nie potrzeba duszy,
Chappi powstał ot tak, więc została stworzona jego świadomość. Deon teoretycznie miał już duszę więc co się z nią stało przy przeniesieniu? Ano powstał twór taki jak Chappi.

Jak kolega LAFI powiedział ŚWIADOMOŚĆ Yolandi została skopiowana, zaś sama Yolandi zgineła.

Więc przy przyjęciu że istnieje dusza a świadomość kopiujemy - skopiowana świadomość robi co chce i nie ma problemu piekło/niebo.

ocenił(a) film na 8
ingwar89

Czysto praktycznie: co to "dusza"? ;-)

ocenił(a) film na 8
robinoc

To zależy pod jakim względem się patrzy :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza

ocenił(a) film na 8
ingwar89

No, jakiego by znaczenia nie wybrać, do postaci zero-jedynkowej za cholerę się nie da sprowadzić, więc temat duszy w tym przypadku pozostaje jednak czysto abstrakcyjny :-)

ocenił(a) film na 8
robinoc

Jeśli chodzi o samą inteligencje człowieka to w głowie mamy bardzo skomplikowany układ połączeń zbudowany z bodajże neuronów.
Mózg istot mało inteligentnych da się zastąpić ale zastąpienie mózgu człowieka czymś jest trudne ze względu na jego skomplikowanie. Tak mi się wydaje.

A jeśli chodzi o postać zero-jedynkową to przypomniało mi się że w metodach sztucznej inteligencji stosowane są takie charakterystyki:
http://sequoia.ict.pwr.wroc.pl/~witold/aiarr/2007_projekty/fuzzy/images/wejscie_ odleglosc.JPG

Chodzi o to że można przyporządkować odległość 3 różnym wartością( blisko, w pobliżu, daleko) i może być to przypisane z wartościami od 0 do 1:)

Ale to już odbiega od tematu...