PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568905}

Chciwość

Margin Call
2011
6,8 48 tys. ocen
6,8 10 1 47922
6,7 27 krytyków
Chciwość
powrót do forum filmu Chciwość

Do tych co niestety niezrozumiali o czym właściwie jest ten film *(czytając wypowiedzi
poniektórych). Nie jest on bowiem o jakiejś firmie ale o naturze człowieka, o jego tandetnej
relacji wewnątrz osobowej, próbie usprawiedliwienia własnych wyborów i poczynań. Scena
dwóch młodych maklerów w samochodzie - przykład. Kolejna scena w samochodzie i
relacja między "inżynierem-odkrywcą a młodym szefem". Aż wreszcie ostatnia scena z
zakopaniem psa. Jak myślicie co reżyser chciał przez to wyrazić. Odgłosy kopania na końcu
filmu już w czasie napisów końcowych. Bohater - nazwijmy "go moralista" tak ukochał
swojego pupila, że w nocy postanowił urządzić mu pochówek.... u swojej sąsiadki.
Parafrazując jego słowa: "tak kocham tego psa... tak potrzebuje tych pieniędzy".
Aktorstwo w filmie nic dodać, choć dziwi mnie ta plejada gwiazd występująca w filmie.

ocenił(a) film na 10
XaVier55

To była raczej Jego ex-żona..

ocenił(a) film na 7
XaVier55

Dzięki Einsteinie. Co ludzkość by bez Ciebie zrobiła? Nie dośc, że wszyscy by żyli w jaskiniach, to jeszcze by oglądała filmy bez zrozumienia (wg Jaśnie Pana)

ocenił(a) film na 8
sowanna

Nie mam tytułu szlacheckiego (niestety :( ) Przeczytaj pierwsze zdanie i oceny pozostałych userów i ich argumentacje.

ocenił(a) film na 7
XaVier55

a kto nie zrozumiał wg ciebie tego filmu? co to tylko jedna interpretacja? A nwet jesli sie nie podoba, to co? nie ma do tego prawa? Ma być jedyne słuszne wytłumaczenie i sens?

ocenił(a) film na 8
sowanna

Ja nie neguje czyjegoś punktu widzenia czy interpretacji.... Nigdzie tak nie napisałem! Ale jak ktoś pisze oczywistą nieprawdę, oglądając 40 minut filmu i wystawia mu notę, która jest niesprawiedliwa wd. mnie, to piszę to co piszę.

ocenił(a) film na 7
XaVier55

ależ przeciez napisałes - dla tych co NIESTETY nie zrozumieli ...
A skad wiesz, że ktos czegoś nie zrozumial? Wnioskując jedynie stad, ze nie wypowiadał się o relacjach? have a nice day

ocenił(a) film na 8
sowanna

Dobra, zajmijmy się komentowaniem i ocenianiem filmów a nie komentarzy innych, bo szkoda czasu, a już mało go zostało w tym roku :).

ocenił(a) film na 9
sowanna

Pytanie, co ludzkość zrobiła by bez twojego bólu dupy, sowanna? Być może prowadziłaby ożywioną dyskusję na temat obejrzanego filmu, spierając się, analizując i próbując go zrozumieć. Ale na szczęście jesteś ty i tobie podobni, dzięki którym pod każdą interpretacją, zajmujemy się roztrząsaniem prawa do poszanowania opinii hołoty, wybierającej się do kina żeby się nażreć naczosów. Dzięki, że jesteś.

ocenił(a) film na 7
YourNick

Proszę! jesli moglam ci jakos pomóc. ;) a tak do meritum, jaka jest twoja opinia dot. filmu, bo chyba zapomniales sie wypowiedziec sensownie.

ocenił(a) film na 9
sowanna

No to już się poprawiam. Zgadzam się z autorem interpretacji. Mistrzostwo jeśli chodzi o grę aktorską. Irons - wspaniały, Spacey, Bettany, Baker - rewelacja. W filmie głównie gadają trudnym językiem, więc zapewne wielu niewyrobionych widzów się nim zmęczy i go nie zrozumie. Dodałbym jeszcze od siebie, że gdyby ktoś chciał zobaczyć, jak działa korporacja (a w ciągu ostatnich 5 lat miałem sposobność pracować dla 3 z 10 największych firm doradczych na świecie), to film w 100% oddaje klimat takich miejsc. Bez żadnych ubarwień, przeinaczeń - praca, ludzie, dylematy, kryzysy, zwolnienia - wyglądają dosłownie, jak w tym filmie. Z tą różnicą, że w Polsce przychody, o których rozmawiają są mniej-więcej 4 razy mniejsze.

ocenił(a) film na 8
XaVier55

Szkoda, że nie pamiętam nazwiska tego autora, który powiedział kiedyś coś w tym stylu:

Całe szczęście, że mamy krytyków, bez nich nie wiedziałbym o czym są moje książki.

ocenił(a) film na 8
zemstafreda

Film, który można opowiedzieć, to nie jest udany film

Michelangelo Antonioni

ocenił(a) film na 9
XaVier55

Spwanna, dobry tekst:) Takich przemądrzałych trolli jak xavierek jest bardzo wielu na filmwebie ale to nie znaczy, że nie można ich wytępić;).

ocenił(a) film na 8
drammo

To zgłoś mnie do moderacji :) Wypowiadam się tylko i wyłącznie w kwestiach filmów, które już widziałem cała reszta spamu w Filmwebie mnie nie interesuje.
ps. chyba Sowanna a nie Spwanna :)

XaVier55

Ostatnia scena w filmie pokazuje dlaczego Sam potrzebował pieniędzy i dlaczego zrobił to co uważał za zło.
Dlaczego huragany mają imiona kobiet.....??:)))

ocenił(a) film na 7
lolekk

imiona huraganom nadawane są naprzemiennie: raz damskie raz męskie imię

XaVier55

zgadzam sie z poprzednikiem, film ciężki i zawikłany, a ta plejada "gwiazd" to po to aby emocje o ktorych piszesz były bardziej wyraziste w ustach znanych aktorów a nie podrzędnych aktorzynów, całkiem grabnie pokazane ludzkie apetyty na kase czyli zwykła ludzka chciwość