PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568905}

Chciwość

Margin Call
2011
6,8 48 tys. ocen
6,8 10 1 47922
6,7 27 krytyków
Chciwość
powrót do forum filmu Chciwość

Rewelacja!

ocenił(a) film na 9

Dla mnie film rewelacyjny. Ciekawa byłam jak można zrobić film, który dotyczy bankowości cała
akcja ma miejsce w biurze i rozgrywa się w jedną noc, między kilkoma osobami. I udało się lepiej
niż myślałam! Cały czas czuć napięcie, które rośnie, jakby nadchodziło tsunami, swoisty koniec
świata. Kreacje aktorskie doskonałe, myślałam, kogo by tu wyróżnić, ale po prostu się nie da.
Dosłownie spijałam każde słowo, każdy gest ze wszystkich postaci występujących w filmie.
Ciekawe osobowości, realnie pokazane.
Film świetnie pokazuje struktury, hierarchię podejmowania decyzji w korporacji, cały spektakl i
dramaturgię odpowiedzialności za te decyzje. Kto je ponosi...? Hm, raczej nie ten, kto je
ostatecznie podejmuje... No i chciwość, chciwość ludzka w każdej postaci. I tych którzy w pogoni
za konsumpcją nie patrzą w przyszłość i tych, którzy na tym zarabiają, na każdym szczeblu i na
każdym poziomie. Nie ma w tym filmie niewinnych, choć każdy pokazany jest choć przez moment
z ludzkiej strony. Wieczór, noc, mające godziny, wschodzące słońce to też daje odczuć że liczy
się każda minuta. Świetnie pokazane kwestie moralne, bardzo delikatnie nakreślone. Film
pokazujący problem globalny w sposób bardzo intymny, niby chłodno, a dziwnie ciepło, z bardzo
bliska. No i kultowa dla mnie od teraz końcowa scena kopania dołu dla psa, cisza, słychać tylko
łopatę w tle lecących napisów. Dla kogo ten dół? Dla nas wszystkich... ; )