PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568905}

Chciwość

Margin Call
2011
6,8 48 tys. ocen
6,8 10 1 47922
6,7 27 krytyków
Chciwość
powrót do forum filmu Chciwość

Słaby !

ocenił(a) film na 3

Nic ciekawego ! Jeden wielki bełkot pracowników dużego banku...
Ble,ble,ble...

ocenił(a) film na 8
con_desiros

Jak się czegoś nie rozumie, to się po prostu cicho siedzi. Taka rada na przyszłość. Przyda się w dorosłym życiu.

ps. to nie był bank...

ocenił(a) film na 8
GodFella

Hehehe, dobrze go podsumowałeś:)

GodFella

"ps. to nie był bank..." tylko co Twoim zdaniem?

ocenił(a) film na 6
crissycrown

To był bank, ale inwestycyjny...

GodFella

Dobrze, czyli film dla bankierów itp. Reszta nie może oglądać a już na pewno wypowiadać się na temat tego filmu!

Tak poważnie, to nie trzeba rozumieć o czym tam mówią, by oglądać czy oceniać film, wszak to film, rozrywka. Dla mnie film troszkę nudny, to nie jest temat na film po prostu, stąd większość się wynudzi.

con_desiros

Ja też niewiele rozumiałem z rozmów w tym filmie, ale to może była wina tłumacza (np co może oznaczać: "dojść do liczby poziomów nieprzewidywalnych, które wychodzą poza nasze standardy przewidywania"?).

ocenił(a) film na 6
_zyzy_

To nie do końca wina tłumaczenia (chociaż nie wiem bo oglądałam po ang.), sam wątek upadku banku jest trochę pominięty, prawdopodobnie założono, że widz docelowy doskonale wie o co chodzi (patrz: upadek Lehman Brothers w USA). Zresztą sam mechanizm ciężko wytłumaczyć niefinansiście. W filmie powiedziano, że papiery są śmieciowe i w sumie tyle. To nie jest film dokumentalny czy edukacyjny, ważne są w nim nie przyczyny, a następstwa - ludzka chciwość, czyli opychanie bezwartościowych papierów dalej, z pełną świadomością konsekwencji dla rynku. Dokładnie tak było z sekurytyzacją papierów opartych o kredyty sub-prime - złe, nieściąglne kredyty przekształcono w papiery wartościowe, przerzucając odpowiedzialność na inwestorów, którzy to kupowali (czyli nomen omen na całe społeczeństwo).

ocenił(a) film na 8
creep_

Całkiem ładnie wyłożone. +

ocenił(a) film na 6
iacob

Może przyda się to przypadkowym widzom, którzy jak widać się trafiają. Należy zrozumieć, że to nie jest film ze szczególną fabułą. Od początku przecież wiadomo co się stanie - że bank upada i chce opchnąć śmieciowe papiery na zewnątrz (dla zysku, lub po prostu mniejszej straty), psując cały rynek. Ten film jest jak Titanic - wiadomo, że statek się rozbije, pytanie co dzieje się wówczas na pokładzie, ergo: nie co się stanie, a jak...