Wideoprogram stanowi ilustrację zagadnień związanych z tematyką tzw. Zdrowej żywności. Wyjaśniono przyczyny dodawania różnych substancji do artykułów żywnościowych i... Zobacz pełny opis
Wideoprogram stanowi ilustrację zagadnień związanych z tematyką tzw. Zdrowej żywności. Wyjaśniono przyczyny dodawania różnych substancji do artykułów żywnościowych i stężenie, w jakim są one bezpieczne dla ludzi. Przedstawiono rodzaje substancji zapachowych i barwników spożywczych oraz zasady ich oznakowania. Omówiono także problem psuciaWideoprogram stanowi ilustrację zagadnień związanych z tematyką tzw. Zdrowej żywności. Wyjaśniono przyczyny dodawania różnych substancji do artykułów żywnościowych i stężenie, w jakim są one bezpieczne dla ludzi. Przedstawiono rodzaje substancji zapachowych i barwników spożywczych oraz zasady ich oznakowania. Omówiono także problem psucia się żywności, rodzaje środków konserwujących i zagęszczających oraz przeciwulteniaczy. Przekazywane informacje zilustrowano wieloma atrakcyjnymi eksperymentami ułatwiającymi przyswojenie wiadomości. [opis dystrybutora]
Film wyprodukowano na zamówienie Ministerstwa Edukacji Narodowej w Wytwórni Filmowej "NAUKA". Rozpowszechniano go na kasetach jako pomoc naukową dla uczniów gimnazjum (CHEMIA 8. WYBRANE ZAGADNIENIA Z OCHRONY ŚRODOWISKA. CHEMIA A NIEKTÓRE PROBLEMY EKOLOGII cz. II. OP 11 - OP 20 ;dystrybucja - SFE "NAUKA").
O konsultację naukową przy produkcji filmu poproszono prof. dr hab. Andrzeja Burewicza.