6,5 7,5 tys. ocen
6,5 10 1 7490
5,3 30 krytyków
Chopin, Chopin!
powrót do forum filmu Chopin, Chopin!

Uff. Jak ja się cieszę, że nie przeczytałem żadnej recenzji przed seansem. Krytycy popsuliby mi tylko zabawę! O ile zabawa to dobre słowo, bo film przejmująco smutny.

ocenił(a) film na 10
nevermind_fw

Zanic sie nie znaja! Czułam, jak ten film tańczył między dźwiękami a obrazem — lekko, subtelnie, z wdziękiem. Chopin Chopin to poetycki hołd dla artysty, który zmienił świat muzyki. Obsada idealnie oddała napięcie między geniuszem a samotnością. Reżyseria była jak mistrzowski koncert — precyzyjna, ale pełna emocji. To dzieło, które zostawia ślad w duszy.

ocenił(a) film na 9
nevermind_fw

ja również nie czytałam ocen krytyków przed seansem (teraz widzę, że są nieprzychylne), zaufałam intuicji, wybrałam się do kina i nie zawiodłam seansem!

ocenił(a) film na 8
nevermind_fw

Ja recenzje (w większości nieprzychylne) przeczytałam, a mimo to wyszłam z kina głęboko poruszona. Może po części dlatego, że było to tuż po Konkursie Chopinowskim, którego przesłuchania śledziłam, a może dlatego, że film zwyczajnie trafia do widza. I myślę, że zwłaszcza polskiego. Nie ma w nim całej tej ojczyźnianej otoczki, która zawsze towarzyszy biografii kompozytora, ani wywodów o jego wielkości, bo po co do tego przekonywać? Konkurs Chpinowski pokazuje najlepiej, jak świat potrafi oszaleć na punkcie tej muzyki. Krytycy narzekają, że to film o umieraniu, ale o czym miał niby być? Śmierć i muzyka pisały życie Chopina i o tym jest ta historia - ze znakomitą rolą Eryka Kulma, prosta i może dlatego trafiająca do serca.  

nevermind_fw

film smutny ale piękny i daje do myślenia

ocenił(a) film na 8
nevermind_fw

Chopin, Chopin jest dla mnie rewelacją tej jesieni!