Fani szkockiego kina zawiedzeni nie beda bo tworcy swietnie ukazali klimat i zycie ludzi zyjacych w
tamtych czasach w tamtym rejonie. Ciekawie przedstawili mlodego czlowieka ktory z typowego
kujona staje sie agresywnym nieobliczalnym czlowiekiem. KONCOWKI FILMU NIE ROZUMIEM
ZUPELNIE I ZAPEWNE MALO KTO ZROZUMIE CO MIELI SCENARZYSCI NA MYSLI UKAZUJAC
GLOWNEGO BOHATERA Z KOLEGA Z KLASY PRZECHODZACYCH MIEDZY STADEM LWOW...
Mialo to byc samobojstwo czy co? AHA ZAPOMNIALEM DODAC ZE JESLI LUBICIE FILMY W
PODOBNYM KLIMACIE POLECAM WAM "THIS IS ENGLAND" TEZ O MLODYM ZAGUBIONYM
CHLOPAKU... Historia moze inna od tej ale klimaty podobne. POLECAM!
Zakończenie jest symboliczne. Nawiązuje do zagubienia dwójki chłopców. Jak dla mnie stado lwów miało symbolizować otoczenie w jakim się znaleźli będąc jeszcze dziećmi. To nie przypadek że na końcu ukazany został główny bohater i dzieciak który mu groził na początku filmu. Również polecam "Neds" jak i "This is England", dobrego kina nigdy za wiele.
Masz racje oba tytuly sa wyborne i prawdziwy koneser dobrego kina to doceni bo POZERACZE KOMERCJI wiele kultowych filmow opluli lub nie zrozumieli... A powiedz mi jak Ty sobie wyobrazasz motyw koncowy NEDS?Myslisz ze te lwy skoczyly na nich i oboje zgineli???
Ja tego nie odbieram w ten sposób, wręcz przeciwnie. Mimo tego wszystkiego co spotkało tych chłopców oni nadal gdzieś w głębi pozostali sobą. Te lwy nie rzuciły się na nich bo oni nie czuli już strachu, mieli to wszystko już gdzieś i było im wszystko jedno. Nie sądzę że one się na nich rzuciły. Dla mnie to zakończenie było bardzo odpowiednie, pokazało dojrzałość głównego bohatera to że mimo tego że wie co może go spotkać on się już tego nie boi.
Kozacka scena byla jak bez koszulki z nozami przyklejonymi na tasmy poszedl na inna dzielnice... co nie?
Szczerz ta scena jakoś zbytnio do mnie nie przemówiła, nie wiem czy on wyszedł z tymi nożami bo chciał odreagować propozycję ojca czy po prostu scenarzystą się tak uwidziało. Jak dla mnie to było troszeczkę dziwne, aczkolwiek ciekawe.