PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=322446}
5,2 4,7 tys. ocen
5,2 10 1 4720
7,4 8 krytyków
Ciastko z niespodzianką
powrót do forum filmu Ciastko z niespodzianką

Nie kumam ludzi z forum do "Smiley Face", którzy tak ostro jadą po tym filmie ? Czego Wy się spodziewaliście ? Moglibyście to jakoś sprecyzować ? To totalnie luźny i mało ambitny film ale twórcy nigdy nic innego nie wpierali widzom ! Najżałośniejsze jest czepianie się tzw."wielkich znawców palenia" roli odgrywanej przez Anne Faris - że nigdy nie paliła, że po paleniu są zupełnie inne jazdy itp. itd. To fakt, że ekranowa Jane F. wygląda i zachowuje się raczej jak po paru niezłych pigułach (E) a nie po dużej dawce zioła ale moim zdaniem Greg Arraki jedynie prześmiewa pewne typowe zachowania dla chronicznych palaczy i nic więcej. To nie jest żadna praca poglądowa pt. "palenie marihuany i jej wpływ na osobowość" tylko głupkowata komedyjka dla dzieciaków i w takiej kategorii film jest niezły. I myślę, że Anne Farris świetnie wypadła w tym filmie bo sprawdziła się już w innych głupkowatych komedyjkach np. "Scary Movie". Osobiście polecam "Smiley Face" każdemu kto potrafi oglądać filmy z przymrużonym okiem na luzie i przede wszystkim trzeba przynajmniej tolerować taki rodzaj kina bo w innym wypadku faktycznie lepiej sobie odpuścić.
Natomiast zwolennikom bardziej realnych filmów o narkotykach polecam fantastyczny "Requiem for a Dream" Darrena Aronofosky'iego - swoiste studium heroinowo - amfetaminowe lub coś weselszego jak np. "Spun" Jonasa Akerlunda gdzie aktorzy zachowują się jakby posiadali naprawdę bogate doświadczenia z amfetaminą (jeśli chodzi o speeda to dobry jest też "Salton Sea" D.J Caruso). O "Trainspotting" nie wspominam bo i tak już wszyscy oglądali ;) .
A co do zioła to jeszcze nie widziałem nic ambitnego czy ciekawego poza paroma filmami dokumentalnymi.

ocenił(a) film na 9
tomash74

A Las Vegas parano:)? To jest dopiero studium "leków współczesnej terapii":) A trzeba pamiętać, że dziewczyna przyjęła zabójczą dawkę usmażonej marihuany w olbrzymiej ilości ciasteczek przeznaczonej dla co najmniej 10 osób (na imprezkę przygotowanych), które pochłonęła na standardowe gastro po wypaleniu z bongo. I ta bania jest realna i całkowicie na miejscu:) Zresztą... nie będę się wypowiadać, bo przecież nie palę:D

nikita_007

Las Vegas Parano jest niedościgniony :D Ciastko z niespodzianką, to taka głupkowata, ale całkiem sympatyczna komedyjka z kilkoma zabawnymi momentami. Jeśli ktoś pali to pewnie bardziej mu się to spodoba, bo niektóre sytuacje są po prostu życiowe :) Przesłanie jest raczej anty, co trochę wkurza, ale jak nie macie nic ciekawszego do oglądania, to można rzucić okiem :) 6/10

ocenił(a) film na 6
nikita_007

Podobał Ci się "Las Vegas..." ? Zobacz koniecznie "Where the Buffalo Roam" Arta Linsona z Billem Murrayem w roli Huntera S. Thompsona. Film opowiada o tych samych ludziach i czasach ale w nieco inny sposób - i co ważne po obejrzeniu dokumentów mogę uczciwie powiedzieć, że Murray sprostał wymaganiom - zachowuje się niemal identycznie jak słynny Dr. Hunter.

tomash74

a tak, oglądałem "Where the Buffalo Roam", rzeczywiście dobry film :)