PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=368840}

Ciche światło

Stellet licht
2007
6,7 1,1 tys. ocen
6,7 10 1 1133
7,9 18 krytyków
Ciche światło
powrót do forum filmu Ciche światło

Dziwny, bardzo dziwny. Sama treść ok i mógłby z tego być naprawdę dobry film gdyby nie to przeciąganie scen w nieskończoność. Na początku wschód słońca, czekam i czekam a tu nadal wschód, i nadal, i nadal i tak chyba z 10 min.Pierw myślałam, że dvd mi się zacięło więc zaczęłam przewijać do przodu. I tak przewijałam co jakiś czas bo takie niesamowicie dłużące się sceny były co chwilę. I żeby chociaż coś do filmu wnosiły. Nie, nie wnosiły właśnie nic. Wyglądało jakby twórcy filmu założyli sobie że to będzie długi film i na siłę wydłużali go przez takie sceny w których nic się nie dzieje - a minuty lecą. Uważam,że ,,Ciche światło" mogło być spokojnie skrócone o połowę i wtedy bez porównania przyjemniej by się oglądało. Te ponad 2 godz.były naprawdę bez sensu, strata czasu. Wcale nie było potrzeby aby film tak rozwlekać ,zamiast mieć dużą przyjemność z oglądania - miałam irytację i zmęczenie. Dlatego daję tylko 5.

ocenił(a) film na 5
aam38

Tak, choć początek ja źle nie odebrałem, bo jedna czy dwie przydługie sceny mogą być nawet na miejscu (ta wspólna religijna tak ma: czyny nie słowa itd. takie życie) ale tu reżyser przesadził. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że i tak twórca filmu się hamował - w materiałach bonusowych do dvd, są dostępne wycięte sceny z filmu. Pamiętam jedną z nich: ktoś jeździ i jeździ przez kilka minut kombajnem na polu.... - very exciting ;)

ocenił(a) film na 5
kyle_reese

No to szczęście, że bonusów tu nie było :) Czasem rzeczywiście bywa, że taka przydługa scena jest w filmie potrzebna, robi klimat i daje czas do wczucia się w przedstawianą sytuację, i tutaj takie lekko przydługie sceny wyglądałyby całkiem dobrze, bo to tego typu film, no ale aż takie przedłużanie było niepotrzebne i zwyczajnie denerwowało.