PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=727403}

Ciemności skryją Ziemię

Night Will Fall
2014
7,9 5,7 tys. ocen
7,9 10 1 5687
Ciemności skryją Ziemię
powrót do forum filmu Ciemności skryją Ziemię

Dachau

ocenił(a) film na 8

Wie ktoś może, czy jest jakiś oddzielny dokument poświęcony masakrze w Dachau ? wypowiedzi świadków lub co w tym stylu ? chociaż pewnie Amerykanie wolą zamieść swoje brudy pod dywan

ocenił(a) film na 8
amatory85

Dobra nie płacz przecież zabijali ludzi z SS. Aż tak ci ich szkoda ? Dlaczego oni mieli być chronieni Konwencją Genewską jak oni w głównej mierze ją łamali ? Ja się nie dziwię, że ich pozabijali przecież była wojna, a na wojnie nie ma niestety żadnych reguł.

ocenił(a) film na 8
darkigor

Napisałem, że mi ich szkoda ? chciałbym poznać wszystkie fakty, i jak to wyglądało z punktu widzenia szeregowego uczestniczącego w tej masakrze jak i więźniów, ciężko to zrozumieć ?

ocenił(a) film na 8
amatory85

Piszesz, że Amerykanie wolą zamieść swoje brudy pod dywan jest to jak byś nie wiedział ocenianie ich postępowania więc po co ci jakieś tam punkty widzenia jak wyrobiłeś sobie już swoje zdanie. A tak, w ogóle jest bardzo dużo faktów napisane na ten temat wystarczy poszukać w necie.

ocenił(a) film na 8
darkigor

Jakbyś nie wiedział USA tak samo jak Rosja ma skłonność do ukrywania niewygodnych dla nich faktów. Poczytaj sobie choćby o "operacji spinacz" dowiesz się dużo ciekawych rzeczy o swoich amerykańskich bohaterach. A tak w ogóle, gdybyś jeszcze nie zauważył to pytałem o dokument, literatury dosyć się naczytałem

ocenił(a) film na 8
amatory85

HAHAHA Amerykańscy bohaterowie tfu tfu nie obrażaj mnie ok ? Dla mnie Amerykanie to straszni hipokryci (patrz na 2 wojnie w zatoce perskiej to się uśmiejesz). Nie wiem po co piszesz, że chcą zamieść swoje brudy pod dywan jak każdy o tym wie co oni zrobili. A tak, w ogóle to po co mi dajesz jakieś oczywiste fakty, że Rosja też ma coś za uszami. Przecież każdy kraj w mniejszym lub w większym stopniu przyczynił się do czegoś czego nie chciałby aby każdy o tym wiedział. Niestety na wojnie nie ma żadnych reguł i każdy może robić co chce.

ocenił(a) film na 8
darkigor

Co nie przeszkadzało Ci bronić ich jeśli chodzi o samosąd na SS. Kodeks Hammurabiego stosowano 2000 lat przed nasza erą, jeżeli bliże Ci takie zasady niż Konwencja Genewska to widać,ż e w Twoim przypadku kolejne kilka tysięcy lat ucywilizowania "nie poszły na marne". Poza tym, jeżeli nie jesteś w stanie podać mi żadnego tytułu odnośnie mojego pierwszego postu to uważam, że należy zakończyć tą bezowocną dyskusję.

amatory85

Nie znam takiego filmu, ale pracuję w Sanktuarium Św. Józefa w Kaliszu, gdzie, z woli Księży Dachauowczyków, istnieje archiwum obozowe. Można uzyskać u nas sporo informacji, zwiedzić kaplicę oraz izbę pamięci, ufundowane przez księży w 25 rocznicę wyzwolenia z obozu. Pracuje też u nas ksiądz historyk (mgr z historii świeckiej i dr z historii Kościoła), który jest specjalistą w zakresie historii tego (i innych) obozów. Trochę znajdziesz tutaj: http://www.swietyjozef.kalisz.pl/Dachau/

amatory85

"Pamięć obozów", wczoraj był na jedynce. Nie mogłam po nim spać, wiele filmów o tej tematyce widziałam, ale ten wstrząsnął mną maksymalnie, po prostu szok.