Wie ktoś może, czy jest jakiś oddzielny dokument poświęcony masakrze w Dachau ? wypowiedzi świadków lub co w tym stylu ? chociaż pewnie Amerykanie wolą zamieść swoje brudy pod dywan
Dobra nie płacz przecież zabijali ludzi z SS. Aż tak ci ich szkoda ? Dlaczego oni mieli być chronieni Konwencją Genewską jak oni w głównej mierze ją łamali ? Ja się nie dziwię, że ich pozabijali przecież była wojna, a na wojnie nie ma niestety żadnych reguł.
Napisałem, że mi ich szkoda ? chciałbym poznać wszystkie fakty, i jak to wyglądało z punktu widzenia szeregowego uczestniczącego w tej masakrze jak i więźniów, ciężko to zrozumieć ?
Piszesz, że Amerykanie wolą zamieść swoje brudy pod dywan jest to jak byś nie wiedział ocenianie ich postępowania więc po co ci jakieś tam punkty widzenia jak wyrobiłeś sobie już swoje zdanie. A tak, w ogóle jest bardzo dużo faktów napisane na ten temat wystarczy poszukać w necie.
Jakbyś nie wiedział USA tak samo jak Rosja ma skłonność do ukrywania niewygodnych dla nich faktów. Poczytaj sobie choćby o "operacji spinacz" dowiesz się dużo ciekawych rzeczy o swoich amerykańskich bohaterach. A tak w ogóle, gdybyś jeszcze nie zauważył to pytałem o dokument, literatury dosyć się naczytałem
HAHAHA Amerykańscy bohaterowie tfu tfu nie obrażaj mnie ok ? Dla mnie Amerykanie to straszni hipokryci (patrz na 2 wojnie w zatoce perskiej to się uśmiejesz). Nie wiem po co piszesz, że chcą zamieść swoje brudy pod dywan jak każdy o tym wie co oni zrobili. A tak, w ogóle to po co mi dajesz jakieś oczywiste fakty, że Rosja też ma coś za uszami. Przecież każdy kraj w mniejszym lub w większym stopniu przyczynił się do czegoś czego nie chciałby aby każdy o tym wiedział. Niestety na wojnie nie ma żadnych reguł i każdy może robić co chce.
Co nie przeszkadzało Ci bronić ich jeśli chodzi o samosąd na SS. Kodeks Hammurabiego stosowano 2000 lat przed nasza erą, jeżeli bliże Ci takie zasady niż Konwencja Genewska to widać,ż e w Twoim przypadku kolejne kilka tysięcy lat ucywilizowania "nie poszły na marne". Poza tym, jeżeli nie jesteś w stanie podać mi żadnego tytułu odnośnie mojego pierwszego postu to uważam, że należy zakończyć tą bezowocną dyskusję.
Nie znam takiego filmu, ale pracuję w Sanktuarium Św. Józefa w Kaliszu, gdzie, z woli Księży Dachauowczyków, istnieje archiwum obozowe. Można uzyskać u nas sporo informacji, zwiedzić kaplicę oraz izbę pamięci, ufundowane przez księży w 25 rocznicę wyzwolenia z obozu. Pracuje też u nas ksiądz historyk (mgr z historii świeckiej i dr z historii Kościoła), który jest specjalistą w zakresie historii tego (i innych) obozów. Trochę znajdziesz tutaj: http://www.swietyjozef.kalisz.pl/Dachau/