PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=727403}

Ciemności skryją Ziemię

Night Will Fall
2014
7,9 5,7 tys. ocen
7,9 10 1 5687
Ciemności skryją Ziemię
powrót do forum filmu Ciemności skryją Ziemię
ocenił(a) film na 10
revaneczka

I dlatego dałaś 1? Twoja reakcja na takie okrucieństwa jest prawidłowa ale tej 1 nie rozumiem. To chyba dobrze, że ten dokument wzbudził w Tobie emocje, nawet jeśli bardzo silne?

NovyDT

1 nie dla filmu, 1 jest dla treści, jak dam 10, arcydzielo? kopanie niezyjacych polakow, suszenie ich glow.... sprzedaz detaliczna wlosow i szczęk.... . dalam 1 bo mi smutno. A film bardzo "smutny" naprawde rewelacyjny dokument

revaneczka

Wydaje mi się, że lepiej w takiej sytuacji nic nie pisać/,mówić/oceniać.

ocenił(a) film na 7
revaneczka

Całkowicie nie rozumiem Twojego podejścia... Titanic oceniłabyś na 1 bo gdyby załadowali więcej szalup to wszyscy by się uratowali? Na tej stronie ocenia się dokument, który wyżej określiłaś jako rewelacyjny więc nie rozumiem tej 1...

revaneczka

1 przeznaczona jest dla filmów, które są nieporozumieniem i nie powinny powstać. Na tej stronie oceniamy filmy, a nie wydarzenia w nich pokazane. Moim zdaniem film jest bardzo dobry, nikt chyba nie pokazał wszystkiego tak dosłownie. "Jeśli nie zrozumiemy lekcji płynącej z tych zdjęć, ciemności skryją ziemię. Ale da Bóg, że kto żyje, zrozumie."

thomsi

Pełna zgoda.

revaneczka

Film jest uwiecznieniem historii. Wystawiając mu ocenę równą 1 wprowadzasz zamęt wśród przyszłych odbiorców, którzy będą chcieli sięgnąć po ten dokument.
Dla mnie wartość tego, co zostało w nim pokazane, sposób w jaki to zostało przekazane zasługuje na mocne 8. Dlatego też taką ocenę mu wystawiam i namawiam do rewindykacji oceny.

ocenił(a) film na 10
revaneczka

Rozumiem Cię w 200% no ale skoro uważasz ten dokument za rewelacyjny to wedle tego klucza powinnaś dać mu ocenę. 1 jest bardzo mylące i... nie denerwuj się na mnie, po wyjaśnieniu wątpliwości zgadzam się .

Ja dałem 10 bo dokument mną wstrząsnął całkowicie, wyzwolił ze mnie taką falę emocji, że to niewyobrażalne. Dałem 10 za to, że to powstało w takiej formie, maksymalnie realistycznej i bez cenzury. Dałem 10 bo należy o tym mówić i to pokazywać jak najczęściej. Nie możemy o tym zapomnieć i powinniśmy się zjednoczyć żeby to za co ginęli wszyscy ci bohaterowie nie przepadło.

Pozdrawiam Cię serdecznie i nie smuć się, w ostatecznym rozrachunku te ofiary to wygrani i bohaterowie.

ocenił(a) film na 9
revaneczka

Absolutnie nie zamierzam nikogo krytykować za obrany sposób oceny, jednak 1 można odebrać również jako "nie zgadzam się z treścią", w sensie "być może to film propagandowy". Wysoka ocena zaś ma świadczyć o tym, że treści płynące z filmu uważamy za prawdziwe, wartościowe, zmieniające spojrzenie, myślenie, itd. Może warto spojrzeć od tej strony, by też nie wprowadzać niepotrzebnie ludzi w błąd (zazwyczaj niskie noty daje się filmom kompletnie bezwartościowym).

ocenił(a) film na 9
revaneczka

Oceniasz film, nie zbrodnie nazistowską. Oceniłaś wielką, bolesną i bardzo ciężką prace ludzi którzy tworzyli ten dowód zbrodni na dno.

revaneczka

moi drodzy!! zmienilam na 10, bo jako dokument rewelacyjny.... calej reszty nie zrozumiecie, pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
revaneczka

myślę, że rozumiemy... to akurat nie jest trudne... Gorzej, ze zrozumieniem okrucieństwa i bestialstwa ukazanego w dokumencie. Myślałam, że już dużo na ten temat czytałam i wiem, ale po wczorajszym seansie nadal kłębią mi się myśli w głowie i nie mogę ogarnąć dlaczego do tego doszło....