7,5 59 tys. ocen
7,5 10 1 58698
7,6 30 krytyków
Clerks - Sprzedawcy
powrót do forum filmu Clerks - Sprzedawcy

9/10.

ocenił(a) film na 9

Praktycznie film klasyk. Mnóstwo gadania i błyskotliwych dialogów na mniej lub bardziej
ważne tematy ( podobieństwo do filmów Tarantino), czarno - biały ! , oraz fakt że z pozoru
nudnego tematu ( pracownicy sklepu spożywczo-monopolowego i wypożyczalni kaset video
ciągle ze sobą gadają, a co jakiś czas muszą się użerać z upierdliwymi klientami), Kevin
Smith stworzył błyskotliwe dzieło, momentami groteskowe - to niewątpliwe plusy tego filmu.
A Jay i Cichy Bob? To nie są plusy Clerks - to są MEEEGA zalety, dodają kolorytu a moment
gdy najpierw Jay a za chwilę Cichy Bob tańczą przed sklepem - prawie spadłem z krzesła ;D
Świetny był również motyw gdy pewna pani przyszła po film dla dziecka, a Randal zaczął
wymieniać tyle tytułów filmów erotycznych, że aż mnie zadziwiło jaką wyobraźnie ma Smith ;)

ziolo

Ja niestety nie widzę żadnego podobieństwa do Tarantino. Na filmach Quentina ziewam pełną gębą i nie mogę znieść tego bezsensownego pieprzenia przez pół filmu. Jeżeli ktoś jeszcze raz powie mi o "geniuszu" dialogów QT z pełnym zaufaniem odeślę go do tego filmu (+ jeszcze paru Allena). Niestety ale Tarantino jest dla mnie bezsensowną papką, udającą sztukę i wysublimowanie, która nie zmierza do żadnego konkretnego celu czy choćby do zaskakującej konkluzji. Chyba jedynie tych dwóch reżyserów (wspomniany Allen i Kevin Smith) potrafią tak doskonale rozśmieszyć samymi dialogami...

ocenił(a) film na 10
ziolo

Happy Scrappy ;)