Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 108490
8,4 50 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Świetny.

ocenił(a) film na 9

Świetny klimat, są horrory których klimat ciężko byłoby odtworzyć dziś, wg. mnie to jest jeden z nich, na każdym kroku bije niepewnością i strachem, no i też świetna miejscówka baza na Antarktydzie potęguje uczucie osamotnienia, wiadomo że bohaterowie zdani są tylko na siebie, takie jest moje zdanie a Wasze jakie?

Art8

Też uważam ten film za niesamowity. Trochę się zdziwiłem, jak się dowiedziałem, że film marnie się sprzedał, a już tym bardziej, że miał nominację do Złotej Maliny za najgorszą muzykę (przecież ścieżka dźwiękowa w Coś jest jedną z najbardziej kultowych w historii horrorów!). Film zasłużył na więcej. Szkoda też że nikt wtedy nie pokusił się o jakąś kontynuację. Jest to miarę na miarę Obcego, lub Predatora. Co prawda powstał w miarę niezły prequel , ale za bardzo razi stylem horrorów XXI w. (czyli nadużywanie efektów CGI, za dużo dynamizmu, a za mało grozy).
PS Warto zwrócić uwagę, na to że Ten Coś jest Remakem filmu pt Istota z innego świata. Jest to chyba jeden z nielicznych remake, który ma rację bytu i do tego gniecie pierwowzór w całości pod każdym względem.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Tak mnie tak samo prequel wydał się tzw. ,, popisem fajerwerków ,, ale za nic nie było tam klimatu grozy, zaś na Coś z 1982 roku był cały czas, mało tego było to umiejętnie przedstawione klimat grozy narastał na początku powoli, ale potem coraz szybciej aż do punktu kulminacyjnego:), mało tego mam i wiele pytań dotyczących produkcji, jak i jedną odpowiedź którą wychwyciłem:).