PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107950
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Oj długo się zabierałem żeby obejrzeć ten film i powiem szczerze nie spodziewałem się
takiej petardy.
"Coś" jest genialny pod każdym względem, gra aktorska, niesamowity klimat i tak można by
wymieniać jego mocne strony, ale to co mnie totalnie rozwaliło to efekty specjalne.
Kiedy zobaczyłem scene z przemieniającym się psem to musiałem jeszcze raz spojrzeć czy
ten film naprawdę jest z 1982r, zastanawiałem się jak to możliwe że animacja poklatkowa
bije na głowę niektóre dzisiejsze efekty CGI.
I teraz mam pytanie: znacie jakieś inne filmy z tak dopracowaną animacją poklatkową?

użytkownik usunięty
Anthrax91

Rzeczywiście efekty są oszałamiające, ale to nie jest technika poklatkowa tylko animatronika.

ocenił(a) film na 9

Tak, masz rację. Dopiero później zgłębiłem temat i okazało się że byłem w błędzie.
Efekty animacji poklatkowej widoczne są tylko w ostatnich scenach i wypadają blado w porównaniu do animatroniki.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Rzeczywiście wygląda to trochę "kanciasto", ale uważam, że taka technika, tak jak animatronika, ma swój urok i duszę, której dla mnie, żadne super-hiper rewelacyje CGI nigdy mieć nie będzie.

ocenił(a) film na 9

Technika CGI ma tą swoją płynność, i dobrze zrobiona może wyglądać naprawdę świetnie. Jednak ostatnio jest ładowana wszędzie w ogromnych ilościach i czuje przesyt. Co za dużo to nie zdrowo.
Animacja poklatkowa jest już przestarzała, pewnie że ma swój klimat, ale wygląda jak to ujęłaś "kanciasto", umarła śmiercią naturalną. Animatronika z tego wszystkiego wydaje się najbardziej realistyczna jednak jest pracochłonna i ma pewne ograniczenia.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Osobiście uważam, że CGI najlepiej sprawdza się przy tworzeniu scenografi/plenerów. Zwłaszcza w wyjątkowo "odrealinionych", pokazujących inny świat/rzeczywistość. Natomiast w przypadku tworzenia postaci wypada bardzo nienaturalnie. Nawet przy największych staraniach postać jest w dziwny sposób plastyczna, eteryczna. Animacja poklatkowa, choć wydaje się już archaiczna, nadal jest wykorzystywana w filmach animowanych, a przy dzisiejszym postępie wygląda na prawdę fajnie.

Animatronika to prawdziwa sztuka filmowa, wymagająca niekiedy o wiele większej inwencji twórczej. Przyglądanie się takiej pracy, to prawdziwa przyjemność. Jasne, ograniczenia są, ale jeśli reżyser jest zdolny to sobie z tym poradzi, a efekt może być powalający.