ale ten film nie jest aż tak rewelacyjny ani tym bardziej arcydziełem żeby wystawiać oceny rzędu 9 czy 10, jest prędzej b.dobrym dreszczowcem i tyle.
skoro ci mało to mogę napisać więcej, no to z pozytywów film ma klimat,(za pierwszym razem)jest nawet straszny, nastrojową muzyke, atmosferę odizolowania,osaczenia brak zaufania wśród załogi stacji b.dobre(nawet teraz)efekty specjalne, ale niestety też są negatywne strony filmu, zauważalne błędy po obejrzeniu filmu po raz n-ty, przestaje być straszny i klimat też trochę ulatuje, no ty teraz może rozwiniesz swoją wypowiedz i napiszesz dlaczego akurat wystawiłeś najwyższą ocenę?
Film ma klimat za pierwszym razem, a za drugim nie? Wiadomo, że jak któryś raz już oglądasz dany film, to wiesz co się będzie działo i nie ma już takiego suspensu. Ale tak jest z każdym filmem. Ale żeby klimat się ulotnił z filmu? Nie wiem jak to możliwe. Ciekaw jestem, jakieś to błędy zauważył?
Nie wiesz czemu ludzie dają dyszki i dziewiątki tej pozycji? Ano bo ona jest absolutnym klasykiem gatunku i oprócz elementów które wymieniłeś wyżej, jest oparta na kapitalnym pomyśle.
A tak w ogóle, to co Ciebie obchodzi, że ktoś dał temu filmowi więcej niż 8? Sam żadnej dyszki nie masz na swym profilu, Twoja sprawa.
lol gdzie ja niby napisałem że klimat ulotnił się całkowicie? a błędy to chociażby taki że w scenie gdzie Mac z dwoma innymi członkami stacji stoją nad statkiem i nie mają kapturów na głowach a kolejnym ujęciu tej samej sceny mają już je na głowach, albo scena gdzie czarny rozwala drzwi siekierą widać uszkodzenia na górze w następnym ujęciu są niżej, na pewno tego typu wpadek jest więcej.
a że jakiś film jest klasykiem to znaczy że trzeba dawać najwyższe noty, takiej Teksańskiej Masakrze też dałbyś 10 bo jest klasykiem? tacy co dają najwyższe oceny brak im obiektywnego spojrzenia na produkcje i zapominają że nic nie jest doskonałe i nie będzie.
Nie no, rozbiłeś mnie. Myślałem, że rozmawiam z kimś poważniejszym:-/
Wpadki zdarzają się praktycznie w każdych produkcjach i to poważniejsze, a nie takie nieistotne pierdółka, które Ty wyczaiłeś. A błędem można nazwać jak np. ktoś gdzieś po coś szedł, a wrócił z czymś innym i jest w porządku, akcja leci dalej.
Taa pewnie, nie trzeba dawać pełnych ocen, widuję u ludzi oceny 1, przy np ,,Lśnieniu'', Ty na przykład pożałowałeś dyszki ,,Pulp fiction'' ( Bo co, wpadkę zauważyłeś?). Ja widziałem wiele horrorów s-f w życiu i jestem pewien że ,,Coś'' i ,,Obcy'' są w swoich gatunkach arcydziełami, ponieważ mają świetne klimaty, powstały na bazie kapitalnych pomysłów i stanowią nie doścignione wzory.
A co do ,,Teksańskiej masakry'', to wpadek w niej nie zauważyłem;-)
sorry ale niby jakie inne błędy miałem przedstawić? po prostu uznałem że pokaże te najlepiej widoczne,a darowałem sobie
takie w którym widać kawałek głowy operatora animatroniki czy to że w jednej scenie broń jaką trzyma bohater zmienia się , w przypadku ,,Pulp Fiction'' co innego miało wpływ na ocene było pare wtop ale to nic wielkiego, a możesz mi teraz wyjaśnisz dlaczego według ciebie nie jestem poważny?
Ten film to klasyk zwroc uwage na rok produkcji w tamtych latach nie mieli mozliwosci aby stworzyc jakies spektakularne sceny bo ciezko bylo stworzyc dobre efekty (a im i tak sie udalo) , fabula jest dobra na podstawie ksiazki , gra aktorska bdb , scenografia bdb , dialogi dobre , klimat ogolnie swietny. Jedynie do zakonczenia mozna miec jakies watpliwosci czy tak powinno wygladac bo mozna odczuc jakies negatywne emocje ale to zalezy od gustu. Ja tak wybredny nie jestem i 10 daje.
Ja oceniłem ten film na 10 bo wg mnie jest to najlepszy horror w historii kina. I według mnie jest tak rewelacyjny i jest arcydziełem