PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107949
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Efekty

użytkownik usunięty

Ci cali kosmici z animacją poklatkową... ja pierniczę, to było zabawne, jak u Svenkmaiera,
nie wiem, czemu ludzie piszą, że to jeden z najstraszniejszych filmów w historii.

ocenił(a) film na 9

Tylko ostatnia scena gdzie McReady staje z dynamitem w ręku naprzeciwko istot może się niektórym wydać troszke sztuczna, poza tym efekty są rewelacyjne

użytkownik usunięty
Andrewx51

Każda scena z animowanymi kosmitami jest po prostu śmieszna.

ocenił(a) film na 10

W tym filmie klimat jest najważniejszy ;]

ocenił(a) film na 9

Nie jest

użytkownik usunięty
Andrewx51

jest

ocenił(a) film na 9

Nie. Warto jeszcze wspomnieć o czymś o czym fani horrorów wiedzą bardzo dobrze i co było widać na przykład w Obcym - sto razy lepiej użyć makiety niż komputerowych efektów

obejrzałbyś ten film w latach 80tych to byś tak nie myślał :)

ocenił(a) film na 10

Nic nie zabrakło dobrego w tym filmie po wszystkie czasy. Atmosfera, muzyka.Głębsze zagadnienia to już inna historia dziękuję za uwagę ..

ocenił(a) film na 9
orkosky

Efekty z tamtych lat nie rzadko były rezultatem wielotygodniowych, a nawet wielomiesięcznych ręcznych prac !
Rob Bottin, który miał wówczas zaledwie 22 lata robił je 12 miesięcy przez 7 dni w tygodniu godzinami tak intensywnie, że spał nawet na planie filmowym a Carpenter wysłał go na końcu do seminarium gdzie stwierdzono silne wycieńczenie organizmu ! Tym wszystkim współczesnym perfekcjonistom wyśmiewających i krytykujących ten dawniejszy ,,prymitywizm" życzę powodzenia w próbie podjęcia się takiej pracy !

użytkownik usunięty
peter_dm

Svenkmajer też się pewnie narobił miesiącami i jego filmy też mają klimat, super klimat, ale zabawny, a nie straszny i podobnie jest w "Coś".

ocenił(a) film na 9

Jednych takie rzeczy bawią, znam nie jedną taką osobę, ale nie mnie. Ja myślę, że to jakie reakcje wywołają u współczesnego widza takie zabiegi zależy przede wszystkim od (że tak to ujmę) jego ,,wychowania rozrywkowego". Bo jeśli w dzieciństwie oglądnął przynajmniej parę starszych pozycji, to tak rozbawiony takimi klimatami nie będzie. I nie chodzi mi tu koniecznie o horrory, ale jakiekolwiek filmy w których zastosowano dawniejsze metody kręcenia.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

Nie no - bardziej żałosnego wykrętu to jak żyję nie widziałem.

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

No, gdzie, frajerze?

chodzi mu pewnie o to "Ci cali kosmici z animacją poklatkową... " to zdanie mówi samo za siebie, że sugerujesz iz było tyle animacji poklatkowych co potworków

użytkownik usunięty
reg666

W sumie od biedy można je było tak zrozumieć.

ocenił(a) film na 10

"Od biedy", buhahahaha...

Skoro się upierasz, to proszę - naraż się na jeszcze większą śmieszność i trzymaj się uparcie tego wykrętu, który sugeruje dla odmiany, że oceniasz efekty specjalne w całym filmie na podstawie pojedynczej, kilkusekundowej sekwencji.

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

morda, frajerze.

ocenił(a) film na 10

Porażająca elokwencja.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

Jesteś aż taki prymitywny, że nawet na inną obelgę cię nie stać? Skąd ty się wziąłeś w XXI wieku, skoro tacy jak ty powinni się rodzić w epoce kamienia łupanego?

Der_SpeeDer

nie ma sensu wdawać się z takim w dyskusję

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

nie czytałem^

ocenił(a) film na 10

Animacja po klatkowa jest zaje.ista! A Ty to chyba z choinki się urwałeś, też po klatkowo.

ocenił(a) film na 10
jeti

Spójrz na ten remake, prequel czy co to miało być, komputerowy obcy w tym filmie ani nie straszy ani nie śmieszy. Nie ma porównania z genialną sceną w psiarni z wersji 82. To światło latarki które wędruje w ciemności, i nagle natrafia na zmasakrowany pysk psa. Plus te przerażające dźwięki które wydaje obcy, to jest klimat!

ocenił(a) film na 10

"Lubujesz" się w Svankmajerze, a nie potrafisz rozpoznać co jest animacją, a co nie bo jesteś bufon.

ocenił(a) film na 10

oglądnąłbyś ten film w 1982 roku to do dzisiaj mówiłbyś inaczej

użytkownik usunięty
Vangelis7

Ogładałem go w 1976 roku.

ocenił(a) film na 10

Joker z Ciebie :)

użytkownik usunięty
Vangelis7

Nie podrywaj mnie. Nie jestem taki łatwy.

ocenił(a) film na 9

Za to głupi. Efekty w filmie są pierwsza klasa, lepsze niż w dzisiejszych filmach, i ja najpierw oglądałem nowe filmy zanim zobaczyłem pierwszy raz The Thing

użytkownik usunięty
Andrewx51

chyba ty

ocenił(a) film na 9

Zamknij morde fagasie

użytkownik usunięty
Andrewx51

morda, cwelu

ocenił(a) film na 9

Heheh, kolejny frajer, cwel to cie robił

użytkownik usunięty
Andrewx51

morda, cwelu

ocenił(a) film na 9

W morde to ty chapiesz i możesz dostać plombe też :D

użytkownik usunięty
Andrewx51

morda, cwelu

ocenił(a) film na 9

więc nie powtarzaj tego co ciągle słyszysz pod swoim adresem. Nie chce mi się gnoić słowami jakiegoś frajerka, morda cwelu i bez odbioru

użytkownik usunięty
Andrewx51

morda, cwelu

morda, cwelu

użytkownik usunięty
piczympoom

morda, cwelu

japa, dziwko

użytkownik usunięty
piczympoom

morda, cwelu

Powtarzasz się leszczu.