PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107938
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

właściwie mnie razi tylko ta jedna sprawa. Mianowicie, jak panowie nacinali sobie paluchy, po to, aby sprawdzić czy krew któregoś z nich jest "zarażona"..... używali tego samego skalpela!!! po nacięciu (kogoś - nie pamiętam kogo) Nauls, poprostu wytarł skalpel o koszulę, i dalej nacinał..... Sorry.... Ale to była dla mnie porażka... Jak pierwszy raz oglądałem ten film miałem może z 10 lat, byłem przerażony i przez długie lata był to mój ulubiony film. Teraz jak to oglądam (właśnie skończyłem) to i tak twierdzę, że jest to jeden z lepszych filmów tego gatunku! 26 lat minęło, a film wciąż robi wrażenie!!! Nawet efekty specjalne wg mnie nie śmieszą tak jak w przypadku wielu innych filmów z tamtych lat..... 9/10

ocenił(a) film na 9
Zakk_Wylde

Zgadzam się - film nadal wg mnie świetny. Jeśli chodzi o ten skalpel to zauważ, że wcale nie było to bez sensu poprostu ten obcy organizm po wytarciu go ze skalpela całkowicie był z niego usuwany a temu dowodzi choćby fakt, że po tym jak wykryto go u jednego z naukowców robiono przecież kolejne próby w których załoga okazywała się "czysta". Wniosek jest jeden. Możliwe było usunięcie go całkowicie z tego skalpela nawet zapomocą samej koszuli.. Przecież to jest obcy organizm i nie jest powiedziane, że musi sie zachowywać tak jak nam znane bakterie i inne mikroorganizmy.. Inna sprawa, że NAUKOWCY powinni każdorazowo wymieniać skalpel w oparciu o wiedzę na temat nam znanych żyjących na ziemi mirobów..

Zakk_Wylde

Według mnie najlepszy horror jaki kiedykolwiek powstał. Jak na swoje czasy efekty specjalne są bardzo dobre (filmy 10-15 lat starsze często mają gorsze/bardziej widoczne efekty).
Mimo wszystko wkurzyło mnie zakończenie. Ta nie pewność. Czy któryś z nich jest zarażony? Co teraz zrobią? Te pytania dręczyły mnie przez tydzień po zobaczeniu filmu.
Generalnie 9.5/10

ocenił(a) film na 10
Borsux

no i własnie takie zakończenia są najlepsze... dają pewną swobodę w interpretacji (tu akurat jest mała, ale jest)
a to ze filmy starsze o 10-15 lat mają gorsze efekty to chyba logiczne, dziwne zeby film z 1970 roku mial efekty jak te z lat 80.
najlepsze to jest to ze filmy mlodsze o 10-15 lat mają gorsze efekty:)
film 10/10, jezeli jest dobry to nie mozna go rozmieniać na drobne, musi byc 10;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
zulia_wedrowniczka

po tej operacji na głowie (bez urazy) masz nieskoordynowane ruchy palców..., narobiłaś tyle błędów, że aż tródno się to czyta...;) ale co do polskiego gustu, to nie masz racji, bo wcale tak nie jest..., a te głupkowate filmidła serialowe to zrobione są chyba tylko po to, by zająć czymś czas antenowy...;)