PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107938
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Moim zdaniem

ocenił(a) film na 10

to najlepszy horror s-fi jaki kiedykolwiek powstał. Polecam film gorąco, dziś do obejrzenia po północy na TVP1, sam kolejny (piąty bodajże) raz obejrzę, klasyka horroru.

Tutaj wiadomośc dla ludzi którzy się boją współczesnych pseudohorrorów: To nie jest film dla Was.
A tutaj wiadomośc dla tych, których współczesne pseudohorrory nie ruszają bądź śmieszą: Oglądajcie koniecznie.

Widziałem od groma horrorów, The Shining (na podstawie powieści Stephena Kinga) pozostaje dla mnie bezkonkurencyjnym liderem i ideałem horroru.
The Thing Carpentera uważam z kolei za bezkonkurencyjnym liderem i ideałem horroru s-fi.

Dziś Thriller bywa często mylony z Horrorem, oba te filmy ukazują tą właśnie różnicę. Dla przykładu piła zwana jest "horrorem", a nie jest :)

Ideałami Thrillerów są dla mnie "Psycho" czy "Okno na podwórze" Hitchcocka.

GORĄCO POLECAM!

ocenił(a) film na 9
falkuu

raczej od lśnienia nie jest lepszy ;)

ocenił(a) film na 10
bosikxxx

A ja nic takiego nie powiedziałem :)

ocenił(a) film na 9
falkuu

swego czasu byl super i taki pozostaje i pewne osoby z mlodego pokolenia tego nie docenia .mnie sie bardzo podaoba mimo uplywun lat ...

ocenił(a) film na 9
falkuu

klasyfikacja gatunkowa to śliska sprawa. Większość slasherów to teoretycznie thrillery, ale utarło się, że są to horrory. Co do Lśnienia-arcydzieło, Coś- rewelacja, jednak w moim odczuciu Okno na podwórze ssie okropnie. W trakcie seansu bardziej się irytowałem niż emocjonowałem.

ocenił(a) film na 9
sawin

właściwie thriller nie ma nic wspólnego z horrorem.wikipedia - pojęcie thriller - i wszystko jasne :)
romano ja jestem z dość młodego pokolenia 86 rocznik i mi się ten film podobał i to nie o to chodzi że film starszy i jak się go oglądało za młodu to się mu wystawia wysokie oceny, film ma być dobry nie ważne czy z 2010 r czy z 1982

ocenił(a) film na 10
bosikxxx

Ja jestem z rocznika 89, ale sporo filmów widziałem datego też oceniam tak a nie inaczej :)

ocenił(a) film na 9
falkuu

film jeden z lepszych nie ma co :)
mój gust natomiast jest bardziej rygorystyczny hehe :P

ocenił(a) film na 9
falkuu

No nie, nie przeraził mnie ten film, choć było późno w nocy. Sceny mutowania są obrzydliwe, ale nie przerażające na mój gust. Tak czy siak film rewelacyjny, ma świetny klimat, pomysł na fabułe, i takie charakterystyczne napięcie w oczekiwaniu, że zaraz coś sie pojawi. Pkazuje w dodatku, zę człowiek w obliczu śmierci, jest na wszystko przygotowany, jest gotów zabić swojego dawnego kumpla. Mimo iż była późa godzina, to nie ziewnąłem ani razu, tylko pare dialogów mi uciekło, ale to z powodu braku snu. Zaje.bisty film.

ocenił(a) film na 10
dlugi john

Ja mogę zarwac nockę, ale przy Obcym czy The Thing za cholerę nie przysnę ani na chwilę :)