Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 108490
8,4 50 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

.. jaką widziałem od miesięcy :)) Gdy obejrzałem pierwszy raz (bez lektora), było nieźle, klimacik jakiś miało, stwór ciekawy i budzący grozę (teoretycznie).. ale za drugim razem mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu.

Te teksty! Polecam czasem włączyć lektora, to wam sztuczne zeby wypadną ze śmiechu. Za plecami Kurta Russela przemyka się potajemnie ludzka głowa na pajęczych nóżkach i oczami kraba (na czółkach)... jeden z obecnych odwraca sie powoli i dostrzega to "coś".. widzimy narastające zdumienie w oczach bohatera.. i w chwili najwiekszego napięcia pada tekst
"kurwa.. bez jaj!" (wybaczcie ten cytat) wypowiedziany spokojnym i zrównoważonym głosem przez lektora! No i Russel dołożył z miotacza. Tak mnię ta sytuacja rozłożyła, że nie mogłem dojść do siebie i powstrzymać ciagłych wybuchów wesołości do końca filmu :))

"Coś" kończy życie (?) gdy Kurt Russel ze "stylowym" tekstem "Zdychaj pierdolcu!" (ponownie wybaczcie, cytuję lektora) rzuca weń dynamitem i wysadza całą bazę do aniołków. Dawno się tak dobrze nie uśmiałem :)) Od -nastu lat nie oglądałem filmów z lektorem, nie wiedziałem że to taki fajny gość :))

Jak dla mnie 6/10, fani horrorów mogą dodać 2 oczka.

ocenił(a) film na 8
Not_Anyway

Po pierwsze - nie zapominaj, że to remake

Po drugie - pamiętaj, że to nie do końca czyste science-fiction, wiele jest śmiesznych fragmentów (ale to na pewno nie komedia)

Po trzecie - kilka świetnych cytatów

Po czwarte - oglądałeś z DVD? Oki, tłumaczył Tomasz Beksiński. Trochę szacunku dla świętej pamięci najlepszego w swoim czasie polskiego tłumacza.

Shiloh

Remake o niebo lepszy od orginalu!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Not_Anyway

nie wiem czy debilem sie rodzi lub pozniej zostaje, sadzac po twoim komentarzu jestes nie kto inny tylko wal... malolat.

ocenił(a) film na 9
grzes1962

zapomnialem dodac ze dotyczy to kolegi "Not Anyway "

ocenił(a) film na 6
grzes1962

Widzę, że ironia obca jest co poniektórym "kulturalnym" osobnikom...

Oczywiście, że mój poprzedni komentarz jest kretyński - podobnie jak i film. No, "kretyński film" to może za mocna krytyka (choć niektóre fragmenty, jak te które przytoczyłem na to wskazują). Wybaczcie jeszcze raz te wulgaryzmy z oryginalnego postu.

ocenił(a) film na 9
Not_Anyway

Nie wiem dlamnie Thing jest jednym z najlepszych horrorów mistrza Carpentera... a rola Russella super :-)

ocenił(a) film na 9
grzes1962

"małolat jesteś"- Twój stały tekst niczym "bo Ty szczeniak jesteś" Niemczyka z filmu Polańskiego :)

Not_Anyway

mam ochote komus (ironicznie) przecedzic przez zeby prosto w twarz
tsssssst!!

ocenił(a) film na 10
proroc

Raczej debilem się zostaje bo nie wyobrażam sobie aby małego dzidziusia można było tak nazwać ;)

opoz

Not anyway - ten film to poprostu nie twoja bajka:)
Mozliwe, ze ten film cie bawi - ok to niezmenia faktu , ze jest jednym z najlepszych filmow w swoim gatunku.
efekty Roba Botina do dzis robia mega wrazenie
Godne polecenia chociazby dla tych efektow:)

ocenił(a) film na 9