PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107938
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

John Carpenter spisał się na medal, robiąc tak genialne dzieło, jaki jest "Coś". Wszystko jest tutaj zapięte na ostatni guzik, począwszy od towarzyszącego nam napięcia i strachu, skonczywszy na hipnotyzującej muzyce Ennio Morricone, która aby podkreśla i tak złowrogi charakter tego wspaniałego filmu.
Jak zwykle bardzo dobry był Kurt Russell - właściwie tutaj już powoli zaczynał być znany.
Pozostali także nieźle, aczkolwiek te postacie były trochę antypatyczne.
Reżyser trzyma nas bezustannie w napięciu, kamera powoli sunie naprzód, a im dalej tym ciekawiej, i oczywiście kulminacja następuje na końcu.
Samo zakończenie jest dla mnie genialne, bo jest otwarte i w zasadzie nie wiemy czy to "coś" zostało unicestwione czy nie.
Efekty specjalne też niezłe, jak na tamte czasy bardzo dobre.

Polecam ten film i także zachęcam do przeczytania książki Alana Deana Fostera "Rzecz", choć z drugiej strony niewiele się ona różni od filmu, który jest moim zdaniem nawet lepszy.
9/10

ABEL

zgadzam się. nie mam nic do dodania, jeden z NAJ filmów które widziałam... Końcówka fantastyczna!!! :D

ocenił(a) film na 9
Zolta_stokrotka

I niejednoznaczna, bo w sumie nie wiadomo czy "coś" zostało unicestwione.

ocenił(a) film na 10
ABEL

Tak Abel wiemy o tym bo juz to napisales wczesniej... A poza tym potrafimy sie domyslec ze niewiadomo co sie stalo z przybyszem z kosmosu, bo ogolnie potrafimy kojarzyc fakty a takze obejrzec film od poczatku do konca sledzac przebieg fabularny...