PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107949
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś
użytkownik usunięty
Boomslang76

niestety E.T. go przebił

ocenił(a) film na 10

Nie ma to jak porównywać kino familijne z horrorem czy thrillerem...

ocenił(a) film na 10
LeoMessi86

No bo chyba po części tak było. Po prostu sympatyczny przybysz z kosmosu bardziej odpowiadał i tzw szerokiej widowni i ogólnej koncepcji kosmity niż wstrętne, groźne coś. Chociaż IMO gdyby rzeczywiście odkryto nieznaną formę życia pewnie bardziej prawdopodobne będzie to że może ona nam zaszkodzić niż że zaprzyjaźni się z dziećmi :)

ocenił(a) film na 10
nevport

Chodzi o to, że wiadomo o tym, że film bez ograniczeń wiekowych przebije horror, który przeważnie dostaje +18, a w niektórych krajach +21... Do tego dobra reklama, Spielberg, efekty specjalne i "Coś" już było bez szans.

ocenił(a) film na 10
LeoMessi86

Dla mnie ,,The Thing'' to mistrzostwo świata i nie ma lepszeg filmu :) To moje zdanie :)

użytkownik usunięty
LeoMessi86

Widzisz tu gdzies jakies porownania? Film wyszedl w zlym czasie, ludzie do kin chodzili na familijne - nie bylo DVD, kompow, odtwarzaczy.

użytkownik usunięty

Rok 1982 obfitował w świetne produkcje sci-fi. Poza "E.T." i "The Thing" były jeszcze pionierskie "Star Trek II: Gniew Khana" i "Tron" oraz wizjonerski "Łowca androidów ". Niestety wszystkie te filmy to oscarowi i boxoffice'owi przegrani.

użytkownik usunięty

patrząc na produkcje którym akademia czasami przyznaje oscary można zadać pytanie czy chodzi o sztukę filmowa, czy o coś innego...

ET to produkcja z naciskiem na kino, Coś o ile sobie przypominam nigdy nie leciało w kinach polskich bynajmniej w latach 80 tych

użytkownik usunięty
Ybor

nie mam pojęcia

ocenił(a) film na 10
Boomslang76

Nawet blisko 30 lat od premiery, dzieło Carpentera to nadal jest COŚ !! Serio...

ocenił(a) film na 9
Grifter

Trudno się z Tobą nie zgodzić. Wczoraj odkopałem ten film na dvd, wstyd się przyznać ale jakoś wcześniej go nie widziałem. Super sprawa, budowanie napięcia, klimat i cudowna muzyka. Po 30 latach od premiery ten film jest jak dla mnie jednym z najlepszych horrorów jakie widziałem. Nie trzeba było ukazywać wielkiej brutalności i litrów krwi na ekranie żeby widza przestraszyć.