PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107604
8,3 61 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Zakończenie?

użytkownik usunięty

No tak, dziś po raz pierwszy w końcu obejrzałem ten film. Z początku lekko niechętnie jednak z biegiem jak trwał coraz bardziej mi się podobał i stwierdzam, że jest świetny. ALE DO CHOLERY CZEMU TAKIE ZAKOŃCZENIE?!

...

Przyłączam się do pytania. Co się z tymi dwoma ocalałymi stało? Umarli?

bartoszcyc8

Nie wiadomo i to jest faktycznie cholernie denerwujące. Odkąd obejrzałem po raz pierwszy "The Thing" to mnie korci. Możliwe, że obydwaj są "zarażeni" i czekają na zamarznięcie i ekipę ratunkową. Równie dobrze tylko jeden z nich może być przejęty przez obcego i wykorzysta sen/nieuwagę drugiego, żeby go przejąć lub zabić. Albo jeden i drugi jest człowiekiem i najpewniej zginą na mrozie, bo raczej nie mają największych szans na przetrwanie

ocenił(a) film na 8

! Spoiler: Dla mnie zakończenie kozackie. Myślę ,że MacReady i Nauls , nie mieli szansy przeżyć na mrozie( Pomoc raczej nie mogła przybyć szybko) . Myślę ,że byli świadomi nadchodzącej śmierci , a spokój jaki okazywali w końcowej scenie płynął ze satysfakcji pokonania ,,czegoś'' .

Ano właśnie temu takie zakończenie żebyście mieli zagadkę :)

Wszyscy by chcieli na tacy mieć podane :-D
Sami musicie pokombinować, czy któryś z nich był zainfekowany czy nie, jeśli tak to który itd ;)

(uważnie oglądając zakończenie da się w sumie w prosty sposób rozwiązać zagadkę, choć jak najbardziej są to tylko i wyłącznie moje własne spostrzeżenia i domysły) ;)

rolnik_sam_w_dolinie

A jaka jest pewność, że ten murzyn mówił prawdę o tym, że szukał tego doktora i się zgubił? Bo to trochę podejrzane. Szedł nie wiadomo gdzie, w dodatku na moje oko dziwnie, wtedy kiedy go obserwowali z tej chatki :)

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

No mi się też wydawało od razu jak wyszedł z "chatki", że to ten murzyn, ucieka bo jest zarażony i potem sobie nagle wraca jakby nigdy nic.

Dzięki za odpowiedzi

użytkownik usunięty

UWAGA Childs TEN CZARNY NIE MÓGŁ BYĆ ZAINFEKOWANY !! NIKT NIE OGLĄDAŁ DOKŁADNIE !!!!??? W KOŃCOWEJ SCENIE Childs PODCHODZI DO MacReady'ego I SIADA, PO CHWILI OBRACA GŁOWĘ I NA UCHU MA KOLCZYK (NA PRAWYM UCHU KOLCZYK). A JAK PAMIĘTAMY W NOWEJ CZĘŚCI KOSMITA NIE MOŻE IMITOWAĆ MATERII NIE ORGANICZNEJ CZYLI: PLOMB, I PŁYTKI PLATYNOWEJ ŁĄCZĄCEJ KOŚCI -----Childs JEST CZŁOWIEKIEM------

ocenił(a) film na 9

Jeśli wierzyć wikipedii to: "In 2004, John Carpenter said in an Empire magazine interview that he has a story idea for The Thing II, which centers around the two surviving characters, MacReady and Childs. However, Carpenter felt that due to the higher price associated with his fee, Universal Studios will not pursue his storyline. Carpenter indicated that he would be able to secure both Kurt Russell and Keith David for the sequel. In his story, Carpenter would explain the age difference of the actors between the two installments by having frostbite on their face due to the elements until rescued. The assumption of the sequel would rely on a radio signal being successfully transmitted by Windows before Blair destroyed the communications room. Thus, after the explosion of the base camp, the rescue team would arrive and find MacReady and Childs still alive. Carpenter has not disclosed any other details."

Seba13169

Zakończenie ciekawe,bo z jednej strony może są obaj ludźmi,albo jeden z nich jest zainfekowany,mi taki szczegół wpadł w oko,kiedy ten brodaty( nie pamiętam jak się zwał) podał wino czy tam wódkę temu murzynowi by się napił,a przecież wcześniej było powiedziane że nie mogą jeść wspólnych posiłków.

użytkownik usunięty
Adorianu

Mam pewne podejrzenia, że obaj mogli być zarażeni. Po pierwsze jeśli czarnoskóry bohater nie byłby zarażony zapewne wykończyłby Russela od razu, z drugiej strony mógł robić dobrą mine do złej gry i udawać zdrowego, by przeżyć.
Bardziej jestem jednak ciekawy zachowania Russela, choćby z powodu tajemniczego uśmiechu w końcowym etapie filmu i słów skierowanych do Childs'a, w którym jasno i wyraźnie oznajmia, że powinni PO PROSTU zaczekać (wydaje mi się to dziwne), na co Childs jak widać przystaje. Myśle, że owa istota faktycznie jest w ich wnętrzu i czeka na przybycie ekipy ratunkowej.

Niestety to tylko teoria, ale ciekaw jestem zdania innych.

A co z tym ''piciem'',jak napisałem wyżej?.

ocenił(a) film na 9
Adorianu

Wszystko zależy od tego jak Coś się przenosi. Podczas badania krwi kiedy wgryzło się w jednego z nich to ten już po chwili zaczął "mutować". Jeśli wystarczy kontakt płynów ustrojowych dwóch osób to ślina jak najbardziej załatwia sprawę. Jeśli pociągną po sobie z gwinta (przynajmniej 2 kolejki dla pewności), to o ile jeden z nich był zarażony to drugi też w takim wypadku powinien się od niego zarazić.

ocenił(a) film na 8

na końcu nadchodzącej dwójki pewnie pokażą co stało sie z dwoma ocalałymi z jedynki xd

SilverP

Twoja ''dwójka'' to tak naprawdę wydarzenia z przed 1,przecież w ''The Thing'' na początku Norwegowie gonili psa,oni odkryli statek i to coś,akcja filmu będzie właśnie o norwegach.Ten brodasz i drugi byli w zniszczonej ich bazie,pokazane byłe zwłoki itd,także dowiemy się co tam się działo,a skończy się tak jak zaczeło się ''stare'' ''The Thing'',czyli gonitwa pieska.
Seba,w filmie chyba doktorek mówił do tego brodacza że nie mogą jesc wspólnych posiłków,ale nie bło pokazane czy mówi to reszcie,więc założmy że nie,więc murzyn na końcu przyjął butelke bez żadnego problemu,bo nie wiedział że i tak można się zarazić.Więc możliwe że nas brodacz,mógłby być zainfekowany.

użytkownik usunięty
Adorianu

By "coś" sie przeniosło wystarczyła jedna obca komórka, tak mówił chyba doktorek, jeśli dobrze pamiętam. W takim bądź razie kontakt z kubkiem w zupełności wystarczał.
Szkoda, że nie wiemy czy "coś" potrafi wyczuwać obecnośc podobnego sobie organizmu w ciele kogoś innego. Jeśli by potrafiło to wtedy na 90% byłbym przekonany, że obaj byli zarażeni.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

wiem że dwójka będzie prequelem jedynki xd dlatego napisałem że na KOŃCU dwójki dowiemy się co się z nimi stało ;D

SilverP

''Dwójka'' będzie się dziać przed 1,także ''dwójka'' skończy się tak jak zaczynała 1 cz ''The Thing'' czyli od gonitwy psa....
Więc jak dowiemy co się z nimi stało jak wydarzenia z nowego filmu będą zupełnie wcześniejsze??.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

ale nikt nie zakazał w prequelu umieszczać wydarzeń z jedynki w drugiej części...więc możliwe jest żeby w drugiej części pokazali wydarzenia po części pierwszej... xd

SilverP

Nie może tak być bo w 2 akcja któa będzie się toczyć jest przed wydarzeniami sterego filmu!!.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

ale skąd wiesz że nie wtrącą tam 1 scenkę po 1 cześci? xd

ocenił(a) film na 9
SilverP

Tak ciężko to zrozumieć? Nie mogą wtrącić scenki bo fabułą dotyczy czegoś innego!

Adorianu

Jestem ciekaw historii odkrycia statku przez Norwegów, "lodowej wanny" i pieska.

bartoszcyc8

Ja też :),no i pewnie coś dzięki nowszej technologi będzie jeszcze obrzydliwiej wyglądać :D.

ocenił(a) film na 8

Właśnie zakończenie pozostawia wiele pytań i to jest moim zdaniem najfajniejsze. Nie można mieć wszystkiego podanego na tacy-sami dokończcie historię :-)

ocenił(a) film na 9

Zakończenie to IMO jedna z największych zalet tego filmu!

ocenił(a) film na 9

Moim zdaniem oboje byli zdrowi, bo czyż alkohol nie niszczy komórek?? kosmita musiałby być abstynentem żeby sam się nie zabijać.

użytkownik usunięty
Grzesiubb

Zakonczenie jest genialne. Happy endy i podawanie rozwiazania na tacy to dla mnie najgorszy kinematograficzny syf.

użytkownik usunięty

Poza tym tego typu zakonczenia sprawiaja ze widz zastanawia sie co moglo sie stac. Przykladowo childs i mcready zostali zainfekowani i zamarzli. Przyleciala ekipa ratunkowa i ich zabrala do duzego miasta. No i nastapila totalna asymilacj.a

ocenił(a) film na 10

Zakończenie zmusza widza do wysiłku i zadania sobie pytań n/t których tu właśnie dyskutujemy. Powód takiego a nie innego zakończenia może być jeszcze inny - to celowy zabieg reżysera, pozostawienie sobie furtki w celu kontynuacji, czegoś w rodzaju The Thing 2. Nie doszło do tego bo film z różnych powodów nie odniósł takiego sukcesu na jaki zasłużył. Na pewno jeden lub nawet obydwaj mężczyźni są zarażeni, happy end w tym przypadku jest raczej mało prawdopodobny, nie pasuje do klimatu filmu i nie daje żadnych możliwości na ciąg dalszy...

użytkownik usunięty

Mi się zakończenie spodobało, w pewnym stopniu jest to otwarte bo sam możesz sobie dopowiedzieć co się stało. Coś po środku złego zakończenia (w sensie że bohaterom się nie udało), a kiczowatego happy endu który występuje obecnie praktycznie w każdym filmie.

ocenił(a) film na 8

w grze The Thing jest dalej poprowadzona fabuła :) ale jest ona tak tragiczna i głupia że aż szkoda ją tu przetaczać :) Wracając do głównego wątku ,b.dobrze że nie wiemy co się stało , pozwala nam właśnie na takie domysły. Najprawdopodobniej - obydwaj są zarażeni i będą czekać na ,,pomoc'' ,tak jak zwrócił na to uwagę Vanagard. McReady jak by był zdrowy , od razu chciałby go sprawdzić bądź zabić ,tym bardziej że miłością do siebie nie pałali.(cały czas walczył z cosiem i dochodził prawdy a po finalnej walce mu się odechciało ? ) A tak ,po bratersku wypili sobie,co wydaje mi się podejrzane .

DAWIDHACZKUR

Zwróćcie też uwage na to że McReady nie poddał się testowi krwi i dziwi mnie to że żaden z pozostałych członków załogi nie wymusił na nim tego badania. Zastanawia mnie też jakim sposobem Childs wydostał się miejsca w którym był generator, wątpie żeby było tam jakieś tylne wyjście. Wg. mnie obydwaj są zarażeni.

jezykbdg

Gdzie to niby jest pokazane, ze McReady nie poddał sie testowi krwi? Najierw sprawdził WIndowsa, a potem zaraz siebie. Nie było pokazane, jak rozcina sobie palec, ale gdyby było inaczej, to by inni protestowali. Wszyscy przeszli test krwi w tej sali z tapczanem. I 5 żywych i tych już 2 martwych. Akurat ta sytuacja jako jedyna w filmie w 100% pokazuje, kto był, a kto nie był zarażony..

Filmosaurus

Faktycznie masz racje, nie zwróciłem uwagi na napis który był na tym szklanym pojemniku. A co do generatora...pomylili mi się bohaterowie, myslałem że Childs podkładał ładunki przy generatorze. Mój błąd.

jezykbdg

Dodatkowo nie rozumiem tego z Childsem. O jakim innym tylnym wyjściu z generatora mówisz? Nie wiadomo, czy Childs tam wogóle był. Tylko Nauls chyba go widział i nie wiadomo, czy doszedł do generatora. Trzeba uważnie oglądac film, a nie rzucać tekstami bez pokrycia.

ocenił(a) film na 10
Filmosaurus

Przyjrzyjcie się dokładnie końcowej rozmowie.Murzyn nie wypuszcza pary ust kiedy mówi nie to co MacReady który nadal był czlowiekiem.

ocenił(a) film na 10
DominatorX

Ta para z ust była wałkowana wiele razy, w jednym z ujęć wypuszcza nie tak jak lokomotywa-McReady ale jednak, mam słabą kopię a widać, więc nie tędy droga, co nie oznacza że Childs jest zdrowy! Pisałem jakiś czas wcześniej że dla możliwości kontynuacji albo obydwaj są zarażeni albo murzyn, obydwaj zdrowi - bez sensu.

ocenił(a) film na 8
nevport

Para z ust to raczej żaden trop. Coś było żywe i na poziomie metabolizmu musiało funkcjonować podobnie do ziemskich organizmów, żeby przetrwać (oczywiście w stanie niezahibernowanym). Ergo - po skopiowaniu człowieka zapewne też oddychało jak człowiek.
Żaden ze mnie biolog, ale tak na chłopski rozum...

użytkownik usunięty
DominatorX

UWAGA Childs TEN CZARNY NIE MÓGŁ BYĆ ZAINFEKOWANY !! NIKT NIE OGLĄDAŁ DOKŁADNIE !!!!??? W KOŃCOWEJ SCENIE Childs PODCHODZI DO MacReady'ego I SIADA, PO CHWILI OBRACA GŁOWĘ I NA UCHU MA KOLCZYK (NA PRAWYM UCHU KOLCZYK). A JAK PAMIĘTAMY W NOWEJ CZĘŚCI KOSMITA NIE MOŻE IMITOWAĆ MATERII NIE ORGANICZNEJ CZYLI: PLOMB, I PŁYTKI PLATYNOWEJ ŁĄCZĄCEJ KOŚCI -----Childs JEST CZŁOWIEKIEM------

ocenił(a) film na 8
jezykbdg

przecież MacReady pierwszy się chyba badał? przynajmniej mam takie wrażenie

ocenił(a) film na 10
DAWIDHACZKUR

Tak jest. MacReady jako pierwszy sprawdził krew przy innych członkach ekipy :)

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem zainfekowany był Childs. Gdy MacReady, Nauls i Garry wychodzą po Blaira żeby go poddać testowi, Childs zostaje sam i ma na sobie czarny kombinezon. Jednak w scenie końcowej ma już na sobie kombinezon kremowy lub biały. Kombinezon ten widać na wieszaku w pomieszczeniu w którym został Childs. Myśle, że "coś" go zasymilowało po czym ubrało nowy kombinezon, bo jak wiadomo stary uległ zniszczeniu. Co myślicie o takiej możliwości?

ocenił(a) film na 9
uzinho22

Co do kombinezonu Childsa, to kolor zmienił się przez warstwę śniegu. Była przecież burza śnieżna.

P.S.
A pierwszy był badany Windows, dopiero później Mac Ready.

uzinho22

Co do Childsa i kurtki. Nas pewno ją zmienił, ale to nie jest ostateczny dowód, na to, że jest obcym. Mógł ją zmienić, gdy poszedł szukać Blaira. Była cieplejsza, więc zrobił to ze wględów praktycznych.
W filmie jest moment, jak widzi go Nauls i tam przez moment pokazuje się Childs w kadrze. Jeśli to był Childs. Nie jestem pewien, ale kurtke ma raczej cienką, co by wskazywało, ze jej jednak nie zmienił. Więc albo po nią wrócił, tylko po co, skoro reszta juz wysadzała budynki.
Wg mnie Childs kurtki miał rózne, na początku niebieska, potem biała i nie widać, aby to były te same. Mozna sobie dokąłdnie obejrzeć te sceny i na 90% one są inne.

użytkownik usunięty
uzinho22

użytkownik usunięty

To jak wytłumaczysz że wypił Mołotowa w ostatniej scenie

tymblat_lot

W 55 minucie filmu MacReady napił się łyk Smirnoffa od Dr. Blair'a. Wcześniej doktor pił tę wódkę badając komórki "czegoś" R. J. MacReady jest zarażony. W ostatniej scenie MacReady daje butelkę Childs'owi, a ten z niej pije.

Obaj są zarażeni.

ocenił(a) film na 8
JacekF90

Wątek sprzed 11 lat xD