PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107950
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Muzyka dziwnie podobna jak w 2001 Odyseji Kosmicznej Kubricka, podejrzewam że zerżnięta przez Morricone.

6/10

użytkownik usunięty

tjaa,porównywanie tego filmu do Aliena i Predatora jest bezsensowne ponieważ są to bardziej filmy akcji i straszą oglądającego niespodziewanym atakiem obcego,z kolei The Thing straszy bardziej niepewnością czy osoba która jest obok nas nie zmieni się i zakatuje znienacka czyli brakiem zaufania,zaszczuciem,atmosferą odizolowania i możliwości ucieczki itp.

ocenił(a) film na 9

Trzeba im wybić z głowy porównywanie The Thinga do różnych Alienów czy Predatorów

użytkownik usunięty
Andrewx51

myślisz że się da,nie sądze nawet jeszli się uda jednemu to zaraz pojawią się następni,zresztą poczekamy zobaczymy my wiemy swoje;D

TAA Alien vs Predator 100000000 razy lepszy. A już Obcy kontra Predator 2 to naprawde wymiata i taki karpenter będzie musiał się jeszcze dużo napracować żeby zrobić taki dobry film jak obcy i predator. w tym cośu jest zero klimatu i muzyka chyba zerżnięta z ojca chżestnego. Biegają tylko po tym śniegu i się boją aliena którego prawie nie widać. Zero klimatu i akcji. Bez sęsu.

użytkownik usunięty
MALA_BETONIARKA

a musi być koniecznie akcja?w tym filmie nie,powiem tak "The Thing" straszy tym czego nie widać,niepewnością,brakiem zaufania,odizolowaniem i brakiem możliwości ucieczki a muzyka to po prostu poezja,efekty pomimo że już swoje lata mają wygrywają z komputerowym chłamem,jarasz się filmami które ktoś nazwał "horrorem" a tak na prawde są to tylko prostackie filmy akcji nastawione na rąbanke bez większych aspiracji,ostatnia sprawa po co porównujesz "The Thing" do "Predatorów" lub/i "Alienów" skoro na dobrą sprawę są to zupełnie inne filmy,niepotrzebnie się produkowałaś i tyle.

użytkownik usunięty
MALA_BETONIARKA

no nie i mówi to ktoś kto dał "Kac Wawa" 10/10?dobre,najwyraźniej nieźle tobie mózg zlasowano jak takiemu gniotowi dałaś maksymalna note:O

Ja mam wszystko z muzgiem dobże. Najwyraźniej tobie sie muzg posiekał bo takiego gniota cośa na wyżyny kinematografii wynosisz a nawet kac wawy nie widziałeś (z BOSKIMI Szycuniem i Karolaczkiem). Alien i predator rządzą i te pierdoły karpentera nie doruwnują tu w rzadnym wypadku. Weź se muzg wymień bo sie na filmach nie znasz nic a nic. Pozatym to ja oceniam objektywnie, jak coś jest dobre to daje 10/10, a jak złe to 1/10.

I ten coś to film nie dobry jest wienc 1/10. !!! Koniec i kropka.

użytkownik usunięty
MALA_BETONIARKA

dla mnie "The Thing" to klasyk którego niedocenianą nerdy podniecające się jakimiś polskimi podróbkami amerykańskich filmów,tak ten twój boski "Kac Wawa" to tandetna podróba "Kac Vegas" który jest dużo lepszy od tej polskiej podróby,do Szyca i Karolaka to ostatnio pchają się do każdego filmu i w ten sposób się skompromitowali tym "dziełem" ,do tego "Weź se muzg wymień bo sie na filmach nie znasz nic a nic." akurat się na filmach i też obiektywnie oceniam,jeszli jakiś film to dla mnie gniot to ocena 1,jeszli dobry,b.dobry,rewelacyjny to od 7 w góre i nie patrze kiedy film powstał czy jacy aktorzy w nim występują bo to nie ma znaczenia w odbiorze filmu tylko czy się na nim dobrze bawie,z tego cały czas mam taka polewę "i taki karpenter będzie musiał się jeszcze dużo napracować żeby zrobić taki dobry film jak obcy i predator." tyle że ten Carpenter robi dobre filmy tylko ty jesteś na nie zbyt nierozgarnięta aby pojąć że są dobre,powiem tak "Kac Wawa" to chłam który nie powinien powstać jest to bezczelna zrzynka z "Kac Vegas" który jest DUŻO lepszy od polskiego klona,"The Thing" klasyk horroru jedyny w swoim rodzaju niedościgniony przez jaki kolwiek inny film grozy po dziś dzień,ehh i tak tego nie zrozumiesz jesteś za młoda by to zrozumieć.

ocenił(a) film na 9

Przecież to jest prowokator

użytkownik usunięty
Andrewx51

może im tak ale mam jakieś dziwne wrażenie że avatar betoniary to jest jej najskrytsze marzenie którego nie może zaznać >.<

ocenił(a) film na 9

Bardzo możliwe, ale ja bym po prostu zamknął morde prowokatorowi a nie dyskutował z nim

ocenił(a) film na 10

zastanawiam się co do czego porównujesz? Bo chyba nie film sam w sobie...? Gatunki? chyba tez nie. Pozostają więc pod gatunki i tutaj znowu pojawia się pytanie w jakim celu to robisz i jakimi kryteriami kierowałeś się pisząc, poniekąd jedno zdanie, które absolutnie niczego nie wyjaśnia i co ważniejsze nie wnosi niczego nowego do tematu. Ciekawe są też Twoje rozważania odnośnie muzyki....
Alien/Predator lepsza - piszesz. Pozwolę sobie ująć to tak. Buty do biegania to z nazwy tez buty, podobnie ja te do garnituru ale w nich kiepsko się biega...rozumiesz. To, że to jest sf/horror , podobnie jak A/P nie znaczy, że masz wrzucać wszystko do jednego wora. Z założenia porównywanie filmów jest niewłaściwą formą oceny. Możesz postawić nowego Batmana obok starego i rozważyć, pewne zbieżne aspekty ale nawet przy takim podobieństwie nie można oceniać tych filmów w skali 1:1. Ty natomiast idziesz o krok dalej, porównujesz zupełnie inne filmy, tak odległe od siebie ze właściwie nie widoczne. Mało tego, nie pisałbym teraz owego postu gdybyś włożył przynajmniej troszkę chęci w wyjaśnienie nam wszystkim dlaczego uważasz tak a nie inaczej etc. ale nie....bo po co.

merimel

TY TEŻ SIE NIE ZNASZ !!!!!!!

ocenił(a) film na 10
MALA_BETONIARKA

Kac Wawa 10/10 - podziękował

ocenił(a) film na 10
MALA_BETONIARKA

A z główką dobrze?

użytkownik usunięty
lordofthedead

daruj sobie to jest prowokator,troll i je**** klakier.

ocenił(a) film na 9

Alien to temu filmowi może się kłaniać w pas