PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=601379}
7,1 165  ocen
7,1 10 1 165
Co mogą martwi jeńcy
powrót do forum filmu Co mogą martwi jeńcy

Bardzo dobry dokument, którego sedno sprowadza się do pokazania, jak działa tzw. polityka historyczna, czyli przykrajanie historii do bieżącej polityki. Mamy sąsiadów - z prawa i z lewa - którzy są mistrzami w tej dziedzinie. Ale zostawmy tych z lewa. Komuniści zawsze kłamali, kłamali, kradli i zabijali, ale tylko niewiele państw doświadczyło tego na sobie. Mądrale z Zachodu nie mają pojęcia gdzie byliby po 50 latach doświadczeń "realnego socjalizmu". Ten film trafia w punkt, przedstawiając sowieckie (tak, dziś też) metody równania. Oni porównują ludobójstwo katyńskie ze śmiercią dziesiątków tysięcy jeńców po wojnie 1920, choć żadne dokumenty - a były inspekcje Czerwonego Krzyża, relacje świadków itd., tylko nie było chęci samych Sowietów - nie potwierdzają, że w polskich obozach jenieckich zabijano czerwonoarmiejców. Nic to. Co tam dokumenty, my wiemy lepiej. Jakoś dziwnie mi to pasuje do "dokonań" niejakiego Grossa, który z relacji pojedynczych osób, relacji hitlerowców wywodzi oszukańcze zdania o polskim antysemityzmie. Ale jeszcze bardziej dołują mnie ci niby-Polacy, którzy na wszelkie doniesienia potwierdzone historycznie, źródłowo, mówiące o krzywdach, których doznaliśmy w historii reagują w ten mniej więcej sposób: "przecież Polacy nie są święci, też zabijali". Ręce opadają. W tym filmie mamy dość jasno pokazaną różnicę między ludobójstwem i kłamstwami narosłymi wokół niego (Katyń), a dramatem jeńców, umierających na choróbska powojenne (m.in. Słupca). Kto nie dostrzega tej różnicy nie jest Polakiem.

ocenił(a) film na 9
Krzypur

Pełna zgoda. Dodam tylko, że ci sąsiedzi z lewa nie zapominają o starych wzorcach. Kiedy jakiś czas temu poczytałem tamtejsze dzienniki piszące na temat Polski i obejrzałem telewizję, pomyślałem, że to jakiś zupełnie inny kraj niż widziany przez tamtejszych korespondentów...

ocenił(a) film na 8
kotek38

Niestety, masz rację, oni "chodzą" w ichniejszym tvn-ie.