PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4648}
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 38481
6,4 25 krytyków
Commando
powrót do forum filmu Commando

Dla większości ludzi urodzonych w latach 70 ten film był, jest i będzie filmem KULTOWYM!!!
(na pewno nie wybitnym ale na pewno kultowym). Żeby to zrozumieć trzeba znać realia tamtej epoki... Cenzurę w TV, brak filmów innych niż radzieckie oraz seriale np. Czterej pancerni i pies czy (również kultowa) Stawka większa niż życie (no ale ileż razy można)
Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie świat bez internetu, telewizor często czarno/biały w którym były DWA!!! kanały publiczne i NIC INNEGO. To były czasy kiedy nikt nie wyobrażał sobie nawet że film można POSIADAĆ!!! na półce a nie kończy się po projekcji.
I nagle - następuje era VHS czyli "wideło" - filmy zdobywa się od znajomych, lub z tzw. studio nagrań po dwa na jednej kasecie 180 lu7b 240 min... Wtedy nikt nawet tego nie nazywał piractwem, bo coś takiego jak oryginalne kopie po prostu nie istniało...
A propo słowa kopie - jakość nagrań była często taka że trzeba się było domyślać co się dzieje na ekranie.. Filmy z Bondem czy Rambo często znajomi przynosili konspiracyjnie bo tam "się strzela do ruskich" a przecież to nasi oficjalni sojusznicy i pewnie za taką wrogą propagandę można mieć kłopoty.. DLATEGO ZROZUMCIE - dla naszego pokolenia każdy kolejny seans Commando w którym Arnold roznosił w strzępy tłumy wrogów był niesamowitym przeżyciem!!!! (ja sam oglądnąłem go ponad 150 X!!!! i znałem każde słowo i ruch Arniego)...

piotrbimbasik

skoro golenie się brzytwą to dla ciebie czasy dzieciństwa .......

ocenił(a) film na 8
zabok7

Nie - ale w czasach dzieciństwa często widziałem swojego dziadka, który to robił i za nic nie dawał się przekonać mojemu ojcu do maszynki (z wkładaną żyletką Polsilver); podobnie jak babcię, która uważała że najlepszą metodą prania jest pranie ręczne na tarce właśnie...
PS. Pierwsze "wideło" pojawiło się u mnie w domu jak byłem w 8 klasie szkoły podstawowej (więc była to już raczej końcówka dzieciństwa)

piotrbimbasik

ja pierwszy film na video to oglądałem chyba jak miałem jakieś 9-10 lat. wujek z RFNu przywiózł :)

ocenił(a) film na 9
zabok7

ja rocznik 90 i dla mnie to jest film kultowy. uchowałem sie na takich filmach z lat 80 i 90. czasy vhs;)

ocenił(a) film na 8
stan901

I chwała Ci za to że rozumiesz starych dziadów - na pocieszenie - ja uwielbiam Avatara, nowy Star trek i Watchmen (choć to może w dzisiejszych czasach obciach - nie wiem - jeśli tak to wybacz - własnego otwartego na różne gatunki gustu nie przeskoczę)

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

http://www.youtube.com/watch?v=p3iK_puB5zw&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=p3iK_puB5zw&NR=1
Polecam przebrnięcie przez wszystkie złośliwości do końcowej opinii :)
Stare filmy ze Stallone i Arnim wymiatają !!!
To były prawdziwe filmy akcji :)

ocenił(a) film na 8
tygrum

wrzuć sobie na youtube commando ucenzored albo directors cut - te scenki są obecne w wydaniu blu ray (pirackim zresztą - ale po tym jak zapłaciłem za porżnięte oryginały DVD - nie mam skrupułow)

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Ps. szkoda tylko że młodsi ludzie określają dziś ten film jako dno...łudubu i jeb...

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

UP bo nie mogę czytać najnowszych kommentów...

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Ja jestem z rocznika 94 i wychowałem się na filmach akcji z lat 80 i 90. Dzisiejsze filmy sensacyjne to gnioty...

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

na filmwebie glownie wypowiada sie teraz maslane pokolenie wiec czesto oceny sa zanizane,filmy z tamtych lat mialy urok nawet te najgorsze z video rondo ;)

ocenił(a) film na 8
pawello1

podpisuję się pod wypowiedziami! Commando film kozacki!

ocenił(a) film na 8
qlimaxhardstyle

I pomyśleć tylko, że ma już 26 lat - Boże ależ jestem stary...

użytkownik usunięty
pawello1

Ja jestem z rocznika 88 , uwielbiam...wręcz wielbie filmy z lat 70, 80 i 90:) w filmie było to 'coś' , klimat który trzymał człowieka przy ekranie. Teraz trudno o dobry film, nie mówię że wszystko co teraz wychodzi to szmira..ale filmy jak "Green Latern"..."2012" albo coraz to głupsze i tylko z nazwy 'komedie' amerykańskie...dramat!

Jeżeli chodzi o "Commando" - perełka;D i już w poniedziałek w tv:D

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Jestem rocznik 73' - zgadzam się prawie ze wszystkim, co napisali moi poprzednicy. Poza jednym. To nie były cudowne lata i łezka mi się za tamtymi czasami nie kręci. Bardzo żałuję, że musiałem całe dzieciństwo spędzić w tamtym syfie. Do dziś mam stare numery "Razem", w których były publikowane m.in. listy młodych ludzi, którzy opisywali w nich swoje bolączki i zmaganie się z PRL-owską codziennością. Kiedy zaczyna mi się cknić do tamtych czasów, zaraz sobie wyciągam kilka numerów i czytam. Przechodzi od razu.

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Rocznik 1984.
Dla mnie klasyka gatunku tamtych lat.
Film, do którego wracam wielokrotnie.
W TV nigdy nie przegapię.
Mroczny klimat, mocna muzyka.

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Ja jak najbardziej doceniam. Daję temu filmowi 9/10 ponieważ jest to jeden z ulubionych moich filmów. Ewidentny klasyk i oceny głupich fanów transformersów i innych filmów bez żadnej fabuły ani bez naturalnych efektów, nie zmienią tego że ten film jest i będzie zawsze klasykiem. Mam zaledwie niecałe 17 lat, a kilka razy ten film oglądałem i nie nudzi mi się on w ogóle. Kocham ten film.

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

rok urodzenia nie ma tu nic do rzeczy,trzeba lubić i doceniać filmy akcji z lat '80,'90-pozdrawiam wszystkich fanów tego gatunku

ocenił(a) film na 8
CelineMarie

Trzeba podbić temat bo znowu młodzież leje pomyje...

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Mój brat jest z rocznika 81 i zawsze jak widzi ten film to wspomina jak miał wielki plakat Schwarzeneggera na ścianie zazdroszczę mu takich wspomnień

piotrbimbasik

Komando jest z 1985, a ja się w tym roku urodziłam. Mój ojciec wpuścił mi ten film kilka lat później, oczywiście z kasety VHS i od tamtej pory mogłam go oglądać bez końca :D do tego ta niepowtarzalna muzyka!! Także faktycznie, jeśli ktoś nie ma takich wspomnień, to nie zrozumie, że ten film może się komuś podobać. Ja mam do niego ogromny sentyment.

ocenił(a) film na 9
sfazsol

Ech - łza sie w oku kręci...

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

''jakość nagrań była często taka że trzeba się było domyślać co się dzieje na ekranie..''
Dobre!!!
Pamiętam jak ''Rambo'' oglądałem na takiej kopi ... takich chwil sie nie zapomina....
Commando - moja ocena 10/10

ocenił(a) film na 9
TERMINATOR2

sentyment sentymentem - 8/10 w kategorii wzorcowe kino akcji - arcydziełem pomimo szacunku dla Arniego jednak bym filmu nie nazwał...

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

pamietasz jak powiedzialem ze zabije cie na koncu klamalem... a co z sallym puscilem go hehe to bylo dobre

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Ja jestem rocznik 1991 i uwielbiam kino akcji w starym stylu 80-90, w tym Commando. Ten film to nieśmiertelny klasyk. Niezniszczalny, tak jak niezniszczalni. Zabawny i lekki. Dziś nie robi się takich filmów.

Pozdrawiam Kasia ;-)

Commando 10/10 - inaczej się nie da.

piotrbimbasik

Ja rocznik 1992 i też uwielbiam kino tamtych lat : Rambo , Komando , Rocky , Terminator to kilka klasyków które doceniam. Więc nie wyzywaj mojego pokolenia ,że nie wiemy o klasykach.

ocenił(a) film na 7
piotrbimbasik

jam rocznik 86, ale dla mnie filmy z Arnie'm, Stallone czy Van Damme to klasyki kina akcji/kina kopanego
jeśli ktoś za młodu nie miał styczności z takimi produkcjami, to raczej nie załapie bakcyla.. oczywiście, dzisiejsze produkcje wyglądają lepiej, mają też często lepsze scenariusze, aktorów itd.

ja chciałam zauważyć jedną rzecz: Commando to pastisz kina akcji i to aż wylewa się z ekranu: każde zbliżenie na bicepsy Arniego, muzyka czy drętwe, ale nadal zabawne ;) riposty postaci - widać że to już ostatni taki film z Arniem, który potem zmienił lekko repertuar, bo doskonale wiedział, że długo na takich filmach nie pociągnie.

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

Całkowicie się zgadzam, ojciec miał ten film na VHS razem z Cobrą (ze Stallonem), katowałem je praktycznie w nieskończoność od 7 roku życia. Kult i jeszcze raz kult.

ministasiu

Dokładnie! Ten film nigdy mi się nie znudzi.

ocenił(a) film na 6
piotrbimbasik

Ja jestem rocznik '89 i dla mnie ten film to jest klasyk. Co prawda, nie załapałem się na epokę VHSów ale można powiedzieć, że moja miłość do tego dzieła wywodzi się w prostej linii z epoki magnetowidów. Mianowicie, mając może z 12 lat, "Komando" leciało kiedyś w telewizji (na Polsacie bodajże). I mama moja, zobaczywszy że puszczają Arnolda, powiedziała mi "widziałam ten film na studiach na vhs, obejrzyj, spodoba Ci się". I obejrzałem. :)

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

Ja jestem z rocznika 1990 i to jest dla mnie klasyk. Teraz wlasnie przymierzam sie do kupna tego filmu by stal obok Predatora cz.1

Kiedys to byly filmy z typu ONE MAN ARMY teraz to jak cos takiego nagraja to juz i tak nie to samo.

ocenił(a) film na 6
piotrbimbasik

Dobrze powiedziane !

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Ja jestem z rocznika 1991 i uwielbiam takie filmy jak Commando, Rambo, Rocky, Cobra i wiele innych klasyków z tamtych lat. Jak znajdę w programie, że będą emitowane w tv, to muszę obejrzeć i za każdym razem oglądam je z przyjemnością.

ocenił(a) film na 8
piotrbimbasik

Ja się zaliczam w takim razie do grupy docelowej (24), ale wiesz co tobie powiem?> Nie wszyscy lubią najnowsze produkcje z super grafiką itd. itd. Ja na przykład uwielbiam te starsze filmy, bo ewidentnie widać, że były inaczej kręcone, i mają ten swój klimat.
Commando jest wg. mnie super filmem, bardzo głupiutkim, ale trudno go nie lubić :)
Jest w nim wszystko: eksplozje, cięte riposty, akcje, no i Arnolda, który idzie przez wszystko jak czołg :D

Tak szczerze, trochę mi brakuje tego specyficznego klimatu w nowoczesnych filmach. Wczoraj oglądałam Głębię z 1977 r (chyba) I również bardzo mi się spodobał.
Stare filmy mają moc.

piotrbimbasik

Święte słowa!
Sam za młodu miałem plakat z tego filmu na ścianie + plakat z Rambo 3.
Piękne czasy ;))
Rocznik 1979.

piotrbimbasik

popieram, rozumiem, propsuje, nie mam jeszcze 30 tki ale tez wychowałem się na takich filmach i zawszę będą dla mnie wyjątkowe

ocenił(a) film na 7
piotrbimbasik

Tamte filmy rządzą. Trzeba też docenić, że niejako to one zapoczątkowały nowe podejście do kina akcji. Zero efektów komputerowych, czysta gra aktorsko - kaskaderska. Po prostu były takie... naturalne. Wiem, wiem zabili go i uciekł :)
Co do lektora to zawsze lepszy niż podkładany głos. W bajkach to już inna bajka :) Film jednak tylko i wyłącznie lektor nad podkładem. Oczywiście lepsze napisy, ale jak nie ma tego co się lubi... . Poza tym tamci lektorzy - niektórzy - to jednak mieli głos. A może to tylko połączenie zjechanej taśmy z nienajlepszym sprzętem nagłośnieniowym - mono? Ogólnie rzecz biorąc tamte filmy miały klimat, bo to były jeszcze filmy a nie gry komputerowe. Dziś na chama wszędzie wciskają efekty komputerowe, ładne buźki i cycki itp. itd.

ocenił(a) film na 7
kura999

Racja Komando to jeden z lepszych filmów z Schwarzeneggerem. np. predatora niespecjalnie lubię ze względu na to że to już film SF stare kino akcji jest najlepsze tak jak wspomniałeś bo jest naturalne, a gdy w filmie największy nacisk kładzie się na efekty specjalne to film można traktować w kategorii zwykłych bajek,

ocenił(a) film na 9
piotrbimbasik

Film nieśmiertelny - i tyle mam do powiedzenia...

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

Wszystkim zainteresowanym Arnoldem S. polecam kultowe już dziś dokumenty: Pumping iron i Raw iron - the making of Pumping iron - sam miałem okazję niedawno się z nimi zapoznać. Nie do zdobycia w legalnym obiegu - dostępne za płatny grosze SMS na popularnym gryzoniu ch/o/mikuj - wystarczy wpisać w google - uzyskujemy wersje zgrane z TV w jakości HD

ocenił(a) film na 9
RogerVerbalKint

No prawie rok już mija - "trza" podbić temat...