Szanowna wytwórnio, poszukaj kogoś naprawdę odpowiedniego, dobrze zbudowanego, z odpowiednimi proporcjami ciała, bez wady zgryzu-sepleniącego (Christian Bale, Batman) i nie z taką gębą spod budki z piwem jak Daniel Craig (007).
Dajcie mu miecz trochę dłuższy niż nóż do obierania ziemniaków i może gdy będzie sam sobie wyjmował strzałę z ciała, to więcej realizmu (Sylvester Stallone).Może bez podstarzałych aktorów (Brendan Fraiser, Mumia 3) i tylko niech wam do głowy nie przyjdzie żeby go zagrał Daniel Radcliffe (Harry Potter), który zatrzymał się rozwojowo na etapie 16-latka.
Lepiej wsiąść dobrego aktora,i sprawić,żeby był dobrze i proporcjonalnie zbudowany no i żeby miał minimum 190cm.No i żeby nie był z niego jakiś wielki piękniś,bo jakoś nie wyobrażam sobie hermafrodyty biegającego z mieczem;]
Chuck Nirris to idealny Conan. Tylko jeden problem. Jak bic z miecza z
półobrotu?
http://www.filmweb.pl/Gra%C5%82+cia%C5%82o+Arnolda+w+Terminatorze%2C+teraz+b%C4% 99dzie+Conanem,News,id=52360
Sądzę, że obecnie będzie trudno znaleźć aktora proporcjonalnie zbudowanego z męską twarzą, gdyż siłownie oferują odżywki, które zniekształcają ciało, tak naprawdę.Podsuwanie przez trenerów odżywek ma na celu uzyskanie szybkich efektów, kosztem proporcjonalności mięśni, ale trenerzy chcą zarobić i to jest wszędzie, w każdej siłowni.Mężczyzna osiągnie piękno swojej sylwetki dopiero po 30, bo taki jest rozwój człowieka, ale można to przyspieszyć kosztem proporcjonalności mężczyzny.Taka jest moda, mięśnie u 20 paro-latków sztucznie wyhodowane, Michał Anioł nie wziąłby sobie takiego pseudo mięśniaka na modela, on znał bardzo dobrze anatomię, poza tym w czasach star. Rzymu wojownicy, czy gladiatorzy uzyskiwali odpowiednią siłę i wygląd w wieku 35 lat, a odżywek wtedy nie było, te czasy minęły, średni miecz ważył 65 kg, który aktor podniesie taki miecz i będzie nim władał, obecnie jest to nie wykonalne po prostu, myślę że nawet Pudzianowski czy inny strongman miałby trudności z pomachaniem tam przez parę minut takim mieczem, ten problem dotyczy także kaskaderów, oni są uczeni tylko pewnych trików, strongmani też za wcześnie zaczynają, widać to na zawodach, odbije się to im w przyszłości na ich zdrowiu.
65 kg? To lekka przesadza ! 5 kg to ważyły miecze dwuręczne. 65 kg to mogła ważyć zbroja płytowa, kolczuga i miecz.
najciezszy zanotowany rynsztunek swiata warzył 73 kg zbroja plus tarcza i miecz półtoraręczny (chodze do bractwa) ....co ty pierdzielisz dyskobol ..to ciekawe ile warzyła opaska na czoło conana pewnie 40 kg ??
Do xardos4:
Twoje bractwo jest na poziomie zabaw dzieci w wieku 12 lat w starożytnym Rzymie.
A tak poza tym jeśli myślicie, że miecz ważący 5 czy 6 kg przebije się przez tarczę i zbroję, które razem ważyły spokojnie ze sto kilo, to jesteście ludźmi bardzo fantazjującymi i w ogóle z jakich źródeł wy korzystacie?!
Naoglądaliście się "Troi", czy "Krzyżaków", gdzie aktorzy walczą na zabawki.
Widziałem walki "bractw" wszelkiego rodzaju, na miecze, czy katany, chociaż to nie w Polsce i gdybyście mieli stanąć do prawdziwego pojedynku, powiedzmy z takim gorszym gladiatorem, to zsikalibyście się ze strachu.
Piszę dość ostro, ale pojedynek to nie zabawa i czytajcie odpowiednią literaturę nie bajki dla małych dzieci.
Do dyskobola jeszcze: nie patrz na rekwizyty na zjazdach rycerskich tylko zajrzyj do opracowań naukowych, ok? Gadasz straszne bzdury i każdy historyk ci to powie. Być może właśnie dlatego, że sugerujesz się zjazdami rycerskimi to masz takie, a nie inne mniemanie. Tutaj cytat ze strony http://www.bagrit.pl/faq/faq.php?lg=pl&id=2 :
"cytowany na wstępie opis walki Juranda na zamku w Szczytnie ładnie się czyta, miło się podobne sceny ogląda na ekranie czy turnieju, ale nie ma to nic wspólnego z historycznymi realiami. Zarówno tak ciężkie miecze, jak i zbroje o wadze blisko 100 kg między rekwizyty filmowe należy włożyć. W rzeczywistości waga miecza długiego zawierała się najczęściej w granicach 1,1 - 1,8 kg. Miecz o wadze 2.5 kg to już był praktycznie tylko wielki miecz piechoty, o długości ponad 160 cm. "
Czyli nie żadne 5-6kg, bo to nie jest miecz do walki tylko co najwyżej do filmu albo do pasowania na rycerza itp.(w Krakowie taki miecz jest podajże). Inny cytat o mieczach starożytnych:
"Jeśli przebadamy miecze obosieczne używane w okresie średniowiecza, to zauważymy, że ich waga oscyluje w pobliżu 1 - 1.5 kg. Co ciekawe, ogromna część mieczów starożytnych też ma podobną wagę (choć więcej niż w średniowieczu jest tu broni lżejszej). Podobnie jest w czasach nam bliższych. Przeciętna szabla husarska ważyła poniżej 1 kg, zaś ostatnia bojowa szabla polskiej konstrukcji - szabla wz. 34 (tzw. "Ludwikówka") - ważyła 0.91 kg."
Tak więc wpierw zasięgnij porządnych opracowań naukowych, ewentualnie zapytaj się jakiegoś historyka.
Miecze wykopane z pod zamku w Malborku z tego co pamiętam ważyły po 15-25 kg a kolczuga ważyła około 15 kg
Ja sądzę, że w jakiś sposób do tej roli nadawałby się Hugh Jackman pasuje wiekowo jest dobrze rozbudowany, a do roli konana pewnie zostałby jeszcze lepiej przygotowany. Tym bardziej, że już raz w roli nieokrzesanego, super silnego człowieka w sumie mutanta się spełnił więc ma fundamenty do zagrania potężnego gladiatora.
Człowieku. Czy ty kiedykolwiek byłeś np. na siłowni? Albo inaczej czy masz wyobrażenie ile to jet 65 kg?!? Załóżmy, że 65kg to waga mężczyzny o wzroście ok. 160 cm. Jaki Twoim zdaniem 35 letni człowiek podniesie ciężar o takiej wadze i gabarytach i jeszcze będzie nim swobodnie walczył? A tak wogóle to skąd masz te dane? Czyżbyś posiadał wehikuł czasu? A może poprostu jesteś geniuszem archeologii? Choć po Twoim komentarzu chyba nie chcę tego wiedzieć. Pozdrawiam
nie róbcie offtopa :)
co do tematu... boje się, że Conana może zagrać właśnie ktoś pokroju Christian'a Bale'a :( chociaz gdzies wyczytalem ze chcą zaangażować jakiegos mniej rozpoznawalnego aktora.
Dyskobol, po pierwsze to Conan jest fantasy, a nie dokumentem o anatomii ludzkiego ciała.
Po drugie właściwie wszystko co piszesz jest stekiem bzdur:
- Bale nie sepleni,
- Craig jest powszechnie uważany za bardzo przystojnego i męskiego aktora(masz bardzo wyjściowych żuli widocznie u siebie).
- gladiatorzy byli w bardzo różnym wieku i bardzo różnie wyglądali, choćby ze względu na to, że nie każdy z nich był ciężkozbrojnym.
- 65kg miecz to chyba masz w grach komputerowych. http://pl.wikipedia.org/wiki/Miecz_dwur%C4%99czny
- Strong Menom ich profesja odbije się na zdrowiu... wiesz, właściwie każdy zawodowy sport niesie za sobą ryzyko utraty zdrowia, najbardziej kontuzjogennym sportem jest piłka nożna.
Przypakowanych aktorów w Hollywood trochę jest. Dla mnie robienie kolejnego Conana bez Arnolda jest równie sensowne jak kolejne terminatory bez Arnolda. Jest wiele innych ciekawych historii do zrealizowania.
"najbardziej kontuzjogennym sportem jest piłka nożna"
buhehehhe - a np. football amerykański to co,pies?
Zajrzyj po prostu do statystyk albo poczytaj rzetelne artykuły zamiast się wymądrzać i wyciągać wnioski na podstawie pozorów:
http://www.focus.pl/sport/zobacz/publikacje/wstawaj-i-walcz/nc/1/do-druku/1/
Co do Conana to już wiadomo kto go będzie grać:
http://www.filmweb.pl/Poznaj+Conana+Barbarzy%C5%84c%C4%99+Rourke+jego+ojcem,News ,id=57609
Czyli poleciano generalnie po kosztach to raz, bo mało znanemu aktorowi z dupiastego serialu zapłaci się kilkakrotnie mniej, po drugie minęło 28 lat i producenci uznali, że lepiej dać taniego playboya dla młodzieży, PG13 na 99% zostanie ustanowione. Ogólnie rzecz biorąc lipa straszna.
@Dyskobol pojechałeś po bandzie;)
Dam Ci przykład na siłowni odważnik szeroki na 8-10cm i o średnicy 30-40 cm
waży około 20 kg. Taki miecz 60 kg musiałby mieć z 5metrów długości:D
Kurcze rzadko piszę na forum, ale Conan i Arnold to mistrzostwo świata! Klasyka fantasy!!!
(w ogromnej mierze dzieki Arnoldowi) Mam nadzieję, że nie spaprają filmu.
Żaden tam mumoloa z hawajów się nie nadaje;/
Ale też uważam, że żaden dobry aktor nie jest potrzebny! Jak uparło sie wielu z was.
Zrobić casting i wybrać nikomu nie znanego mięsniaka, z odrobiną charyzmy i dowcipu.
Nie zapominajcie, że Conan był prostym barbarzyńcą!!
Vin Diesel albo Dwayne Johnson szczegolnie ten drugi warunkami nadaja sie jak ulal na Conana
Dyskobol@
Pozamiatałes, stary - niszczące wywody:D Mam jeszcze takie pytanie - ile wg Ciebie mógł ważyć but Conana (zakładam, że około 35 kg, ale mogę się mylić)??? Liczę na odpowiedź...
A co do samego Conana - zdecydowanie bardziej wolę książki (wyłącznie R.Howarda - kontynuacje sie nie liczą), niż filmy :]
Dyskobola to tu już chyba nie zobaczycie :P 65kg miecz, to równie dobrze mógł kobietę wziąć i nią machać haha
A czy to znowu jest takie ważne. Wiadomo, że 65 kg mija się z logiką, ale ja raczej bardziej, niż wiadomościami i myśleniem dyskobola, obawiał bym się o sam film. Reżyser i scenarzysta nie najwyższych lotów. Do tego łatwo będzie ten film skopać. Obawiam się klapy. A najbardziej to boję się, że film ów nie będzie miał klimatu.
Tekst tylko dla tych, którzy poznali Kserksesa!!!
Oczywiście, że podtrzymuje to co wcześniej pisałem, bo tak naprawdę z wykopalisk wiemy niewiele.Ja tą sprawę przedstawię na pewnym przykładzie, spójrzcie na masy np. dorodnego Niemca, czy Polaka, np. w czasie meczu piłki nożnej.Średnio przeciętny Niemiec jest o głowę wyższy od Polaka, nie mówię już o masie...Z Biblii wiemy, że Adam żył 800 lat, u nas takich badań się nie przeprowadza, ani w innych krajach katolickich.W Polsce np. niewielu ludzi wie, że Jezus miał braci, oczywiście młodszych (jest to w Biblii napisane).A teraz do czego zmierzam, że nie zawsze należy wierzyć naukowcom, którzy coś tam przypuszczają, a rzeczywistość, może okazać się zaskakująca i tak też było w starożytnym Rzymie.
Zasadniczo mnie to nie obchodzi, co Wy wiecie, ja wiem swoje, Wy wiecie swoje.
Kiedyś ludzie myśleli, że smoki ziejące ogniem były fikcją, a tu ba, naukowiec znajduje zamrożonego smoka, film emitowany był przez Discovery.
Możemy przyjąć, że był to pterodaktyl, ale skąd w jego gardzieli komora wytwarzająca siarkę.
Widzicie tak łatwo się pomylić...co do ludzi też, bo przecież minęło 2000 lat i wiele śladów się zatarło, nieodwracalnie.
Dużo daje do myślenia film "Rok Pierwszy" (wyszedł niedawno na DVD), oczywiście totalnie jest tam wszystko popieprzone, ale o co chodzi, że równocześnie mamy dwa rodzaje ludzi, ludzi typu jaskiniowiec (tutaj widać wpływ Darwina) i za miedzą ludzie stworzeni przez Boga, jednych od drugich dzieli przepaść cywilizacyjna, jedni dopiero udoskonalają dzidy, a drudzy znają już koło.
To, że naukowcy, czy bractwo myśli, że miecz ważył 15 kg, a nie 60, niech sobie myślą, może nie biorą pewnego faktu pod uwagę, który miał miejsce, a który zaważył na wadze miecza.
Ależ ty uparty jesteś. Ty wiesz swoje, wiesz lepiej niż archeolodzy, historycy i cała masa wykształconych ludzi, którzy nie tylko z tekstów źródłowych, ale też bezpośrednio z wykopalisk budują swoje teorie.
Po twoich postach mogę stwierdzić jedynie tyle, że za dużo New Age, Danikena itd. a za mało rzetelnej wiedzy, budowania argumentów(z tymi Niemcami to żeś wywalił, ciekawe czy w ogóle porównałeś wzrost zawodników poprzez dane czy po prostu tak ci się wydaje), zarzucasz brak wiarygodności badań archeologów podczas gdy twoje sensacje w ogóle nie mają potwierdzenia! Jak udowodnisz, że Adam żył 800 lat skoro nie wiadomo czy w ogóle istniał? Do tego to chyba coś przegapiasz, bo program o którym mówisz był fabularyzowany natomiast twój człowiek stworzony przez Boga to człowiek z Cro-Magnon.
Prosta sprawa - idź do muzeum i pogadaj z kustoszem... no chyba, że to dla ciebie żaden autorytet, w końcu co człowiek zajmujący się wiele lat historią i pracujący bezpośrednio na spuściźnie historii może wiedzieć o tym?
65kg..Pracowałaś kiedyś nad czymś ze stali?Ty wiesz jak wygląda 65kg stali?Po obróbce mechanicznej i termicznej miecz o tej masie musiałby mieć jakieś 3-3,5m długości,szerokość 0.5m i taka samą grubość.Tak Twoim zdaniem jakikolwiek kowal mógłby przerobić stalową płytę o powierzchni 1m2 i grubości 3cm na taki miecz? Pracuje jako fabrykant w warsztacie samochodowym,który renowuję stare samochody i na codzień zajmuje sie obróbką stali i nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak taki ogrom stali można przerobić na miecz.Może jak smok na niego chuchnie to sie wytworzy?gdyby to był ołów to jeszcze jakość byłbym w stanie uwierzyć ale stal lub żelazo?to jest fizycznie niemożliwe,a prawa fizyki są niezmienione od początku świata.a teraz 2 sprawa.Jak Twoim zdaniem ktokolwiek na świecie mógłby walczyć czymkolwiek o masie 65kg?Nie chodzi mi o podniesienie,tylko o to jak taki człowiek byłby w stanie efektywnie tym walczyć?Jakikolwiek człowiek po 5 zamachach taką masą żelastwa modliłby się o amputacje ręki.To cholernie niepraktyczne.Wystarczyłby człowiek z możem kuchennym by zadźgać kolesia.Tak wiec Twoje wywody i domniemania z logicznego i technicznego punktu widzenia są co nawyżej dziwne,bo 65kg to waży przykładowo maska Warszawy,a to cholernie wielka maska.Pozdro
ja od siebie tylko dodam, że miecze NIE SŁUŻYŁY do przebijania zbroi płytowej. widać, że chłopak nie ma za dużo pojęcia o temacie. słyszałeś kiedyś stary o traktatach? walka rycerska przedstawiona w filmach ni jak się ma do rzeczywistości, mieczem można było ciąć, ale chłopstwo albo nie opancerzoną piechotę. rycerze w płytowych walczyli sztychami w wizjery i i np pod pachwiny oraz stosowali zapasy, dźwignie itd, a powalonemu przeciwnikowi wsadzało się mizerykordie w wizjer. najcięższy miecz jakim fechtowałem ważył nieco ponad 2 kg, i to tylko dlatego, żeby wyrobić rękę. za dużo anime, za mało książek historycznych.
co do zaś samego conana, stwierdzam z przykrością, że wybrany aktor ni jak nie ma się do pierwowzoru. conan był barbarzyńcą z północy, a więc urodę to on miał raczej aryjską, a na pewno nie był oliwkoskórym modelem, który bardziej by pasował do haremu jakiegoś dekadenckiego sułtana niż do cymeryjskiego krajobrazu. i gębę też miał by raczej mało przyjemną. arnold pasował idealnie. po filmie tym, spodziewam się kolejnego króla skorpiona.