Cristiada

For Greater Glory: The True Story of Cristiada
2012
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 15689
5,3 3 krytyków
Cristiada
powrót do forum filmu Cristiada

ten film ma być ponoć najdroższym filmem w całej historii meksykańskiego kina, na który wydano 110 milionów peso. W dodatku obsada "pierwsza klasa" i reżyser, który był realizatorem efektów specjalnych we Władcy Pierścieni - Dean Wright. Na informacje o tym filmie natknąłem się przypadkowo czytając artykuł z monarchistycznej strony. Miejmy nadzieję, że powstanie porządny film wojenny o pewnym epizodzie z meksykańskiej historii. Chciałbym zobaczyć też kiedyś film o wojnie meksykańsko-francuskiej, bo o wojnie meksykańsko-amerykańskiej udało mi się obejrzeć.

doliwaq

A co ciekawego jest w wojnie meksykańsko-francuskiej? Pytam poważnie, bo nie wiem, a nie mam czasu samemu szukać. Fajnie byłoby to zobaczyć bez Bradów Pittów, tylko np. Gael Garcia Bernal, Demian Bichir i Diego Luna kontra Reno, Boon i Diane Kruger.

ocenił(a) film na 8
Mowiacy_do_reki

Było wiele ciekawych epizodów, najbardziej zaciekawiły mnie dwa wydarzenia: I oblężenie Puebli oraz bitwa o Camerone. Najlepsza do ekranizacji byłaby jednak bitwa o Camerone. W tej bitwie kilkadziesiąt legionistów z Legii Cudzoziemskiej dzielnie odpierało ataki 2000 meksykanów. W obronie Camerone walczyło wielu Polaków. Jeśli chcesz dokładniej dowiedzieć się czegoś o tej bitwie to tu masz artykuł : http://legia.cudzoziemska.free.fr/articles.php?page=camerone .Można by tez zrobić film o cesarzu Maksymilianie lub Benito Juarezie, dwóch antagonistycznych postaciach z tego okresu, niezwykle ciekawych zresztą. Diane Kruger o której piszesz mogłaby wtedy zagrać cesarzową Charlotte. Najlepiej gdyby taki film zrobili Meksykanie lub Francuzi, Amerykanie zrobiliby film o swoim rodaku co jedzie do Meksyku z ochotnikami, kłóci się z republikanami, walczy z wrednymi i złymi Francuzami, cesarz jest szaleńcem, Meksykanie to biedni chłopi czekający na amerykańskie wybawienie(w postaci głównego bohatera) a na końcu i tak będzie wybuch dynamitu i pocałunek pięknej meksykanki z którą wróci do swej ojczyzny...