Cristiada

For Greater Glory: The True Story of Cristiada
2012
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 15689
5,3 3 krytyków
Cristiada
powrót do forum filmu Cristiada

laickie szkolnictwo, zakaz procesji, odsunięcie Kościoła od władzy.
A zresztą w rzeczywistości film trochę zmienia fakty - przed powstaniem NIE MORDOWANO KSIĘŻY !

http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_Cristero

Mordowano wypędzano i więziono w czasie rewolucji meksykańskiej 1910-1917 w 1917 ustalono nową konstytucję zabraniająca mszy itp dopiero potem było powstanie chrystusowców 1926–1929

użytkownik usunięty
Pulsar_69

nie pisałem o rewolucji, kiedy panował wielki chaos, tylko o czasach porewolucyjnych

ocenił(a) film na 7

Procesie mają być zakazane a parady gejów dozwolone? Kościół czyli 86,7% ludzi w Polsce ( Ponieważ kościół to nie tylko księża ale wszyscy katolicy) nie mają mieć prawa głosu? Czy to ma być sprawiedliwe? A może chciałbyś żeby lewacy mieli pełną władze ?

użytkownik usunięty
keeek

Paradujących gejów też nie lubię, pisząc o Kościele miałem na myśli głównie wyższe duchowieństwo (szczególnie takie fundamentalistyczne), za lewakami nie przepadam, jestem raczej zwolennikiem sanacji.

Księża są obywatelami Rzeczpospolitej i mają konstytucyjne prawo jakiejkolwiek działalności politycznej. To konkordatowi zawdzięczasz to, że nie ma w Polsce "Partii Kościelnej" z biskupami i księżmi jako członkami (zapewniam cię, że mieliby wielkie poparcie). Czyli jednym słowem - jesteś komunistą/nazistą i chcesz ograniczać swobody wynikające z podstawowych praw człowieka, tak?

użytkownik usunięty
Flutterschei

I oto historyczny ignorant - zakłada, że komunizm musi być totalitarny (Marks mówił o demokracji, nie o dyktaturze). ZSRR to tzw. zdeformowane państwo robotnicze, ponieważ rządziła partyjna elita, a nie proletariusze. Wiedz jednak, że nie jestem komunistą - nie lubię, gdy jestem zrównywany z motłochem. Nazistą nie mogę być z bardzo prostego powodu - jestem polskim patriotą. Nazizm, czyli narodowy socjalizm zakłada wyższość ludów germańskich (czy też nordyckich) nad innymi nacjami, w tym Polakami. Zapewne chodziło Ci o faszyzm, ale pomyliłeś trochę oba pojęcia (kolejny dowód na ignorancję). Faszystą ani nazistą nie jestem. Jestem zwolennikiem sanacji.

Przez konkordat hierarchia kościelna posiada zbyt dużą autonomię, pedofilia nie jest karana. Fundamentalistyczne duchowieństwo prowadzi też uniwersytety, które zawężają horyzonty myślowe studentów. Moim zdaniem problem dotyczy głównie polskiego Kościoła, który bardzo upodabnia się do Bractwa św. Piusa X. Polski Kościół prawie nic nie daje człowiekowi, a bierze coraz więcej. Potrzebna jest reforma, jak to powiedział ksiądz Lemański - STARE POKOLENIE MUSI WYMRZEĆ. Ale na razie trzeba odsunąć hierarchie i księży od władzy - trzeba wypowiedzieć konkordat i na wzór Francji zlaicyzować państwo (przynajmniej na chwilę). Pozostaję chrześcijaninem, ale głęboko zatroskany przez szerzący się ekstremizm Rydzyka. A zresztą sprawowanie władzy nie jest podstawowym prawem człowieka, jak to napisałeś. Poczytaj o Deklaracji Praw Człowieka i Obywatela.

ocenił(a) film na 7

Historia pokazała, że dobrowolne komuny same upadają, bo są niewydolne gospodarczo, więc jak ktoś chce za wszelką cenę utrzymać gdzieś komunizm, to musi wprowadzić krwawy zamordyzm. Dlatego komunizm musi być totalitarny, taka jest kolej rzeczy.

użytkownik usunięty
Bodzepor

wiem, ale ja pisałem o warstwie teoretycznej
w praktyce wychodzi tzw. komunizm zdeformowany

poduchami ci usta będą zakrywać jak będziesz za księdzem wrzeszczał na łożu śmierci..

ocenił(a) film na 7

Teoria komunizmu jest wbrew naturze człowieka, a więc z gruntu błędna i bezwartościowa.

użytkownik usunięty
Bodzepor

jak dla mnie teoria komunizmu jest w pewnym sensie najpiękniejszym ustrojem, jaki człowiek wymyślił

ocenił(a) film na 7

Bo nie rozumiesz co się tak naprawdę kryje za jego frazesami - komunizm jest najbardziej antycywilizacyjnym, amoralnym i niszczycielskim ustrojem, który mógł zrodzić się tylko w głowie kompletnego pomyleńca.

użytkownik usunięty
Bodzepor

postaraj się poprzeć swoje tezy dowodami

ocenił(a) film na 7

Ponad 100 milionów trupów i kompletna degeneracja materialna, moralna i społeczna wszystkich narodów pozostających pod wpływem ideologii komunistycznej (nie mówiąc już o gigantycznych stratach w dorobku kulturalnym).

użytkownik usunięty
Bodzepor

to jest komunizm w praktyce
prosiłem cię o argumenty przeciwko komunizmowi teoretycznemu

ocenił(a) film na 7

Serio nie nauczyli cię w szkole, że praktyka obala bądź potwierdza teorię?O_o
Teoria komunizmu została obalona na skutek totalnego fiaska zbrodniczego eksperymentu na milionach ludzi.

użytkownik usunięty
Bodzepor

i zero argumentów - przestań emitować pustosłowie i pomyśl, poczytaj

gorsze od pustosłowia jest pustogłowie, które nie potrafi pojąć czegoś czego nigdy nie próbowało pojąć - to chyba dość jasne. Tryskasz ignorancją, ktoś podaje Ci argumenty, a Ty mu z teorią (właściwie hipotezą), kiedy się praktyka liczy, przyczyny, skutki (wtedy możemy mieć teorię), nie żadne założenia. Nie kumasz Kościoła, podejrzewam, iż nigdy nie byłeś osobą wierzącą. "Nowi ateiści" nie potrafią skumać jak można w coś tak wierzyć. Katolicy nie mają problemu poruszać się w przestrzni pojęć ludzi pseudowierzących, w drugą stronę to nie działa. Mniej pychy, a może zrozumiesz kiedyś. Wtedy wiara może Ci się nie będzie kojarzyła z zawężonymi horyzontami. Wpadłeś w sidła postępactwa - oświeconiowego, zgniłego owocu, kiedy to ludzkość odcieła sobie część swojego rozwoju. Człowiek zrównał się ze zwierzęciem i zaczął twierdzić, że jest elementem ewolucji, nie biorąc pod uwagę nawet, że mogło być tak, że to na etapie ewolucji wytworzyła się religia... wielkie oświeceniowe myślenie - niebo uzyskane postępem technicznym? W sumie to nie Twoja wina, że taka panuje powszechnie indoktrynacja, a nie inna.

ocenił(a) film na 8

Ta teoria komunizmu ma jedną, zasadniczą wadę: nie uwzględnia czynnika ludzkiego. Dlatego komunizm nigdy nie sprawdzał się w praktyce, chyba, że jego celem miałaby być eksterminacja ludzkości, a nie jej uszczęśliwienie. Wystarczy przeczytać "Czarną księgę komunizmu" i "Archipelag Gułag", aby wiedzieć wszystko o tym nieludzkim ustroju.

Zresztą demokracja też nie jest dobrym rozwiązaniem.

użytkownik usunięty
Krytykant

zgadzam się

ocenił(a) film na 3
Flutterschei

Przede wszystkim konkordat jest niezgodny z konstytucją.

skalp_el

Oczywiście że jest niezgodny... A masz na to jakieś uzasadnienie, czy tylko powtarzasz debilny slogan rodem z "racjonalista.pl"?

ocenił(a) film na 3
Flutterschei

To zgadzasz się ze mną ,czy co?
Po pierwsze, z góry chcesz ustawić dyskusję po swojemu, bo deprecjonujesz portal Racjonalista.pl, gdzie zapewne znalazłbym dużo analiz stosunków państwo-Kościoły. Nie opieram się jednak na tekstach z tego portalu, ale na książce "Dziesięć lat polskiego konkordatu" pod redakcją Czesława Janika i Pawła Boreckiego, która jest wynikiem konferencji naukowej zorganizowanej przez Katedrę Prawa Wyznaniowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego oraz Stowarzyszenie na rzecz Państwa Neutralnego Światopoglądowo "Neutrum", która odbyła się 17 czerwca 2008 r.

skalp_el

Zadziwiające zatem, że od 6 lat Konkordat nie został zaskarżony do Trybunału Konstytucyjnego, skoro tak bardzo jest niezgodny z konstytucją :) A przecież w sejmie nieustannie zasiadają ludziki z SLD i palikociarnia, którzy mogliby to zrobić raz dwa.
Oh wait, może nie robią tego, bo konkordat nie jest sprzeczny z konstytucją? :)

użytkownik usunięty
Flutterschei

a ty nie powtarzasz bzdur z tzw. frondy.pl ?

Nawet mnie nie obrażaj proszę posądzeniami o konszachty z frondelkiem...

użytkownik usunięty
Flutterschei

wybacz, po prostu odniosłem takie wrażenie po Twoich wypowiedziach

Wspaniałe idee, ale nie na tamte czasy i nie w ten sposób.

użytkownik usunięty
McLlovin

w pewnym sensie masz rację

społeczeństwo jeszcze za głupie, by potrafić żyć bez swojego "stwórcy"

użytkownik usunięty
McLlovin

najdziwniejsze jest to, że Stwórca dał ludziom wolną wolę, a teraz pseudo-sługi Stwórcy próbują wprowadzić cenzurę i zakaz pewnych zabiegów, których tutaj nie wymienię

użytkownik usunięty

a przecież wolna wola jest po to, żeby wybierać

najlepsze jest to, że jak chcesz należeć do wspólnoty to musisz nieźle wybulić chrzest, ślub, pierwsza komunia, pogrzeb, a jak nie zapłacisz to idziesz do piekła za bycie nie wiernym

a w święta kościelne wole powinni mieć tylko ludzie WIERZĄCY, ateiści won do roboty!