Cube

1997
7,0 176 tys. ocen
7,0 10 1 175794
7,1 36 krytyków
Cube
powrót do forum filmu Cube

ocenił(a) film na 5

"Cube" jest uważany za jeden z najoryginalniejszych filmów s-f, będący genialną analizą ludzkich zachowań, wytyczający nowe horyzonty w kinie blablabla. A ja się z tym kurwa nie zgadzam :D Fakt, pomysł na film jest dobry, raczej nikt inny nie wpadł na pomysł zamknięcia ludzi w wielkiej kostce rubika. Jednakże wszystko niszczy beznadziejny scenariusz. Niech sobie krytycy mówią co chcą, jak dla mnie ta analiza ludzkich zachowań jest potraktowana wręcz w dziecinny sposób. Po pierwsze - durne dialogi. Sory, ale niektóre kwestie są tak głupie, że aż zabawne. Po drugie - beznadziejni bohaterowie. Z żadnym się nie można zżyć, bardziej irytują aniżeli wzbudzają sympatię. Po trzecie - jak wcześniej wspomniałem dziecinna analiza ludzkich zachowań. Ja wiem, że każdemu w takiej sytuacji, w jakiej znajdują się bohaterowie, udziela się paranoja, strach, dążenie do władzy, ale na pewno nie w tak banalny sposób jak tutaj. Po czwarte - słabe aktorstwo. Po piąte - denna końcówka. Nie mam nic przeciwko niedopowiedzeniom w filmach, ale tutaj moim zdaniem wynikało to raczej z braków scenarzysty, bo jakoś nie pogłębiła ona moich wrażeń, tak jak to napisał ktoś w jednej recenzji owego filmu. Jedynym co może się podobać w "Cube" to jego klaustrofobiczny klimat. Sami odczuwamy duszność podczas seansu i zastanawiamy się co byśmy zrobili na miejscu bohaterów. Dzięki temu oraz nowatorskiemu pomysłowi film otrzyma ode mnie aż 5+/10. Sory, ale jednak wolę chyba "Piłę", która mimo, że jest kopią "Cube'a", to jednak zrobioną w lepszy sposób (a przynajmniej jedynka).

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
HerrFaustus

podpisuję się pod Twoją opinią "rencami i nogami". Bardzo się na tym filmie zawiodłam. Aktorka grająca lekarkę była tak irytująca, że cały czas tylko czekałam aż ją zabije i nie będę musiała jej dłużej oglądać (o Murzynie z wytrzeszczem nie wspominając). Dociągnęłam do końca, bo myślałam, że końcówka będzie tego warta... a tu takie nico :]

ocenił(a) film na 6
HerrFaustus

Ja także się pod tym podpisuje tyle dobrego słyszałem o tym filmie a tu kiszka.

ocenił(a) film na 10
orzechuuuu

" Sory, ale jednak wolę chyba "Piłę", która mimo, że jest kopią "Cube'a"" skąd żeś to wytrzasnął?

ocenił(a) film na 5
Wujek_Sam

Hmmm... garstka bohaterów uwięziona w klaustrofobicznym miejscu, nikt nie wiem skąd się tam wziął, nieznane motywy mordercy, masa pułapek na miejscu, tylko jeden bohater przeżywa... ja tu widzę ogromną inspirację "Cube'em".

ocenił(a) film na 10
HerrFaustus

Więc tak;w Cube mamy garstke bohaterow uwięzionych w miejscu o którym nic nie wiedzą,nawet tego czy zbudowane jest ludzka ręką.W pile wszyscy wiedzą że są w opuszczonym budynku,który został zbudowany przez człowieka.W Cube bohaterowie WOGÓLE NIE WIEDZĄ skąd tam się wzieli i kto ich uwięził (snuja domysły),w Pile za to po jakims czasie wiedzą po co tam są i co najważniejsze kto ich tam wpakował.Co do pułapek to też jest różnica bo te w Cubie są takie "nowoczesne" pojawiaja się i nagle znikaja po skonczonej "robocie".Za to te w pile są bardziej prymitywne,to urządzenia skonstruowane przez psychopate (i wiemy o tym) natomiast kto skonstruował pułapki w Cube pojęcia nie mamy.Generalnie to róznica miedzy tymi filmami jest duża,bardzo duża i nie mozna powiedzieć że Piła to kopia Cuba.Owszem inspiracja tak czemu nie,sam mam takie samo skojarzenie głównie co do drugiej części Saw.

ocenił(a) film na 5
Wujek_Sam

Eee... i to są te niby duże różnice?

.........................

ocenił(a) film na 8
HerrFaustus

Tak, kurwa! To są właśnie te jebane różnice. W ogóle to Piła i Cube to są dwa zupełnieinne filmy. Nie wiem w ogóle jak można je do siebie porównywać! To jest inny gatunek przede wszystkim!

ocenił(a) film na 8
HerrFaustus

w Pile poza efektownym pokazaniem na ile sposobów da się człowieka zabić, to nie ma
jeśli w Cube nie można utożsamić się lub chociaż polubić bohaterów, to nie wiem co można polubić w Pile - ja tam nikomu nie sympatyzowałam i nie kibicowałam

banalność zachowań ludzkich? stary, ja pracuję jako recepcjonistka i ludzie z reguły to banda bezmózgich debili, niepotrafiące sklecić normalnego zdania bez 'yyy', a do tego są cholernymi frustratami

słabe aktorstwo - a w Pile to co? Oskarowe role? też nie.. ludzie prosto z ulicy czy po roku w Actors Studio i kilku epizodach w serialach tv - czego się spodziewać? patetycznych monologów rodem z Henryka V czy innego Gladiatora? to nie ten dział

co do końcówki - mi się podoba, ale niestety takie otwarte zakończenie posłużyło do wydojenia i wyplucia dwóch kolejnych części, które dopiero są kiczem, żenadą i tandetą

ocenił(a) film na 8
diana6echo

tam w pierwszym zdaniu zjadłam "nic" :>

ocenił(a) film na 5
diana6echo

Ale ja nie powiedziałem nigdy, że w "Pile" było dobre aktorstwo, po prostu tamten film mi się lepiej oglądało :)

ocenił(a) film na 10
HerrFaustus

Piła lepsza od Cube? - o gustach się nie dyskutuje, ale ja się z tym kategorycznie nie zgadzam. Te dwa filmy dzieli wielka przepaść.

Jeżeli uważasz, iż w Cube są durne dialogi to widocznie nie dorosłeś do tego filmu.

A co do zakończenia to genialne, ukazuje kto tak naprawdę jest wygranym, tak samo jest w życiu. Osoba, która ma swoje ulubione rzeczy, miejsca, potrawy, etc. kierując się tym dojdzie dalej niż ten, który ciągle jest niezdecydowany i ulega wpływom większości. Np.lubisz słuchać disco polo, ale skoro jest uznawany za obciachową muzykę przez większość osób to się do tego nie przyznajesz, podobnie jest z innymi aspektami życia, boimy się wyrazić własnego zdania na jakiś temat co potem prowadzi do tego, że wchodzimy w pułapkę, z której jest ciężko wybrnąć, tak jak pisałem - ulegamy wpływom większości. Ten film właśnie to ukazuje a końcówka jest tego znakomitym przykładem, dlatego osoby mówiące, iż zakończenie jest beznadziejne najwidoczniej go nie rozumieją.

Oglądałem Cube już dziesiątki razy i za każdym razem wynoszę z tego filmu coś nowego, można go oglądać kilka razy nie obawiając się znudzenia nim. Mało który film ma w sobie to coś co Cube.

Ode mnie zasłużone 10/10.

ocenił(a) film na 10
HerrFaustus

Piła lepsza od Cube? - o gustach się nie dyskutuje, ale ja się z tym kategorycznie nie zgadzam. Te dwa filmy dzieli wielka przepaść.

Jeżeli uważasz, iż w Cube są durne dialogi to widocznie nie dorosłeś do tego filmu.

A co do zakończenia to genialne, ukazuje kto tak naprawdę jest wygranym, tak samo jest w życiu. Osoba, która ma swoje ulubione rzeczy, miejsca, potrawy, etc. kierując się tym dojdzie dalej niż ten, który ciągle jest niezdecydowany i ulega wpływom większości. Np.lubisz słuchać disco polo, ale skoro jest uznawany za obciachową muzykę przez większość osób to się do tego nie przyznajesz, podobnie jest z innymi aspektami życia, boimy się wyrazić własnego zdania na jakiś temat co potem prowadzi do tego, że wchodzimy w pułapkę, z której jest ciężko wybrnąć, tak jak pisałem - ulegamy wpływom większości. Ten film właśnie to ukazuje a końcówka jest tego znakomitym przykładem, dlatego osoby mówiące, iż zakończenie jest beznadziejne najwidoczniej go nie rozumieją.

Oglądałem Cube już dziesiątki razy i za każdym razem wynoszę z tego filmu coś nowego, można go oglądać kilka razy nie obawiając się znudzenia nim. Mało który film ma w sobie to coś co Cube.

Ode mnie zasłużone 10/10.

ocenił(a) film na 5
ignacbank

Bez przesady, wątpię, żeby ktokolwiek musiał dorastać do dialogów z "Cube'a" ;) Zakończenie może byłoby ciekawe, ale dla mnie zostało jakoś źle zrealizowane, ani nie zmusiło mnie do jakichś głębszych przemyśleń, ani nie zaskoczyło. Czy "Piła" jest lepsza od "Cube'a? Nie wiem, oba obrazy to dla mnie grafomania. Ale jeśli mam do wyboru ambitny film, który okazuje się grafomanią, a film, który jest grafomanią, ale przynajmniej dostarcza jakąś rozrywkę to wybieram drugą opcją ;)

użytkownik usunięty
HerrFaustus

Nie zgadzam się z założycielem tematu.Imo ci "krytycy" mają tym razem
rację :P

ocenił(a) film na 9

mi sie też Cube niesamowicie podobał. trzymał w napięciu przez cały czas, a najbardziej chyba jak byli w sześcianie reagującym na głos i gdy byli przy ścianie sześcianu "głównego":) To czy lepszy czy gorszy od piły to jeszcze nie oceniam bo nie oglądałem, ale uważam porównując treści tych filmów, że to dwa całkiem odrębne filmy, jeden z drugim nie mający nic wspólnego (pod względem treści oczywiście). dlatego wg mnie nie nalezy ich wogóle porównywać bo każdy film ogląda sie inaczej.

ocenił(a) film na 10
gizmo666

dla mnie Cube jest Meisterstück`iem. 10/10