PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4827}

Człowiek bez twarzy

The Man Without a Face
1993
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 14243
7,3 6 krytyków
Człowiek bez twarzy
powrót do forum filmu Człowiek bez twarzy

Już dawno nie oglądałam tak pięknego i wzruszającego, a zarazem smutnego filmu. Chociaż trzeba powiedzieć że kończy się pozytywnie, tchnie jakąś nadzieją. Nie potrafię tego precyzyjnie opisać, myślę że każdy musi poczuć to sam.

Wspaniała reżyseria i gra aktorska Mela Gibsona - to jeden z najlepszych filmów z jego udziałem, jakie widziałam. Również Nick Stahl wypadł, wg mnie, bardzo dobrze. Przyjemnie mi się go oglądało :)

Zachęcam gorąco do obejrzenia tego filmu.

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się poprzedniczką... Również udało mi się poczuć ten film i tę główną prawdę, która ciągle wychodzi na przód, w różnych sytuacjach, ponadczasowa prawda. Zachęcam do poświęcenia czasu, bo naprawdę warto!

Są takie filmy, które oglądałem wiele razy i za każdym razem czułem to samo - piękno i niesamowite emocje. "Człowiek" należy do właśnie takich obrazów. Tylko trzem innym filmom wystawiłem równie wysoką ocenę... Nie będę pisał peanu to trzeba zobaczyć. 10/10.

użytkownik usunięty
Maly_John

ciesze się, że wy również dostrzegliście piękno tego filmu :)

użytkownik usunięty

musze go wkrótce jeszcze raz obejrzeć ;)

ocenił(a) film na 7

Hmm. Ja mam mieszane uczucia. Temat który Gibson poruszył (a w zasadzie adaptację którą zrobił), na pewno zasługiwał na większą głębię niż to pokazano na ekranie. Miejscami to wszystko trochę tak jakby wycięte z papieru, i aż raziło infantylnością w przekazie. Co prawda ten film to dramat, ale jakoś tak za mało tego dramatu się czuło, oglądałem ten film bez większych emocji, a jeśli już jakieś zaczął wzbudzać to od razu zaczęły gasnąć pod wpływem kolejnych scen. Co do aktorstwa, Gibson zadziwił mnie w roli dramatycznej w sensie - sprawdził się. Stąd moje zdziwienie, że jako "gwiazdor" kina akcji tamtych lat był to dla niego sprawdzian czy może się znaleźć poza szufladką "Martin Riggs" i jak wspomniałem wyszło mu to całkiem nieźle. Pozostali aktorzy rażą trochę drewniactwem.

Na pewno ten temat możnaby było o wiele bardziej wyeksploatować i z większą siłą przekazu, ale cóż, to debiut reżyserski Gibsona który jak na mój gust miał mierzyć bardzo wysoko bo do Oscarów. Szkoda, że Gibson nie szlifował swojego reżyserowania w dramatach, a szybko przerzucił się na dolary....yyyy...tzn. kino z wielkim rozmachem ;). Za "Człowieka bez twarzy" 7/10.

Chciałbym jeszcze polecić dla tych którym ten film się spodobał, dla kontrastu film "Chłopięcy świat"

użytkownik usunięty
darek_sith

Ja oglądałam ten film z wielkimi emocjami. Nie zauważyłam infantylności w tym filmie- raczej prostote w przekazie.

ocenił(a) film na 7

No prawda, prostota w przekazie też była, ale to wszystko wciąż płytkie. Są na świecie reżyserzy którzy potrafią proste tematy pokazać w prosty sposób, ale urzekający, potrafią nimi wrazić emocje, tutaj tego zabrakło, co prawda temat prosty był, pokazany w prosty sposób, ale nie czuło się tego...no, ja tego nie czułem :). Może to dlatego, że widziałem już lepsze od tego....

użytkownik usunięty
darek_sith

a ja włąsnie uważam, że to wszystko co wymieniłeś, że brakuje temu temu filmowi, ja uważam, że właśnie jest obecne...! i ja własnmie "to" poczułam :) pozdro

ocenił(a) film na 7

Pozdrawiam również ;-)

użytkownik usunięty
darek_sith

i takich ludzi jak ty lubie tutaj na filmwebie. to że mamy różne opinie nie oznacza że musimy skakać sobie do gardeł ;D POZDRAWIAM SERDECZNIE!

ocenił(a) film na 10

podpis wszystkimi kończynami jakie posiadam pod wypowiedzią justine034

użytkownik usunięty
wp7650

dzięki wielkie za poparcie. cudowny film.

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się film jest bardzo mądry przy tym wzruszający naprawdę wart jest obejrzenia po prostu dla mnie doskonały nie każdy film tak zapada w pamięć jak ten zapewne jeszcze nie raz do niego wrócę

użytkownik usunięty
Harley_Quinn_

ja też zapewne nie raz jeszcze go objerzę ... naprawdę warto :) mimo raczej smutnej końcówki, film jest pozytywny i tchnie nadzieją :)

ocenił(a) film na 10

Poczułam to samo. Na pewno będę do niego wracać