Człowiek na linie

Man on Wire
2008
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 13879
7,4 21 krytyków
Człowiek na linie
powrót do forum filmu Człowiek na linie

Czy dobrze zrozumiałem końcówkę filmu, że po występie na WTC odbył stosunek z jakąś fanką? Nie oceniam w tej chwili filmu - oceniam postawę. To rzeczywiście lekkomyślne i nieracjonalne, czyli... w całej rozciągłości godne "linoskoczka", ale patrząc ludzkim okiem "trochę" nie fair wobec dziewczyny, która tak bardzo zaangażowała się w pomoc przy tym przedsięwzięciu.

Nie byłoby tego filmu gdyby wszystko to, co było w nim robione (chodzenie po linie i przygotowanie do tego) - było legalne i przyzwolone. Bo czy tak naprawdę robił coś złego? Coś co zagrażało innym? Ciężko w ogóle oceniać ten film jako film, tu należy skupić się na wydarzeniach, które miały miejsce. Całość opowiedziana z niezwykłą pasją i przejęciem godnym zazdrości. Choć patrząc racjonalnym okiem, dużo idealizmu przewijało się w zwykłym chodzeniu po linie.

Czy warto obejrzeć? Moim zdaniem tak, chociażby po to, żeby zobaczyć niepowtarzalny film. Czy film jest arcydziełem? IMHO raczej nie, mimo wszystko ciekawie się oglądało.

ocenił(a) film na 7
pleban_ps

Mnie też zaskoczyła postawa pod koniec filmu jak tak mógł potraktować dziewczynę i przyjaciół... pomijając końcówkę jestem pod wrażeniem wyczynu.