pieprzyc starka ten film w ciagu 90 min pokazal wiecej niz ta bajka na dobranoc przez 6 sezonow
Ten film to niedoceniona perla , egzaltacje nad scieciem starka to straszna dziecinada z Twojej strony moze tez sie pokajasz za czarownica ktora tez gra w GOT ? Balck death opisuje zabobon ktory demoralizuje moralnosc czlowieka , zdrowy rozsadek przyslania chmura poboznej obludy ktora wciaz trwa i trwa i skonczyc sie nie chce , dlaczego ? Bo na tym swiecie istnieje wciaz zapotrzebowanie na glupote i ignorancje .Co ma nam do powiedzenia serial na podstawie opowiesci Martina ? ze wladza demoralizuje a dorosle smoki moga byc niepokonane :)
Serial na podstawie książki Martina to znakomita rozrywka, ale jeśli się tylko zechce, można się doszukać mnogości znaczeń. Nawiązań, aluzji, smaczków, głębszych morałów przekazanych pod pozorem stylizowanej na średniowiecze opowieści o honorze i wpływie władzy na człowieka. Nawet nieuważnemu widzowi nie umkną wartości jaki przekazuje ten serial, jak i książka, takie jak: honor, rodzina, patriotyzm, wierność itp. A to przecież dopiero wierzchołek góry lodowej. Poza mamy jeszcze galerie ciekawych postaci o skomplikowanych osobowościach. I przede wszystkim - podobnie jak ten film - GOT jednym będzie się podobać bardziej innym mniej. Dziękuję za chwilę uwagi i wyczerpującą odpowiedź ;)
rodzina honor ojczyzna dobrze ze tam boga nie ma bo by bylo typowe polskie piekielko ktore powoduje ze polska jest na arenie miedzynarodowej postrzegana jak przyslowiowa papuga ze slowackiego .Wracajac do filmu to szczerze powiedziawszy nie znalazlem w nim wiele moralow .Dobrze oglada to fantasy w sredniowieczu malo oderwanym od rzeczywistosci lecz jest to film o niczym historia kilku rodzin ze smokami i brutalna walks o wladze w tle .Film moze uczyc jednego ze nic nie jest takie jakie na pozor kreuje sie aby bylo czlowiek u wladzy to podstepna zmija ktora tylko czeka na swoj moment .Dobry przyzwoity czlowiek w swiecie "wielkich " to karaluch ktorego zdeptac to przywilej a placza po nim tylko najblizsi historia niestety pisana jest przez zwyciezcow .Ale przeciez o tym wie przecietny zjadacz chleba i na wybory nie chodzi bo demokracja jest bajka dla grzecznych dzieci :) Czarna smierc natomiast odwaznie rozprawia sie z zabobonem a "wiedzma" z natura czlowieka .Natura z pasozytem a swiadomy czlowiek z ignorancja piekne i prawdziwe
No i właśnie w tym problem, że oglądając GOT, trzeba zagłębić się w niuanse, żeby dostrzec do prawdziwe smaczki. Jak już wspominałem wszystko zależy od gustu. Pisząc o honorze nie miałem na myśli honoru i patriotyzmu w Polskim wydaniu, czyli typu - zachlejmy się i ruszmy z motykami na bagnety. Ale honor rycerski, wierność ojczyźnie, seniorowi itp. cień czasów, które nigdy nie wrócą. Poza tym jak już wspominałem - wielowarstwowe postacie są chyba największą zaletą serialu. Tym nie mniej ogólna ocena dzieła i tak zależy od gustu i prywatnych upodobań. Ja w CŚ widziałem jedynie niezłą przygodówkę o ciekawym klimacie i z jednym z ulubionych aktorów w roli głównej, ty w GOT jedynie popularny serialik, w prawdzie dobrze sklecony, ale to nie to czego oczekiwałeś. Pozdrawiam, życzę udanych wakacji (nie przesadzam z tą kurtuazją?) :)
spoko , dzieki za wywazona opinie i rozsadny komentarz do tego co napisalem , ( nie ukrywam ze sporo prowokuje ) wiec tym bardziej nalezy Ci sie pochwala za zimna krew :). Oczywiscie GOT jest welowymiarowy a bohaterowie dopasowuja sie do zaistnialych sytuacji co czyni serial nieprzewidywalnym .Coprawda nie jest to moj ulubiony show jednak rzadko zdaza mi sie na nim usypiac . pozdr
Cóż, kolejny raz nie oszukał przeznaczenia... Jak tylko Sean ma na sobie zbroję, już wiadomo, że jego bohater zginie w finale...