Nie koniecznie o dżumie ale rozgrywające się w średniowieczu ukazujące dość realistycznie tą epokę szczególnie zachowania ludzi, walki.
Imię róży
Flesh and Blood
Braveheart
Joanna Darc
Excalibur (chociaż to bardziej fantasy)
Te byłyby najlepsze,ale zapewne już je znasz.
ja ostatnio oglądałam serial ( krótki bo tylko 8 odcinków) "filary ziemi". Bardzo fajny, chociaż słyszałam, że jeśli czytałeś wcześniej książkę, to ci się nie spodoba, bo książka jest o wiele lepsza/ w sumie zamierzam ją przeczytac.
Flesh & Blood to już raczej czasy renesansu (no dobra czepiam się)
Henryk V
Królestwo niebieskie
To mi przychodzi do głowy aaaaa co by daleko nie szukać: Krzyżacy.
Kolega pytał o średniowiecze ;)
Polecam Solomon Kane.- Choć jest tu nieco fantastyki i akcja dzieje się w 1601 roku, to można podciągnąć pod te klimaty.
Królestwo niebieskie - średniowiecze, choć klimat nieco inny niż w BD, mniej mroczny, wojny krzyżowe.
Robin Hood z 2010 roku (i każdy inny w zasadzie ;)
W klimacie marynistycznym i rozgrywający się później, ale poleciłbym każdemu kto nie widział Pan i władca: Na krańcu świata, pod względem urealnienia opowieści bardzo udany.
Większość filmów o których piszecie już widziałem. Koniec sesji więc obejrzę niedługo Flesh and Blood i może Salomon Kane ale nie spodziewam się po nich wiele. Lepiej zapowiadają się Filary ziemi.
W ogóle bardzo mało jest dobrych filmów o średniowieczu a szkoda bo czasy ciekawe były. Może gdyby USA już wtedy istniało i dzielni marines uratowaliby świat to dobrych filmów byłoby więcej :)
Jabberwocky - tak, wiem, komedia Gilliama, ale świetnie oddaje klimat średniowiecza. a tak to tylko Imię Róży
no na upartego jeszcze może być Zaklęta w Sokoła - coś z pogranicza fantasy, ale dla młodej Pffeifer i Hauera można obejrzeć ;)
O tak, Jabberwocky , pomimo pythonowskiego odlotu, znakomicie oddaje średniowieczne realia. Pod tym względem przebija różne Królestwa Niebieskie i Robin Hoody, i Krzyżaków również.
Jeśli nie widziałeś jeszcze filmu "Diabły" z 1971 r. w reżyserii Kena Russella to zdecydowanie polecam.
Templariusze. Miłość i krew
Siódma pieczęć
Kazimierz Wielki
Matka Joanna od Aniołów
Jan Zizka...
Papieżyca Joanna - baaaaaaardzo polecam! dla sympatyków filmów opisujących czasy średniowiecza dla mnie 10/10
Z filmów wymienionych tutaj jedynym zbliżonym jest Valhalla Rising ja dodał bym jeszcze ten moim zdaniem dużo lepszy
http://www.filmweb.pl/film/Sauna-2008-466903
'Sauna' jest filmem bardzo dobrym, ale nie dzieje się w średniowieczu...
choć widzę, że wcześniej padły od kogoś 'Sherlock Holmes' i 'Pachnidło' - lol
Żelazny rycerz (2011)
http://www.filmweb.pl/film/%C5%BBelazny+rycerz-2011-493807