Ale skąd ten książę ma ten kostium? Bo Stark sobie zbudował to rozumiem, a jemu może szaman wyczarował ew. ukradł :D
Strój ten przekazywany jest z pokolenia na pokolenia tak samo jak miano Czarnej Pantery. W filmie Captain America: Civil War umiera ojciec T'Challi, który był wcześniej Czarną Panterą i już tam jest powiedziane, że ten przejmuje po nim zarówno miano króla Wakandy, jak i strój oraz "funkcję" Czarnej Pantery. A wcześniej skąd się wziął? Wakanda według komiksów jest najbardziej rozwiniętym miastem (czy tam państwem) na Ziemii, a sam T'Challa myślą technologiczną dorównuje Starkowi. Tak więc najprawdopodobniej sam pomagał w tworzeniu, czy też ulepszaniu kostiumu.
Wydaje mi się, że sam kostium Czarnej Pantery nie został przekazany po śmierci T'Chaki (ojciec T'Challi) tylko dużo wcześniej zważając na jego podeszły już wiek. "T'Challa myślą technologiczną dorównuje Starkowi", nie wiem skąd to twierdzenie skoro większość jak nie wszystkie "zabawki" używane przez Pantere zostały wg. filmu stworzone przez jego genialną siostrę. Sam T'Challa prędzej brał udział w ich testowaniu ;)
Pisząc to zdanie jeszcze nie wiedziałem jak było to przedstawione w filmie a po prostu bazowałem na tym, co widziane było w komiksach. Z resztą wyraźnie to podkreśliłem. ;) A w komiksach akurat T'Challa był "geniuszem" jeśli chodzi o sprawy zaawansowanej technologii.
Sorry, styczność z Czarną Panterą miałem tylko poprzez opisy na różnych tematycznych wiki, Spider-Man Animated Series oraz przez sam film kinowy, z komiksami niestety nie miałem do czynienia ;).