Zeby nie bylo wątpliwosci, film mi sie nie podobał, głównie przez wszystkie te głupie gadki "chce by moje cialo spoczello w oceanie, jak ciala naszych przodkow co ich zniewolono" "tu bedzie zmieniac swiat, wykupilem te budynki".
W każdym razie, film dzieje sie po wojnie bohaterów, (przynajmniej tak mi się wydawało), więc:
1. Gdzie są avengersi którzy przeniesili sie do wakandy? brak jakiejkolwiek wzmianki, nic. Nawet dopuszczałem mozliwosc ze film dzieje sie miedzy wydarzeniami w civil war, no ale pantera zna sie z agentem, wiec ta teoria odpada.
2. W civil war, pantera sie pojawia, ale dopiero w tym filmie dostaje 'moc panterny' zwiazany z tymi kwiatami, czyli ze co, babol scenariuszowy? w civil war byl panterą na pół gwizdka?
Film w mojej ocenie był bardzo zgrabny do zabicia bohatera granego przez Serkina, później to już strasznie się męczyłem.
1. Winter soldier jest w 2 scenie po napisach.
2. Mial ja juz wczesniej, zostala mu zabrana zeby walka byla sprawiedliwa.
1. super, nic z tego nie wynika bo nie wiadomo co zresztą avengersów przebywajacych na terenie wakandy, przypomne ze w wakandzie zmienia się król i dochodzi do etnicznych starć etc etc,
2. hmm, czyli musiał by ją mieć jeszcze przed śmiercią króla/poprzedniej czarnej pantery, to troche dziwne
1) Owszem, wynika. Pytasz "Gdzie są avengersi którzy przeniesili sie do wakandy" i to jest częściowa odpowiedź - Bucky przebywa w Wakandzie, najpewniej niedawno został wybudzony z kriostazy przez Shuri. MCU jest tak specyficzne, że wszystkie filmy są ze sobą powiązane, a między nimi wychodzą komiksy - tzw. prelude. Stąd wiemy, że Ant-Man i Hawkeye wrócili do rodzin i objęci są rygorystyczną kontrolą (wiadomo to także częściowo ze zwiastuna do "Ant-Mana", który dzieje się niemal równolegle do BP), a Cap i Falcon oraz Wanda są poza granicami Wakandy. Zostanie to wyjaśnione w Infinity War.
2) W CW T'Challa mówi, że jest Czarną Panterą i obrońcą Wakandy, a teraz (po śmierci ojca), został TAKŻE królem. Więc tak, miał ją przed śmiercią ojca.