Czarna Pantera

Black Panther
2018
6,7 150 tys. ocen
6,7 10 1 150190
6,5 68 krytyków
Czarna Pantera
powrót do forum filmu Czarna Pantera

Czysto filmowo, to nędzne, naiwne filmidło, ze słabymi efektami specjalnymi. Nakręcone tylko po to by czarni cieszyli się, jak to wspaniały zaawansowany kraik sobie ich ziomkowie stworzyli w Afryce, z superbohaterem królem itd. Jak ktoś był w Afryce, w sumie nawet jak nie był, a ma jakieś pojęcie o świecie, to wie, że to czysta fantastyka (pomijając już, że to film o bohaterach w trykotach..) Wszystko byłoby okay, gdyby nie to, że ludzie boją się powiedzieć, że film jest słaby, bo posądzą ich o rasizm, więc mamy konkurs lizanie tyłka, rozpływania się jaki to świetny film.. i spoko, nie jestem targetem tego filmu, tyle, że ludzie bądźcie choć trochę obiektywni, przynajmniej w Polsce, bo świat to już całkiem zwariował..

vanadain

Boże, ale bzdury xd.

,,Czysto filmowo, to nędzne, naiwne filmidło, ze słabymi efektami specjalnymi,,

Efekty specjalne były świetne, a film był rewelacyjny, sorry, nie masz gustu :v

,,Nakręcone tylko po to by czarni cieszyli się, jak to wspaniały zaawansowany kraik sobie ich ziomkowie stworzyli w Afryce, z superbohaterem królem itd,,

Nie, nakręcony po ty by każdy mógł się radować widząc kolejny, świetny film Marvela z swojej stajni xd.

,, Jak ktoś był w Afryce, w sumie nawet jak nie był, a ma jakieś pojęcie o świecie, to wie, że to czysta fantastyka,,

Fantastyka to jest to, byś ty miał mózg, Afryka bardzo ładnie się rozwija za kilkadziesiąt lat pójdzie jeszcze bardziej w górę, w ogóle jakim cudem myślałeś że seans superbohaterski nie jest fantastyczny?

,,Wszystko byłoby okay, gdyby nie to, że ludzie boją się powiedzieć, że film jest słaby, bo posądzą ich o rasizm,,,

Nie, ludzie mówią, że film jest bardzo dobry, bo jest bardzo dobry. To proste.

,,więc mamy konkurs lizanie tyłka, rozpływania się jaki to świetny film.. i spoko,,

Oczywiście, że tak zwłaszcza twoja puste, nie potwierdzone, żadnymi argumentami założenie, jest tutaj największym kabaretem xd.

,, spoko, nie jestem targetem tego filmu, tyle, że ludzie bądźcie choć trochę obiektywni, przynajmniej w Polsce, bo świat to już całkiem zwariował..,,

Naucz się co oznacza słowo obiektywizm bo rzeczywiście nie jesteś targetem tego filmu, od jest od 7 lat wzwyż a nawet 5/6 letnie dziecko wie co to znaczy obiektywny i subiektywny xd.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
vanadain

Czlowieku nawet sie nie kloc bo nie ma sensu. To jakies dziecko. Wedlug niego Afryka sie rozwija. Po takim tekscie juz nawet nie ma oczym z gosciem gadac. Tak, Afryka sie rozwija ale w Europie. Zeby nie bylo nie jestem zadnym rasista mam czarnych znajomych, ktorzy sami sie z tego smieja bo twardo po ziemi stapaja. Pozdro

ocenił(a) film na 1
laszlo71

Tak masz całkowitą rację, również pozdrawiam..

ocenił(a) film na 9
vanadain

Odezwał się. To zdanie było o Twojej wypowiedzi i braku jej sensu. Zarzucasz mi brak czytania ze zrozumieniem, a jak widać to ty masz z tym spore problemy. Podstawówka się kłania.

vanadain

"No właśnie film jest czystą fantastyką, lecz taką skrojoną pod czarnoskórych, by zobaczyli czarnego bohatera w trykocie z bogatego, zaawansowanego afrykańskiego państwa, co jest całkowitą bzdurą, jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o Afryce"

Czyli chcesz mi powiedzieć, że film jest zrobiony dla murzynów z Afryki, którzy są tak biedni, że nie pójdą do kina, więc Disney im wchodzi w tyłek? Przecież Twoje rozumowanie nie ma najmniejszego sensu...

Po drugie zaskoczę Cię, ale filmy NIE MUSZĄ przedstawiać aktualnej prawdziwej sytuacji politycznej na świecie. Zdziwiony? Nie muszą przedstawiać Afryki jako biednego kontynentu, bo scenarzysta może sobie wymyślić bogaty Afrykański kraj i to ma sens w obrębie tego uniwersum. To nie jest film dokumentalny, nie musi trzymać się faktów...

ocenił(a) film na 1
_Zero_

Czy przeczytałeś choćby temat mojego postu? Gdybyś przeczytał wiedziałbyś, że uważam, że film został skrojony dla czarnych, mieszkających głównie w Stanach Zjednoczonych.. Wyobraź sobie, że zdaję sobie sprawę, że to fantastyka, chodzi mi o to, że została tak wymyślona by poklepać po brzuszku biednych, jakże pokrzywdzonych czarnych..

ocenił(a) film na 7
vanadain

Szkoda tylko, że komiks na podstawie którego powstał ten film, został stworzony jakieś 50 lat temu.
Weź stąd wyjdź i nie rób sobie siary.

ocenił(a) film na 1
Aiden19

Czy to jest forum komiksowe? Bo coś nie wydaję mi się.. Co mnie obchodzi jakaś pośrednia rozrywka dla półanalfabetów z matczynej piwnicy? Oceniam film, nie komiks, a Czarna Pantera jako film to niedorzeczny gniot..

ocenił(a) film na 8
vanadain

Człowieku, film powstał na podstawie KOMIKSU MARVERLA, a w komiksie i w uniwersum Marvela, Wakandfa istnieje od lat 60-tych, więc nie jest ona wymysłem scenarzystów i reżysera, żeby "poklepać po brzuszku biednych, jakże pokrzywdzonych czarnych", to po prostu filmowa interpretacja komiksowego, fikcyjnego państwa, które powstało na długo przed obecną sytuacją polityczną, ekonomiczną, geopolityczną, itp.
W Marvelu mamy trzy takie zamknięte, fikcyjne utopie? Mamy Wakandę, Atlantydę oraz świat Inhumans i nie ma to nic wspólnego z realiami i z obecną sytuacją na świecie. Reżyser mógł wykorzystać komiks dla zaakcentowania, pokazania obecnej sytuacji na świecie i w Afryce, ale nie wymyślił sobie Wakandy i jej realiów.

vanadain

,Ty za to masz niby mózg, fanboju Disneya,,

Dlaczego stosujesz ad persona?

,, Doskonale zdaje sobie sprawę czym jest obiektywizm,,

No niezbyt to widać po twojej wypowiedzi xd.

,, co więcej zdaję sobie też sprawę, że czystego obiektywizmu być nie może, bo wszystko jest subiektywne, przefiltrowane przez nasze gusta, preferencję i myśli, ale wyobraź sobie, że inteligentni ludzie, do których chyba się nie zaliczasz, starają się choć spróbować zbliżyć się do tego niemożliwego obiektywizmu.,,

Aha, a ten wniosek skąd? Podaj mi jakikolwiek dowód na to co mówisz, skoro jesteś inteligentnym człowiekiem jestem pewien ze taki znajdziesz. W końcu tylko głupiec próbował by przeforsować coś tak absurdalnego bez odpowiedniej tezy xd.

,,Efekty specjalne są tak plastikowe, ,,

Co konkretnie przez to rozumiesz? Efekty są bardzo dobre, nic wybitnego, ale normalny, wysoki poziom.

,, green screen tak widoczny,,

Gdzie jest widoczny green screen i w którym filmie Marvela nie był widoczny?

,,że proponuję wizytę u okulisty,,,

Przyda ci się to pewne :v

,,Dla Ciebie filmy Marvela są świetne, dla mnie to naiwne bajeczki dla nerdów z matczynej piwnicy, ,,

Czyli przyznajesz zę jestes głupim ignorantem, który z góry przekreśla filmy Marvela bo..tak xd. Albo dlatego ze sa popularne, bo dla takiego hipstera sam ten fakt wystarczy by cokolwiek odrzucić. Gratuluje głupoty, i czemu znowu stosujesz ad personam? Leczysz swoje kompleksy niższości poprzez obrażanie ludzi? xd

,,jak np. Thor Ragnarok.. po za tym nie będę się spierał o to, podobają Ci się te filmy no to super, mi nie za bardzo,,

Jak na ironie, Thor był jednym z najmniej ambitnych filmów Marvela xd.

,,No właśnie film jest czystą fantastyką, lecz taką skrojoną pod czarnoskórych,,

Nieprawda, czy nie było żadnego filmu fantastycznego z światami i cudownymi miastami pełnych białych? Masz je prawie w każdym fantasy.

,,lecz taką skrojoną pod czarnoskórych, by zobaczyli czarnego bohatera w trykocie z bogatego, zaawansowanego afrykańskiego państwa, co jest całkowitą bzdurą, jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o Afryce,,

Ty nie masz żadnego skoro uważasz że nie ma tam bogatych państw xd. Btw, sugerowanie ze bogaty czarny to cos dziwnego..ja pierdziela, co za poziom dna xd.

,, Nic nie wiesz, jak widzę, o Afryce, więc do tego argumentu się nawet nie będę odnosił,,

Nie odnosisz się bo nie masz nic mądrego do napisania, z resztą jak prawie każdy twój punkt xd

,,Jasne "ludzie mówią, że jest dobry, bo jest dobry,,

Nie, ludzie mówią, ze jest dobry bo mają argumenty, w przeciwieństwie do ciebie.

,,o ile mogę się zgodzić, że może się komuś ten paździerz podobać,,

To nie jest paździerz tylko bardzo dobry film, nie udowodniłeś że ten film jest zły, wobec tego takie go określanie jest bez sensu.

,,to nie mogę się zgodzić, że jest możliwe, że podoba się wszystkim,,,

Nikt sie ciebie o zdanie nie pyta to raz, dwa, nie podoba sie wszystkich, ale zdecydowanej większości.

,,na zachodzie nikt nie skrytykuje tego badziewia, bo o rasizm go posądzą,,

No patrz, recenzje srednie lub negatywne na zachodzie przeczą temu co mówisz, po raz kolejny ukazując ze nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz xd.

,,zresztą była sprawa z RT, ale nawet u nas Artur Pietras, zrobił negatywną recenzję i już jest nagonka, że rasista itd..,

Nagonka, słuszna, jest o to, ze ten facet i jego rasistowskie zarty nie spodobały się ludziom i uznali je za poniżej jakiegokolwiek poziomu. Wybacz, ze ludzie mają jakiekolwiek wymagania, wiem ze dla ciebie to abstrakcja, patrząc na twoją argumentacje a właściwie jej brak xd.

vanadain

"Jak ktoś był w Afryce, w sumie nawet jak nie był, a ma jakieś pojęcie o świecie, to wie, że to czysta fantastyka"

Chcesz mi powiedzieć, że film o superbohaterze to czysta fantastyka? No brawo Sherlocku!

"tyle, że ludzie bądźcie choć trochę obiektywni"

O obiektywizm apeluje gość, który Black Panthera ocenia na 1... nieźle zawiało hipokryzją. Black Panther jest w swojej kategorii naprawdę dobrym filmem, ocenianie go na 1 nie ma nic wspólnego z "obiektywizmem".

ocenił(a) film na 1
_Zero_

To Twoje zdanie, moim zdaniem to paździerz nieziemski, z beznadziejnym sztampowym scenariuszem, kulawymi efektami specjalnymi, okropnymi napuszonymi dialogami, złym aktorstwem itd. W dodatku, sprzedający nam żałosną nieprawdopodobną wizję zaawansowanego czarnego państwa, które uratuję cały świat..

ocenił(a) film na 8
Lurtz599

Jeszcze mi przyszło pewne porównanie. Twój hejt na to państwo afrykańskie jako wysoko zaawansowane jest na tyle śmieszny że Ja mógłbym mieć podobne pretensje do filmu Geneza Planety Małp. "Hahaha, małpy przejmują świat, niech sobie wmawiają że one mogłyby to zrobić". To jest fikcja człowieku, widać że na siłę starasz się zhejtować ten film przez co ludzie nawet nie odbiorą tego jako rzetelną ocenę filmu, tylko żałosną próbę hejtu a film po mimo dużej ilości zaniżonych ocen (nawet na filmwebie) dorównuje takim produkcjom jak Iron-Man lub Doctor Strange więc spodziewam się dwóch godzin dobrego widowiska.

ocenił(a) film na 3
vanadain

coś jeszcze bo nie mam czasu

ocenił(a) film na 7
vanadain

Miło, że wymieniasz co Ci się nie podobało, ale może chociaż podeprzyj to jakimiś argumentami?
Bez tego zwyczajnie nie jesteś wiarygodny.

vanadain

Wow, zmieniłeś gacie z podniecenia swoim tekstem? Wjazd na rodzinę gdy kończą się argumenty jest oznaką właśnie zacofania i jak widać Twojego młodego wieku, zgaduję gimnazjum. Filmweb już blokuje Twoje konto, narka. :D

ocenił(a) film na 1
Aiden19

Jeśli będę Ci wymieniał scena po scenie (oczywiście tyle ile pamiętam z tego szajsu, bo szczerze mówiąc staram się wyrzucić go z pamięci) jakie to barachło, to to wtedy będziesz zadowolony? Tyle, że jak taki fanboy czy inny regresywny lewak napiszę jaki to świetny film, ważny ze względu na reprezentację, która według niego ma znaczenie, to już jest świetnie..

ocenił(a) film na 7
vanadain

Tiaaa, bo jak się komuś film podobał, to od razu, że dlatego, że główne role grają czarni aktorzy, że w Afryce jest małe superzaawansowane miasto.
Poza tym, możesz wymieniać scena po scenie, ja mam czas, ale Ty pewnie pisałeś o tym "bo tak", a po prawdzie nie napiszesz nic a nic, bo nie potrafisz tego uargumentować. Żal mi Ciebie biedny dzieciaczku.

ocenił(a) film na 10
vanadain

Jedno słowo - XDDDDDDDDDD

Serio, wielki szok bo zrobili film o czarnoskórej postaci. No normalnie zgłoś to do Trybunału Sprawiedliwości xd