Czarna Pantera

Black Panther
2018
6,7 150 tys. ocen
6,7 10 1 150183
6,5 68 krytyków
Czarna Pantera
powrót do forum filmu Czarna Pantera

Nie oceniam jaki może być ten film, bo nie znam Czarnej Pantery, ale uważam to za niesprawiedliwe, że on przedtem pojawi się tylko w Civil War, nawet nie wiem czy będzie miał jakąś znaczącą rolę, i już dostaje osobny film, a Hawkeye i Czarna Wdowa nadal nie. A o Wdowie mógłby być naprawdę ciekawy film (a wiem, że był taki w planach). A oni przecież wystąpili w Avengers i Avengers 2 (w końcu do niego należą), choć i tam byli pomijani, w cieniu Starka, Kapitana i Hulka. Barton pojawił się jeszcze w Thorze (epizodycznie, ale jednak), a Wdowa współpracowała z Kapitanem w Zimowym Żołnierzu i pojawiła się jeszcze w Iron-Manie 2, w którym też miała dość dużą rolę. O nich powinni zrobić film, a nie o jakiejś Czarnej Panterze. I jeszcze o Hulku, ale tym razem, żeby było częścią historii (bo Hulk i Incredible Hulk raczej nie są, choć w tym drugim pojawia się Stark) i z Markiem Ruffalo w roli Bannera.

ocenił(a) film na 9
ChubakaCieLubi

pierwszy raz słyszę

Himiteshu

Zarówno Franciszek jak i Ghost Rider należeli do grup (choć w przypadku tego drugiego trzeba by wprowadzić "kosmitów" z Olimpu bo grupą dowodził Herkules...a jeszcze byli w niej mutanci wiec też klops) :D

ocenił(a) film na 8
diddl

Ale tu nie ma znaczenia, to od kiedy jakaś postać jest w MCU. Tu chodzi o rozwój fabuły. Wszystkie filmy mniej lub bardziej nawiązują do nadchodzącego "Avengers: Infinity War". Hawkeye i Czarna Wdowa bardzo dobrze sprawdzają się jako bohaterowie drugoplanowi, ale ich rola w linii fabularnej do IW nie jest aż tak istotna, jak będzie to w przypadku Czarnej Pantery (czego można się domyślić już na etapie trailera). Więc nie bardzo rozumiem, o co ta cała afera :)

diddl

Black Panther dostał film swój film z bardzo prozaicznej i pragmatycznej przyczyny: bo jest czarny. Gdyby był biały to nie dostałby filmu, ale czarni amerykanie stanowią niemały target, któremu brakowało "własnego" bohatera i mniej lub bardziej się tego domagali. To nie jest ta słynna polityczna poprawność, ale zwykła kalkulacja... a to, że jeszcze jakieś organizacje, "postępowe" media będą piały z zachwytu, bo w końcu kolorowy dostał swój film to też plus dla producenta, bo nie musi tyle wydawać na promocję.
Osobiście chętnie obejrzę, kolor skóry ni ziębi ni grzeje. Jedyne czego się obawiam, że soundtrack będzie pełen tego... nie wiem co to jest, jakiś wykastrowany rap. Żenująca muzyka, taki muzyczny SWAG.

Jaq87

Brawo Jaq87, w końcu ktoś napisał tak jak jest, a nie wydumane teorie o wyższości jednych avengerów nad drugimi.

ocenił(a) film na 6
Jaq87

Dokladnie, w Black Panther lezy wiecej kasy. A wiadomo ze liczy sie tylko to.

ocenił(a) film na 8
Jaq87

Teraz tylko czekać na żółtego superbohatera :-)

Rahabiel

Chiny to duży rynek, ale niestety chyba nie ma zbyt wielu azjatyckich postaci w Marvelu, a przynajmniej popularnych.

ocenił(a) film na 8
diddl

Spiderman też był tylko przez chwilę w Avengersach, a już ma swój własny film w MCU, także to ile ktoś dostał czasu w poprzednich filmach z tej serii nie wydaje mi się istotne. Czarna Pantera to postać, która w USA jest bardzo popularna i była popularna na długo przed MCU i fani długo się upominali o ten film. Mi też szkoda tego, że nie prawdopodobnie Black Widow nie dostanie własnego filmu, ale to nie oznacza, że Black Panther nie powinien zostać nakręcony.

ocenił(a) film na 8
diddl

Dostał swój film bo Marvel chciał stworzyć film z pierwszym w historii kina czarnym superherosem. Zauważ że pozostali superbohaterowie poza niektórymi anonimowymi nieco X-Manami są biali. Gdzieś o tym czytałem :-D

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Zapewne by się nie udało, gdyby nie zbiorowa amnezja krytyków dotycząca trylogii "Blade'a", czy dość mizernego "Stalowego rycerza" z Shaquillem O'Nealem. Podobny fart jak w przypadku "Wonder woman" - pierwszego kasowego filmu o superbohaterce, o ile nikomu nie przypomni się Alice z "Resident Evil", Lara Croft z "Tomb raidera", albo "Elektra". :)

ocenił(a) film na 7
diddl

Zgadzam się co do Wdowy i Bartona. Są to ciekawe postacie, zwłaszcza Czarna Wdowa, pojawiające się w większości filmowego uniwersum Marvela i niestety chyba jedynymi z głównej ekipy Avengersów którym osobnego filmu nie zrobiono (Hulk miał już swoje ekranizacje). Jak zauważyłeś czarna pantera przez dosłownie moment wystąpił w 3 części Kapitana Ameryki, a już ma osobny film.
Wydaje mi się, że było to celowe działanie wykorzystujące nowomodny bum na chorą propagandę o "biednych imigrantach" i szerzący się rasizm w stosunku do białego człowieka, co również ma miejsce w samym filmie.
Ogółem sam film uważam za drugi najgorszy w uniwersum Marvela (gorszy był tylko Kapitan Ameryka 3). Fabuła oklepana, film mocno propagandowy, dialogi słabe i przesadzili z tą fantastyką, która jest wspaniałym gatunkiem jeśli zachowuje jakieś granice roządku. Dobrą stroną filmu są efekty specjalne, prowadzenie kamery i jakość obrazu, ogółem cała otoczka techniczna jest profesjonalna, ale to już znamy z innych filmów Marvela. Od strony fabularnej wartość filmu podnosi końcówka od mniej więcej momentu gdy czarna pantera spada w przepaść (z wodospadu) do pierwszych napisów końcowych.
W zasadzie za tą końcówkę moja ocena filmu wynosi 7/10, a nie 6/10.

ocenił(a) film na 4
diddl

http://www.filmweb.pl/film/Czarna+Pantera-2018-594358/discussion/50+Prawd+Objawi onych+Przez+Black+Panther,2986172

użytkownik usunięty
diddl

Jakby Black Widdow rzeczywiście była CZARNA to już byśmy mieli drugą część ;) Albo i prequel ;P