Czarna Pantera

Black Panther
2018
6,7 150 tys. ocen
6,7 10 1 150183
6,5 68 krytyków
Czarna Pantera
powrót do forum filmu Czarna Pantera

Poziom absurdu tego filmu idealnie nadaje się do tego programu. Wiem, że fantasy rządzi się swoimi prawami, ale bez przesady. Prymitywna kultura znajduje najtwardszy metal wszechświata, niewiadomo czym zaczyna go obrabiać i nagle okazuje się, że ten metal jest zaczarowanym ołówkiem dającym odpowiedź na każdą potrzebę. Do tego ten najtwardszy metal jest niezwykle plastyczny, bardziej niż lateks. Vibranium tworzy z nich znacznie lepiej rozwiniętą cywilizację od reszty świata. Wakandczycy zamiast jednak podbić świat – co leży w ludzkiej naturze – szlachetnie ukrywają się przed resztą słabszych i głupszych ludzi. Wyczuwam tu lekkie nawiązanie do wstrętnych białych europejczyków co podbili świat. Ponadto połączenie prymitywnej kultury z kosmiczną technologią też jest idiotyczne. Założenie, że cudowna cywilizacja nic nie zmieniła ich kultury jest nierealne. Kultura przecież ewoluuje, to tak jak my byśmy jechali Segway’em w stroju łowickim na techno party.
Film niestety jest mocno ideologiczny, pokazuje piękne (rzekomo) afrykańskie scenerie i wychwala ich kulturę, przy okazji daję trochę prztyczka w nos białych. Ciekawe, że w Thorze musieli wcisnąć czarnoskórą Walkirię czy Heimdalla, tu nie odważyli się na żadne Multi-kulti. Szkoda, że ta wszechobecna poprawność polityczna zawsze jest jednostronna.
Ogólnie film jest przeciętny. Na tle innych produkcji Marvela, moim zdaniem wypada kiepsko, nie jest zabawny, dłuży się, ma mało akcji. Za to ma piękne scenerie i bardzo bogatą scenografie. Wysokie oceny, ochy i achy krytyków, rekordy sprzedaży pozostają dla mnie zagadką.

ocenił(a) film na 4
simson390

Zgadzam się, film wygląda z grubsza jak wielka pochwała dla czarnoskórych żeby poprawić ich morale w stosunku do białej rasy. O absurdach nie piszę, bo ten film to właściwie jeden absurd, gdzie nic się kupy nie trzyma. Tak naprawdę nie ma on poza bohaterem nic wspólnego z uniwersum Marvela przez te nielogiczności.
A ta sytuacja z agentem Everettem wk..ła mnie niesamowicie. Mają technologię naprawiającą kręgosłup w 1 dzień, ale War machine po upadku w Wojna bohaterów leczy kręgosłup miesiącami i w sumie nie wiadomo czy wyleczył.

wizi38

Nawet jeśli tak jest to co w tym złego że w tym filmie pokazywane są pozytywne wzorce dla czarnoskórych? Nie ma nic wspólnego z uniwersum Marvela? Wakanda pierwszy raz w ich komiksach pojawiła się w 1966 roku i od tej pory jest integralna częścią tej rzeczywistości, więc raczej nie ma nic wspólnego z tym jak Ty sobie wyobrażasz uniwersum Marvela, ale to już Twój problem.

użytkownik usunięty
simson390

Jesteś strasznym RASISTĄ, HOMOFOBEM, FASZYSTĄ, NAZISTĄ, CYKLISTĄ, SZOWINISTĄ, SEKSISTĄ, CZEKISTĄ, [...] :))) Nie wolno tak pisać o wspaniałym dziele czarnych altruistów!

simson390

Dzisiaj to obejrzałem z wielkim samozaparciem i tylko z samej ciekawości. CAŁE!! Leciało na HBO. Chciałem zobaczyć, co w tym filmie jest takiego, że zasłużył na nominację Akademii. Poziom kiczu, głupoty, bezsensu w tym filmie jest obezwładniający. Nominacja na tego gniota to moim zdaniem skandal i kompromitacja dla Akademii Filmowej. Tworząc takie filmy producenci faktycznie mają widza za idiotę o prawie zerowych wymaganiach.