Czarna Pantera

Black Panther
2018
6,7 150 tys. ocen
6,7 10 1 150190
6,5 68 krytyków
Czarna Pantera
powrót do forum filmu Czarna Pantera

W tym roku akurat Oscary za muzykę, scenografię i kostiumy, faktycznie należały się czarnej panterze, bo to największe atuty tego filmu. Reszta nominacji była mało trafiona, a w szczególności za najlepszy film. Moje Gratulacje :)

PvPM4gister

Zgadzam się, chociaż szkoda że nie otrzymał jeszcze np. za dźwięk albo montaż dźwięku.

kamilxxx09

No nie, za to nie zasłużył... Szczególnie za dźwięk.

Sqrchybyk

Wiele filmów w historii kina nie zasłużyło na swoje nagrody, a jednak je zdobyło.

kamilxxx09

No i nam się to nie podoba, prawda?

Sqrchybyk

Za dźwięki to oczywiste, że się nie należał Oscar, jedynie sprzeczna jest kategoria "Muzyka", bo tutaj każdy może mieć inny gust, ale tak jak wspomniałem w swojej wypowiedzi, Oscar za muzykę się należał, bo mi naprawdę wpadła w ucho, i mocno kibicowałem, aby to BP ją zgarnął.

PvPM4gister

Mnie też się najbardziej muzyka z "Pantery" spośród nominowanych podobała. Muszę też przyznać, że w tym roku był tam, na moje ucho, bardzo wysoki poziom, a ponadto fajne zróżnicowanie - co soundtrack, to muzyka innego typu.

ocenił(a) film na 6
PvPM4gister

Podpisuję się rękami i nogami, film mocno średni lecz w tych kategoriach wypadł naprawdę dobrze :)

użytkownik usunięty
PvPM4gister

Przy tegorocznym Britellu nomka muzyczna wysiada kompletnie.

ocenił(a) film na 5
PvPM4gister

mówisz o tej scenografii stworzonej z CGI?

ediz4

Tak właśnie o tej. Jedna z lepszych kreacji w CGI, jakie do tej pory powstały w filmach superbohaterskich, i nie tylko, no i dodatkowo jest naprawdę solidnie dopracowana, ale to najlepiej widać, gdy film ogląda się w IMax'ie.

ocenił(a) film na 5
PvPM4gister

Jeśli uznać że to scenografia to o kilka poziomów wyżej była Avengers - Infinity War

ediz4

Wiesz, to zależy od upodobań ludzi. Mi właśnie podobały się krajobrazy Wakandy, a przede wszystkim to miejsce, gdzie toczyli walkę o tron, gdzie płynęły małe wodospady, które łączyły się z jednym dużym, a w okół były skalne miejsce dla widowni. Avengers natomiast, to połowa filmu w brudnym, ciemnym, czasami przytłaczającym kosmosie, ale z czym się zgodzić muszę, to z faktem, że Avengers miało świetne efekety specjalne, i szkoda, że ta statuetka, nie powędrowała właśnie na konto Avengers.

ediz4

Już kilka scenografii stworzonych w większości w CGI zdobywało Oscary. "Avatar", "Wielki Gatsby"...

Sqrchybyk

Dokładnie tak. Avatar wciąż jest najlepszym przykładem, że jeżeli popracuje się nad CGI, to można robić niesamowite rzeczy, ale to Avatar, czyli dzieło pośrodku, natomiast BP to film Marvela, więc zawsze znajdą się osoby, co pocisną po CGI i innych tego typu efektach, tylko dlatego, że jest to Marvel, no i Disney :P

PvPM4gister

Przecież CGI w Panterze było bardzo przeciętne, szczególnie było to widać po nosorożcach, w finałowej walce i właśnie scenie z ludźmi stojącymi na skałach przy wodospadzie.

ocenił(a) film na 4
PvPM4gister

To musiał być naaaaaaapraaaawdę słaby rok.