Czarnobyl. Reaktor strachu

Chernobyl Diaries
2012
4,7 55 tys. ocen
4,7 10 1 55369
4,1 9 krytyków
Czarnobyl. Reaktor strachu
powrót do forum filmu Czarnobyl. Reaktor strachu

Film zaczyna się obiecująco, ale potem na pierwszy plan wychodzą amerykańskie przesądy na temat mieszkańców wschodniej Europy, których w całości uważają za Rosjan. Do tego kompletna nieznajomość tematu. Nie wiem, czy autorzy filmu pokusili się chociaż o przeczytanie tego co o Czarnobylu mówi ciocia Wikipedia. Do tego przedstawienie ludzi, którzy umierali po wybuchu elektrowni atomowej było niesmaczne i raczej nie na miejscu. Po obiecującym początku spodziewałam się co najmniej ataku natury na amerykańskich turystów, ale nie armii zmutowanych ludzi-potworów. Podsumowując tego horroru nie można zaliczyć ani do grupy horrorów psychologicznych, w których boimy się pustej szklanki ani do grupy tzw. "rąbanek" (dużo krwi, mało akcji). Oglądając "Czarnobyl. Reaktor strachu." słyszałam jak pękają mi szare komórki, a jedyne co wyniosłam z tego filmu to przesłanie "Jeśli gonią cię zombie to nie uciekaj, bo i tak przed końcem filmu cię dopadną."

ocenił(a) film na 4
kikarola

zgadzam się. jeśli ktoś wybiera się do kina na ten film :STRATA PIENIĘDZY I CZASU! :)

fajansiara

1# Realia to nie film.
2# Zero to troche zanizone, bo moim zdaniem do polowy, film calkiem dobrze sobie radzi, dopiero od pierwszej nocy, scenariusz robi sie gowniany.
3# Ludzie potwory, to byla rzeczywiscie porazka :D
4# Przedstawienie ludzi, po wybuchu reaktora, dlaczego niesmaczne? Denerwuje, mnie takie podejscie... nie udawaj, ze kipisz wspolczuciem, bo tak naprawde masz to gdzies, tak samo jak dzieci glodujace w afryce. A jesli, po doglebnym przemysleniu, stwierdzisz, ze jest inaczej to odpisz i powiedz, ze jutro biegniesz oddac pieniadze na cel charetatywny, ktore pierwotnie przeznaczone byly na ciuchy, albo cos innego. To ze sie urodzilismy w lepszym rejonie swiata, to po prostu szczescie i, nie widze tutaj sensu obwinania sie za to, lub zawyzania wspolczucia wobec biednych czy pokrzywdzonych, stalo sie to sie stalo, nam tez moze stac sie krzywda...

OnlyHuman

Masz rację zero to trochę za mało, ale nie dałabym powyżej 2. Drogi użytkowniku według mnie poszanowanie tragedii to nie to co opisujesz. Może i nie "kipię współczuciem", (choć pamiętaj, że wypowiadasz się o osobie, której kompletnie nie znasz) ale codziennie wieczorem nie odreagowywuję po ciężkim dni oglądając głodujące dzieci w Afryce jedząc popcorn. Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że Ciebie w ogóle nie obchodzi reszta świata, a całe dnie spędzasz w samozachwycie, bo Tobie jest dobrze.

OnlyHuman

Mi trochę szkoda, zmarnowanego potencjału. Czarnobyl jest dobrym tematem na taki film, ale faktycznie od pewnego momentu scenariusz szedł w nie właściwym kierunku. Wydaje mi się, że gdyby kręcili film Rosjanie czy Ukraińcy, produkcja byłaby o wiele ciekawsza, bardziej mroczna. No ale wyszło jak wyszło :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem