O ile film mi się jak najbardziej podobał swoim klimatem (uwielbiam czarnobylskie tematy), o tyle główni bohaterowie irytowali mnie na potęgę. Każdemu ich krokowi towarzyszyło moje coraz bardziej nerwowe "licznik Geigera, ku*wa!". Nie wiem czy byli to totalni idioci, którzy nie mieli chemii w szkole, ale irytowało masakrycznie ich nastawienie: licznik pika jak szalony? Choćmy dalej! Najlepiej miejmy metalowe pręty w dłoniach, opierajmy się o betonowe ściany, biegnijmy przez silnie zarośnięty teren i dotykajmy zaj!@#ście napromieniowanych samochodów... Akcja filmu w Prypeci trwa od zmroku do zmroku; jak dla mnie cudem jest to, że przy ich zachowaniu wytrzymali aż tak długo, przy takiej dawce jaką przyjęli powinni umrzeć w ciągu paru godzin, może nawet szybciej...
Nie rozumiem też jakim cudem z głównej prypeckiej arterii dostali się magicznie pod sarkofag elektrowni...
Z racji na to, że tuż przed seansem grałem jeszcze dodatkowo w S.T.A.L.K.E.R.A., toteż w trakcie seansu odruchowo trzymałem palce na WSADzie i poszczególnych zombiaków w filmie bardziej chciałem zastrzelić, aniżeli się bałem ; )
Z filmów to tylko ten, reszta jakie znam to dokumentalne, robione pod Discovery/National Geographic. Z gier to oczywiście trylogia S.T.A.L.K.E.R. i Fallout, oraz książka Metro 2033 w bardzo podobnej konwencji (wyszła ponoć nawet gra).
No ja wiem że tunelami, problem tylko w tym, że tunele raczej nie istnieją, które z jakiegoś podziemnego przejścia prowadzą bezpośrednio pod Sarkofag ; ) To akurat jest mocno przesadzone.
Nie wiem czy wiesz, ale każde elektrownie, fabryki etc. mają wyjścia awaryjne pod ziemią, czyli tunele... No, ale zgodzę się, że całe miasto przecież nie ma tuneli, więc trochę przesadzone (tak jak akcja z niedźwiadkiem) heh...
Nie no panowie dajcie spokój :-) Mówicie że tunele pod miastem są mocno przesadzone a mutanty zżerające turystów to już nie?Tunele nie istnieją ale mutanty do dzisiaj sobie biegają po ZONIE (przepraszam za nazewnictwo ale też uwielbiam STALKERA)?Tunele zostały dodane żeby podnieść dramatyzm i grozę wiec nie doszukujcie się tutaj 100% realizmu :-)Chociaż przyznaję ci rację co do idiotyzmu bochaterów.Mimo wszystko wilm zaje...