Czarnobyl. Reaktor strachu

Chernobyl Diaries
2012
4,7 55 tys. ocen
4,7 10 1 55369
4,1 9 krytyków
Czarnobyl. Reaktor strachu
powrót do forum filmu Czarnobyl. Reaktor strachu

większość komentarzy jest na nie warto obejrzeć?
Czy będę miała zmarnowane 1 godz. 30 min życia?

Traktor-Reaktor :-)

ocenił(a) film na 5
Natalia960

Jeżeli wyłączysz światło i zrobisz sobie odpowiednie warunki do oglądania, przy założeniu, że lubisz horrory lecz pomimo tego nie oglądasz ich zbyt wiele, to przyjemnie spędzisz, 1,5h. Jeśli natomiast jesteś fanką tego gatunku - tutaj nie znajdziesz nic nowego. Są tutaj odtwórcze motywy i nie pomoże nawet wyłączone światło...

PS: ja przy Ciechanie wybornym nieco się rozluźniłem ale jako, że jestem fanem gatunku, nie zachwyciłem.

ocenił(a) film na 7
Natalia960

A ja, mimo że mam nie jeden horror za sobą, to oglądałem ten film w mega napięciu. Na prawdę się zastanawiam skąd taka krytyka i taka niska ocena. Zazwyczaj właśnie oceną sie sugeruje i spodziewałem sie gniota a tu mega miłe zaskoczenie. Ujęcia może i sprawiają wrażenie niechlujnych ale coś mi sie wydaje że to taki celowy zabieg, który wg mnie wnosi do filmu taką szorstkość / surowość co jest jak najbardziej na plus.
Gra aktorska słaba? No nie wiem, myślę że na ich miejscu zachowywałbym sie podobnie i ani przez chwilę nie miałem odczucia że oni tylko grają. Najsłabszą postacią był dla mnie przewodnik, ta postać rzeczywiście mogła wypaść lepiej. Co do scenariusza i fabuły - jestem bardziej skłonny uwierzyć w to że po wybuchu reaktora pojawiły sie jakieś mutacje wśród zwierząt i ludzi niż w motywy z innych horrorów w stylu jakichś potworów / duchów z szafy czy innych demonicznych cudaków wymyślonych na potrzeby filmu.
Najlepsza w filmie jest oczywiście sceneria, opuszczone i zniszczone miasto plus klaustrofobiczne przestrzenie które dominują w drugiej części filmu. Ja tam oglądałem film po ciemku sam w pokoju na dużym telewizorze i byłem wczuty na maxa. Może jak bym to oglądał na 15' calowym monitorze z laptopa plus piwo w ręku to bym sie tak nie wkręcił ale filmom czasem trzeba pomagać żeby je w 100% przeżyć.
Jak dla mnie 7/10
POLECAM!

ocenił(a) film na 7
flatbeet

co nie? też mnie zastanawia zbyt niska ocena dla tego filmu...obejrzałem go w niedzielę razem z filmem "opowieść o dwóch siostrach" - ten z kolei ma średnią ponad 7 :/ gdzie ja dałem 3, wiele osób pisze, że nudny, ja potwierdzam. ahh te oceny i komentarze na filmwebie. najlepiej nie sugerować się oceną ani opinią innych ludzi, po prostu oglądać co się da i ile się da bo można na prawdę fajne filmy czasem przepuścić przez życiorys. film jaj nie urywał ale również bym polecił :)

ocenił(a) film na 7
flatbeet

Dokładnie czasami oceną z filmwebu nie ma się co sugerować. Mnie film również przypadł do gustu, wielki plus za scenerię i napięcie. Jeżeli ktoś lubi apokaliptyczne klimaty polecam.7/10.

ocenił(a) film na 7
rafffal

dokładnie, ja jestem miłośnikiem takich klimatów, zarówno w filmach jak i grach. z filmów w tym klimacie to mógłbym jeszcze np The Road /Droga/ polecić. Bo np oglądałem jeszcze kiedyś inny film w klimacie, STALKER z 1979 r i ten kompletnie mi nie przypadł do gustu chociaż na Filmwebie sie ludzie nim zachwycają - 8/10, sugerowałem się właśnie notą.

Natalia960

Nic wybitnego ale ocena jak zwykle jest zaniżona przez trolii przecież to filmweb . 6/10

roman892

Mam nadzieję ,że to nie o mnie chodzi?

Natalia960

Nie nie mówię tylko że często ludzie zaniżają oceny na tym serwisie :) Pozdrawiam .

ocenił(a) film na 7
Natalia960

Jak dla mnie film był niezły. Ocena filmu chyba dlatego taka niska, że oczekiwania widza były zdecowanie większe. Sam pomysł umiejscowienia akcji filmu w opuszczonym Prypeciu zasługuje na pochwałę. Klimat związany z tym miastem jak ulał wpisuje się w sam środek kina grozy. A że wykonanie i realizacja pozostawia trochę do życzenia to już inna sprawa. Ja jestem miłośnikiem takich miejsc, więc sam ten fakt nie pozwala mi ocenić gorzej filmu, aniżeli na 7. Jeśli chcesz obejrzeć dobry horror to polecam Dead End, mało krwii i trzewii za to atmosfera przyprawiająca o zawał.

ocenił(a) film na 8
Natalia960

Jestem fanem tego gatunku i powiem że naprawdę nie spodziewałem się aż tak dobrego filmu jak najbardziej polecam super klimat gra aktorska bardzo przyzwoita nie można się nudzić dla mnie 8/10 najlepszy horror tego roku jak i ostatnich lat jeśli lubisz horrory jak i te klimaty to pozycja obowiązkowa ja czekam na kolejne horrory w tym stylu powinno być ich jak najwięcej pozdrawiam i życzę miłego seansu.

ocenił(a) film na 3
Natalia960

Nie warto oglądać, szkoda czasu.

Natalia960

Bylem na tym filmie i BARDZO polecam. Opinia jest zdecydowanie za niska, poniewaz od dawna nie widzialem takiego horrou i filmu, w ktorym po 15 min zaczyna sie akcja, ktora oczywiscie do samego konca trzyma non stop w napieciu. Zawsze w horrorach przezywa jedna badz dwie osoby, ktore sie w sobie zakochuja potem, a tu jest inaczej wszyscy bohaterowie gina i o to chodzi w horrorze. Z kolegami jak wracalismy w nocy to nawet sie nie zatrzymywalismy bo tak dziala ten film:D Osobiscie jak by lecial jescze w kinie to bardzo chetnie bym sie wybral:) Jak macie okazje to ogladac;)